tisdag 22 augusti 2017

FILM: Smurfarna: Den försvunna byn - Fartfyllt med små blå hjältarSmurfigt, animerat äventyr!

Regi: Kelly Asbury
Titel: Smurfarna: Den försvunna byn
Originaltitel: Smurfs: The Lost Village
Manus: Stacey Harman, Pamela Ribon, baserat på karaktärer av Peyo
Medverkande, originalröster: Demi Levato (Smurfette), Ariel Winter, Joe Manganiello, Michelle Rodriguez m. fl.
Svenska röster: Molly Sandén, Michael Jansson, Figge Norling, Fredrik Dolk, Anja Lundqvist, Hanna Hedlund, Amanda Jennefors, Göran Gillinger m fl.
USA, 2017
Sony Pictures

Smurfarna dök upp för första gången 1958, i albumet Den förtrollade flöjten. Smurfarna fick snart en egen serie och blev Peyos internationella genombrott. Den ekonomiska framgången gjorde att Peyo kunde bygga upp en egen studio och knöt flera tecknare och författare till sig, bland annat Walthéry, Derib, Gos, De Gieter, Benn, Francis, Kox, Desorgher och Wasterlain. Man producerade serier och skämtteckningar både till Spirou och Le Soir. 2008 gavs ett samlarmynt ut i Belgien, en specialprägling av det belgiska 5 euro. Detta skedde för att fira att Smurfarna fyllde 50 år och Peyo skulle fyllt 80.
Blir det något stort kalas för Smurfarna 2018?

Man hinner väl knappast komma med någon ny, stor amerikansk 3D producerad film?

Bästa Smurf-äventyret på film hitintills

Den här filmen Smurfarna: Den försvunna byn är den bästa hitintills i Smurf serien - inte en 3:a i den tidiagare serien (där man var tvungna att se pinsamma vuxna skådespelare ta mycket stor plats medan Smurfarnas roll krympte ...) utan en reboot. Borta är alla "riktiga" skådespelare och bra är det för ungarna var inte det minsta intresserade av dem --- de vill se smurfar!!!

Det här helanimerade äventyret där man slipper se "riktiga" miljöer och skådespelare går hem, det är precis so knasigt och fartfyllt som barnen vill ha det. Man slipper kändisarna! Visst, de finns som röster, men det lägger man inte märke till. Man slipper se Julia Roberts & Co.

Den här filmen är på många sätt väldigt lik Trolls, med magiska plantor som vill äta upp de små varelserna, en ond jätte som vill lägga dem i en gryta, och massor av dans och musik längs vägen.

Smurfarna föregår med dåligt exempel

Något som feminister genom alla moderna tider verkar ha använt som exempel är att Smurfettes egenskap bara är att vara tjej - alla killarna har alla olika egenskaper men att vara tjej ska alltså vara en egenskap? smurfarna föregår altså med dåligt exempel och cementerar tidigt den patriaralaka strukturen hos de små barn som får leka med smurfar och svamphus.

De här manusförfattarna har tagit tag i den utmaningen. Tjej-Smurfen Smurfette vill undersöka vad hon har för egenskap egentligen - Smurf-delen av namnet är lätt att förstå, men vad i hela världen är en "Ette"?

Från Snö-Vit till Smurf-Blå

Smurfarna är på många sätt som blåa små dvärgar med dvärg-tomteluvor, och de liknar de sju dvärgarna som tecknades runt Disney's Snövit.

Några av smurfarna har också liknande namn och egenskaper, som till exempel Grouchy  som är Butter hela tiden och så givetvis Kloker - som på svenska heter Glasögonsmurfen och på engelska heter Brainy. (Mycket bättre namn. Att ha glasögon är inte en egenskap! Och inte heller något man automatiskt blir smart av.) När han mobbas lite av andra smurfar kallas han Nerdy-Smurf istället och Brainy kan uppfattas som nördig. Han är också något av en uppfinnar-Jocke och han uppfinner en sak som ska kolla egenskaperna hos de olika smurfarna. Den fungerar på alla - utom Smurfette. Apparaten går sönder när hon försöker använda den.

Är det för att hon inte är en "riktig Smurf?" Är det för att hon en fång skapades av  den elake trollkarlen Gargamel?

Det är ju därför hon är den enda tjej-Smurfen. Hitintills i Smurf-mytologin.


Smurfette som Wonder Woman hittar amazon-Smurfar!

Smurfettes sökande efter sin "ettighet" leder till att hon upptäcker en by som är full med tjejsmurfar. De är som riktiga amazoner! Man börjar faktiskt tänka på Wonder Woman filmen ett tag ... Smurfette leder sin modiga expedition med tre killsmurfar - men det är helt klart hon som är ledaren - och hittar ett folkslag med amazoner, tjejsmurfar som aldrig sett en killsmurf i hela sitt liv ...

Tyvärr leder Smurfette också den onde Gargamel dit, till den hemliga smurfbyn ...

Gargamel skapade Smurfette av en klump lera och ond magi (ungefär som en smurfig Pygmalion historia) men hon blev inte Smurfette förrän hon blev älskad av de 99 dvärgarna. Förlåt, de 99 smurfarna.

Snövit möter gammal fé-magi i slutet

När Smurfette uppoffrat sig för att stoppa Gargamel och ligger på lit de parade och hon sorgs av alla i skogen påminner det om scenen med Snövit i glaskistan - minus glaskistan, prinsen och pussen. Här är det den magiska cirkeln av smurf-sorg som väcker Smurfette till liv igen --- fast ringen påminner uppifrån faktiskt om en sådan där "fairy circle" som består av små svampar (Smurfarnas luvor ÄR lite svamplika!) och alla vet ju att i en fairy circle händer underverk och magiska önskningar slår in. Om man själv är en magisk varelse som dessutom ser ut som en liten svamp (och bor i en svamp) måste det vara en smal sak att fixa en fairy circle. (Ja, det finns paralleller till Frozen här också - "love is the answer" - och så blir den modiga Anna levande igen!)

Smurfettes många egenskaper

Vem som skapat Smurfette är inte viktigt - det viktiga är vad hon väljer att bli. Och eftersom hennes namn inte avslöjar några egenskaper kan hon ha hur många egenskaper som helst --- hon kan vara en Modig-Smurf, en Ledar-Smurf, en Wonder-Woman-Smurf, en Glitter-Smurf, en Kanin-Älskar-Smurf, en Empati-Smurf, en Räddare-i-Nöden-Smurf och en Smart-Smurf.
Och en dans-Smurf. Precis som Trolls slutar denna film med en gigantisk dans-scen där alla är glada igen.

Vad kom först - namnet eller egenskapen?

Jag tycker förresten synd om Clumsy (Klump-smurfen). Om de inte kallade honom för klumpig kanske han inte skulle tappa saker hela tiden? När han möter en tjej-smurf från den nya byn som INTE vet någonting om honom kan han plötsligt komma på bra idéer, tända eld på pilar, köra eldsprutande drake och komma med coola moves utan att klumpa sig.

Har smurfarna fått namn efter sina egenskaper eller har de helt enkelt blivit som sina namn? Är det egentligen synd om de 99 pojksmurfarna som fått olika egenskapsdefinierande namn och är Smurfette egentligen den enda av dem som är en fri och frigjord människa (eller smurf)? ÄR smurfarna egentligen girlpower istället för hatobjekt för feminister?
Det är för djupfilosofiska frågor för den här filmen.

Extramaterial med små, blå donuts!

I extramaterialet finns massor av dans och musik och tips på hur man ritar smurfarna och gör blå donuts! Superkul!

Smurfarna: Den försvunna byn har ett rasande tempo och får högt betyg av barnen - och det är ju trots allt de som ska gilla barnfilm. Inte världens församlade kritikerkår.

Tilläggas bör: rösterna är mycket roligare i originalet. Som vanligt!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.