fredag 18 augusti 2017

Buffa som valp - Charmig läsning för de yngsta

Buffa som valp - Charmig läsning för hundälskare och Mulle Meck fans


George Johansson
Buffa som valp
Serie: Mulle Meck böckerna
Illustrationer: Jens Ahlbom
ISBN: 9789150222012
Berghs förlag


Kärleken kan slå till på mindre än ett ögonblick. Som i denna vackra och roliga bilderbok där Mulle Meck träffar hunden Buffa för förta gången! Mulle Meck är en oerhört vältecknad, populär och rolig serie för barnen, men när det gäller den här nyaste boken finns Mulle Meck inte ens med i titeln. Bara Buffa!Hjälp! Ta hand om mig, den som kan!

Björnen Paddington satt ensam och övergiven på tågstationen i London, med en lapp runt halsen: "Please look after this bear!" Lappförsedd, precis som de barn som skickades till den relativa säkerheten på landet, för att undslippa tyskarnas bombräder över London.
Kattungen Findus i serien om Pettson och Findus hittades i en ask med Findus gröna ärtor (albeit tom på gröna ärtor).
Hundvalpen Buffa hittas övergiven i en anonym brun kartong (tack och lov med lufthål i) och bredvid finns en skylt där någon förbipasserande tillfrågas om att snälla ta hand om den här hundvalpen!

Det är inte det vanligaste sättet på vilket man skaffar hund - besök på kennel, hos hunduppfödare eller hem för hemlösa hundar brukar ingå. Men Mulle Meck vet ju inte att han letar en hund, han vet bara att han längtar efter sällskap.

Och så ingriper ödet med en deus-ex-machina valp. Tänk så behändigt! Lika finurligt som Mulle Mecks konstruktioner. Den senaste ska ha tre motorer ...


Fånga dagen, någonstans i Sverige!

Landskapen och miljöerna i Mulle Meck är ofta som en hyllning till det långsammare livet på landet, en fånga dagen devis, där man kan knepa, knåpa uppfinna och ha 101 idéer när man vaknar - fast 100 av dem får vänta tills i morgon.

Höstfärgerna sprakar och även om Mulle Meck miljön ska vara inspirerad av författarens hemtrakter är det lätt att fantisera att denna lugna plats på landet ligger på valfri plats, kanske någonstans i Norrland eller Svealand, och det är så lätt att känna igen sig. Bara bortom kröken ligger ju ens egna minnen, stora fält med vilda blommor och hemliga smultronställen.

Om man vill se inspirationen som författaren George Johansson och illustratören Jens Ahlbom använt sig av när de skapat byn Djupforsen, så är den fiktiva byn baserad på på de verkliga byarna Köpstafalla och Höre i Närke.


Prequel trenden regerar

George Johansson och Jens Ahlbom har ett mångårigt samarbete bakom sig med böckerna om Mulle Meck. Förutom böcker har det även blivit spel och appar om den händige och finurlige Mulle och hans hund Buffa. Efterfrågas hett: Buffa som gosedjur!

När en serie rebootas eller går tillbaka till början igen brukar det ofta innebära slutet för originalserien - men förhoppningsvis gäller inte det Mulle Meck och Buffa.

Mulle Meck är för ovanlighetens skull i litteratur-Sverige inte intresserad av att rota i det förflutna - han drömmer säkert redan om vad han ska uppfinna i morgon!


Läs även:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21400-litteratur-george-johansson-mulle-meck-och-buffa-mulle-mecks-verktyg


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.