torsdag 17 augusti 2017

Sanningen om Alice - Historiskt drama med starka karaktärer


Sanningen om Alice
- En gränslös kärlekshistoria Katherine Webb
Sanningen om Alice
Översättning: Annika Sundberg
Originaltitel: The Misbegotten
ISBN: 9789175454757
Historiska Media Pocket


När den vackra, blonda Alice tar hand om en föräldralös, namnlös flicka och ger henne det ovanliga namnet Starling och kallar henne sin lilla syster är detta början på Starlings livs stora kärlek, en kärlek på gränsen till besatthet. Kärleken mellan Starling och Alice är den starkaste kärlekshistoria som Katherine Webb någonsin har skapat, en kärlek över alla gränser. Men Starling får grymt erfara att ingen av dem är fria, varken hon eller Alice. Starling är också den mest gåtfulla huvudpersonen någonsin - från början till slut i romanen har man en tanke i bakhuvudet: Vad vill Starling - egentligen?

Alla vägar går till de romerska baden

1821 kommer Rachel till Bath. Hon är nygift. Och hon är en levande kopia av Starlings älskade, försvunna Alice. Rachel försöker orientera sig när det gäller skvallret i Bath och det finns en familj som alla pratar om. Alla pratar om Familjen Alleyn. Sonen Jonathan är ett slags Mr Rochester typ, tillbakadragen och vresig och förmodligen krigsskadad. Starling är hans tjänsteflicka och hon gör allt hon kan för att plåga sin husbonde. Hon är nämligen övertygad att vad som hände Alice var Jonathans fel. Och han måste sota för att han tog Starlings stora kärlek från henne.

Rachel anställs för att läsa högt för Jonathan och det växer fram en vänskap mellan de två. Deras konversationer påminner ibland om de mellan Jane Eyre och Mr Rochester. Hon försöker komma på pigga och uppbyggliga saker att säga (och inte låta sig skrämmas) och han är mest vresig och butter, men tinar upp så småningom.

Starling kontrollerar lyckan

Men. Rachel är gift. Och det ingår inte i Starlings planer att Jonathan någonsin ska få bli lycklig med någon annan, han måste betala för vad han gjorde Alice.

Starling är lika fanatisk som någonsin hushållerskan i Daphne du Mauriers roman Rebecca. (Och liksom i Rebecca finns här en rejäl "plot twist" på slutet!)

Fast vad hände egentligen med Alice? Är det någon som egentligen vet? Inte ens Starling vet säkert vad som hände med Alice - eller vem Alice egentligen var.

Både Starling och Rachel inser att de måste gå till botten med Sanningen om Alice för att någonsin kunna gå vidare med sina liv och hoppas på att bli lyckliga. Båda har de olika teorier - och förhoppningar - om vem Alice egentligen var.


Dubbel dos av den starka hjältinnan


Katherine Webbs stora styrka är hennes känsla för historia och hennes sätt att fånga upp miljöerna in i minsta detalj. Bath är hemmaplan för Webb - men tidsbilden ska också stämma och det gör den.

Bath år 1821 var en populär semesterort och det är inte konstigt att alla vägar går till Bath (om inte annat för att njuta av de romerska baden!).

Ofta lockar moderna romaner med "en stark hjältinna".

De både huvudpersonerna Starling och Rachel ger läsaren en dubbel dos av den starka, klassiska hjältinnan - den rättframma och kavata tjänsteflickan och den lågmälda men rättrådiga guvernanten - som båda är populära arketyper i historiska romaner. Titelfiguren Alice är snarare den gåtfulla drömflickan som alla älskar men ingen kan komma nära - sin tids Laura eller Rebecca. Någon som skapar besatthet hos både män och kvinnor.

Uppskattade historiska skildringar

Katherine Webb har skrivit många uppskattade fiktiva historiska romaner med många invecklade spännande intriger och de som läst någon av hennes böcker tidigare kommer inte att bli besviken på denna.

Packa väskan - den här resan går till det charmiga Bath! För två sekel sedan!

Läs även: Möte med Katherine Webb

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturens-portraett/23111-mote-med-katherine-webb

om Bath, Italien och överraskande vändningar i historien.


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.