onsdag 2 augusti 2017

Lätta fakta om katter - Nio liv med nattliga äventyr!

Lätta fakta om katter
- Nio liv med nattliga äventyr!

Anna Milbourne
Lätta fakta om katter
Översättning: Kersti Wittbom
ISBN: 9789150222135
Berghs förlag

Säg mjau till livet! LOL! De vanligaste bilderna man hittar i mail-korgen idag är kattbilder. Omslagsbilden till den splitternya barnboken Lätta fakta om katter hade kunnat hamna i mail-korgen med rubriken: "Är helt slutkörd. Tar paus." Eller: "Att hålla igång i nio liv är kämpigt. Det är inte konstigt att vi tar en tupplur ibland!". 

Katter älskar tupplurar
Faktum är att katter sover över hälften av sina liv. Tupplur heter på engelska "cat nap" och det är ett mycket passande uttryck. Katter verkar vara det djur som helst tar tupplurar - när som helst och var som helst. Det finns ett engelskt sägessätt: Vill du hitta den bekvämaste stolen i huset, kolla var katten ligger och sover.

Men katter kvicknar ofta till på kvällen och har ett aktivt nattliv - deras ögon är som gjorda för dunklet och om det är alldeles nattsvart, då fungerar morrhåren som guide. Den yttersta delen av morrhåren känner till exempel av hur stort hålet i staketet är - och då vet katten om den kan komma igenom!


Vad kattungar har blå ögon ...

Alla kattungar har blå ögon. Sedan ändras färgen och kan bli gul, orange eller grön. Kattungar lär sig av sin mamma att människor är okej - att vara tamkatt är ärftligt. Förvildade katter som föds och lever på gatan är inte alls som tamkatter och litar inte på människor. Detsamma kan sägas om vildkatter. Tamkatter föds inte som gosedjur - deras vilda jag ligger fortfarande nära ytan. Katter klättrar, jagar, markerar revir och "talar" på samma sätt.

Sägessättet att en katt alltid hamnar på fötterna stämmer - men helst ska den "tappas" eller falla från en viss höjd, så den hinner vrida på sig och skjuta rygg för att mildra fallet.

Alla katter viftar inte på svansen

Det finns många olika kattraser - alla har inte päls, alla har inte svans, alla har inte långa ben, alla har inte samma ögonfärg ... men det absolut vanligaste är blandraskatter.

Lätta fakta om katter är en bra introduktionsbok till katter och kattliv och det är roligt med så blandande bilder - bedårande foton av fluffiga kattungar, detaljerade, naturalistiska teckningar av kattens språk och roliga serieteckningar av  till exempel hur katter uppför sig när de har en "stirra-match".

Det är lätt att tänka sig att katter har ett hemligt liv. Lätta fakta om katter avslöjar i alla fall några hemligheter - fast vad katter drömmer om under sina många tupplurar vet de bara själva!


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.