söndag 20 augusti 2017

Svante - Smartast i stallet! - Dags att gnägga av lycka!

Svante - Smartast i stallet! - Dags att gnägga av lycka!

Pia Hagmar
Svante - Smartast i stallet
Illustrationer: Johanna Kristiansson
ISBN: 9789132178658
B. Wahlströms

Lat och smart livsfilosofi från charmig ponny ...
Det här är en av årets absolut roligaste böcker!
Även för den som aldrig annars läser "hästböcker"!


Svante Roy presenterar sig

"Det är jag som är Svante. Ja, egentligen heter jag  Svante Roy, men det är inte alla som orkar säga hela namnet. Jag är den minsta hästen i stallet, men jag är också den smartaste. Och den snyggaste om jag får säga det själv, och vem kan hindra mig?"
                                                           
              - Svante - Smartast i stallet

Så presenterar sig huvudaktören i Svante - smartast i stallet. Shetlandsponnyn Svante Roy sällar sig därmed till en lång rad älskade (men busiga!) ponnyer som Mulle (matvrak och seriehjälte i Min Häst), det lilla russet Vitnos, Sam och Sigge (Dartmoorponnyer i serien Alla älskar Sigge), Pytte (Ingrid Flygares lilla hjälte), Plutten i Plutten och Bamse ... De flesta är shettisar. Alla är ponnyer. Och ponnyer är något helt annat än hästar. Så glöm det att Svante - Smartast i stallet ska vara en hästbok. Det är det inte. Det är en bok med en ponny i, och det är något helt annat!

Kaningrannar och retsamma russ

Det goda livet för en ponny är maximalt med mat och godsaker (som till exempel havre och morötter) och minimalt med arbete.

Svante bor i ett stall med nio andra hästar och en stallkatt och två kaniner. Kaninerna är Svantes grannar.Hästarna är av många olika raser och Pia Hagmar har verkligen fångat de olika hästarnas olika personligheter - russen är retsamma men i grund och botten lika lata (om inte ännu latare!) än Svante. De är ju ponnyer! Fjordingen Sune är alltid så snäll och matglad och tacksam för minsta lilla hötuss. Nordsvensken Dolly är tuff och bråkig och ser till att hon alltid får mat först.

Ägaren, Greta, må tro att hon är högsta hönset och flockledare - men det är hon inte! Inte enligt Svante i alla fall. Ingen annan bestämmer över Svante.

När två barn kommer på besök hoppas Svante på godis från barnen. Det är det bästa med barn. Deras godis. Han hoppas inte på att bli engagerad för en ridlektion. Men storasyster Kajsa vill verkligen rida!

Svantes dödliga stunt-trick räddar ridlektionen

Kajsa vill att lillebror Kevin också ska rida. Fast han inte vill .... Svante märker att Kevin är rädd. Själv är Svante lat och smart, så han tänker ut en plan för att ställa in ridlektionen, spelar död och skrämmer slag på storasyster. När hon skrikande sprungit därifrån hoppar Svante upp igen ... till lillebrors beundrande kommentarer. Kevin tycker att Svante är så smart som lurade storasyster och han är så glad att han slipper rida!

Det här är en typ av bok med hästar i (inte hästbok!) som passar för alla som har humor och som har trotsåldersdagar då och då. För det kan man ha ibland, även om man är 37 år, som Svante Roy!

Mulle-liknande filosofier om det goda livet

Det är ett smart grepp att låta Svante berätta ur sin synvinkel, hans Mulle-liknande filosofer om sin egen förträfflighet och arbetets fördärvlighet är otroligt komiska. Humorpoängerna fungerar för alla åldrar!
Raderna är korta, meningarna är lättfattliga, stilen stor och det här är en utmärkt börja läsa själv bok där man blir belönad med en bra och smart historia, med en överraskande vändning på slutet.

Pia Hagmar är en rutinerad författare - av både hästböcker och böcker med hästar i - och Svante Roy kommer att gå till historien som en av de roligaste ponnyfigurerna!

Svante Roy finns förresten på riktigt - och är med på foto både i boken och på bokens omslag. Annars är illustrationerna serieliknande teckningar som får ut det mesta av de komiska situationerna - som när Svante lurigt blinkar till den beundrande lillebror Kevin.

Om man vore ponny skulle man gnägga av lycka av ett så här roligt porträtt av en ponny-hjälte!

Antihjältar kan bli riktigt bra hjältar. Svante Roy  just är en sådan riktigt bra antihjälte!

Läs om fler populära Shettlandsponnyer i barnlitteraturen:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21707-litteratur-ingrid-flygare-du-ar-for-liten-pytte-och-spring-fort-pytte

http://tidningenkulturen.se/index.php/reportage-mainmenu-37/kultur-mainmenu-136/18655-fran-en-moerk-och-stormig-natt-i-england-till-en-succeserie-i-sverige

Belinda Graham


1 kommentar:

  1. Hejsan! Kan detta vara min gamla ponny Svante Roy. Snälla mejla mig jag är så nyfiken, alexandraj582@gmail.com eller smsa mig på 0702645165
    Mvh Alexandra

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.