onsdag 30 augusti 2017

19 historiska gåtor - Från Titanic till Dracula

19 historiska gåtor - Från Titanic till Dracula
- Verkliga små skivor av historien, presenterade som deckareBengt Fredrikson, Andreas Palmaer
19 historiska gåtor - Från Titanic till Dracula
Illustrationer: Elin Jonsson
ISBN: 9789150119114
Alfabeta

Elizabeths pappa dödade hennes mamma när hon var två och ett halvt år gammal. Men dottern fick leva. Hon blev en av de mest framgångsrika regenterna någonsin, känd som Elizabeth I. Hon gifte sig aldrig för då hade hennes man fått makten över henne och hennes land. Smart val!

Vad är rätt val?


Att inte gifta sig är lösningen på den historiska gåtan hur man ska välja mellan olika friare - en av de första historiska gåtorna i boken 19 historiska gåtor. På lite över 100 sidor tar man sig sedan från Oraklet i Delfi till den verkliga Draculas öde.


Dracula var ingen vampyr


Dracula var inte alls någon vampyr, han var bara en vanlig furste som låg i krig med turkarna, och flera århundraden senare hittade någon på vampyrhistorierna (som inte blivit populära i den verklige Vlads hemtrakter!). Men den verklige Vlad Dracula blev dödad av sina egna … Varför?

Ledtrådar i text och bild

Alla historiska skeenden presenteras i text och bild och vill man veta varför kan man räkna ut det - allt finns i texten och i bilderna. Det är ett smart sätt att presentera historia som historiedeckare! Det gör att läsaren är på helspänn och verkligen granskar text och bild noga. Kan man lösa det innan man vänder blad? Går det? Det går!

Lättsamma små lektioner i historia


Det hela är som en serie lättsamma lektioner i historia, med slumpvisa nedslag (inte i kronologisk ordning) över hela världen. Revolutionen i Frankrike, mysteriet på Påskön, flykten över Berlinmuren …

Och det är även en bra övning i uppmärksamhet (och litteraturvetenskaplig noggrannhet) för det är ofta vi bara läser eller ser på bilder utan att ifrågasätta dem.

När ett mysterium står på spel så är det klart att läsaren skärper till sig lite extra!

Deckargåtor och historia

Paret Fredrikson och Palmaer har även gjort boken 21 sanna deckargåtor som på många sätt är ännu mer spännande med alla möjliga verkliga fall, förhoppningsvis kommer det att komma ut både fler historiska gåtor och fler deckargåtor i framtiden!

Läs även:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23114-litteratur-bengt-fredrikson-andreas-palmaer-21-sanna-deckargator
BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.