onsdag 30 augusti 2017

Apollon - Oraklets gåta - Riordan roligare än någonsin!

Apollon - Oraklets gåta
- Monstruösa hot, maffig mytologi och massor av skratt i Rick Riordans nya serie


Rick Riordan
Apollon - Oraklets gåta
Serie: Apollon del 1
Översättning: Torun Lidfeldt Bager
ISBN: 9789163896392
Bonnier Carlsen

“Finns det något sorgligare än ljudet av en gud som landar i en sopcontainer?”

Det är vad den grekiske guden Apollon frågar sig när han landar i en sopcontainer, någonstans i New York, efter att han gjort överguden Zeus riktigt, riktigt förbannad.

Dagens USA är ingen picknick för en fallen grekisk gud

Apollon är inte helt överraskad eftersom det hänt ett par gånger förr --- alltså att Zeus har blivit förbannad på honom, inte att han landat i en sopcontainer --- och väntar sig att han snart ska tas till nåder igen. Det händer inte. Apollon, guden av musik, poesi, solsken och allt annat vackert och härligt (och dessutom skaparen av kråkorna, av någon anledning) får finna sig i att klara sig utan sin magiska lyra och ännu värre: utan sin felfria hy. Apollon inser snabbt att han måste leta reda på den ende på jorden som kan hjälpa honom, Poseidons son och gudarnas favorit: Percy Jackson.

Läsarfavoriten Percy Jackson kommer tillbaka

Rick Riordan är mellanstadieläraren som slog igenom med dunder och brak med serien om halvblodet Percy Jackson, en strulig kille i en amerikansk middle school som verkar ha dyslexi och ADHD och allt möjligt, men som i själva verket är Poseidons son, förprogrammerad till att ha supersnabba reflexer och läsa på grekiska. Percy Jackson är den utvalde hjälten som ska rädda världen. Men inte utan hjälp, han paras ihop med Athenas dotter Annabeth Chase (vilket är ganska ironiskt med tanke på att Poseidon och Athena inte drog jämt med varandra i den grekiska mytologin) och de två blev stora läsarfavoriter i Rick Riordans originalserie om Percy Jackson.

Olympens hjältar gör comeback

Rick Riordan har skrivit fler serier sedan dess, om egyptiska gudar och nordiska gudar, men det blir aldrig så bra som när han har med Percy Jackson och Annabeth Chase. Så då är det ju självklart att de får gästspela i andra serier också … Serien Olympens hjältar blandade romersk mytologi och grekisk mytologi och Percy Jackson och Annabeth Chase fick komma tillbaka, äldre och klokare, och ta sig an nya faror med hjälp av andra halvblodsbarn som har föräldrar som är romerska gudar.

Vad hände efter att Leo och Kalypso flög in i solnedgången?

Apollon hittar Percy Jackson och får hjälp av honom, men det står snart klart att det är ett par andra hjältar som ska slå följe med honom i nästa bok i serien - nämligen Leo Valdez och Kalypso. Vi har inte sett till dem sedan de flög in i solnedgången på draken Festus rygg i slutet av serien Olympens hjältar och gissningsvis har Rick Riordan tagit med dem “by popular demand” för att säkra att den nya serien om Apollon kommer att bli en säljsuccé. Så många vill ju veta hur det gick för deras gamla favoritkaraktärer.

Oddsen trappas upp

Det finns också nya skurkar att slåss mot, farligare än någonsin, och Riordan tycks följa samma formula som Marvel universum och Bonds universum: de som hjältarna hitintills tampats mot är småskurkar utsända av den stora paraplyorganisationen. Så nu trappas oddsen upp. Apollon & Co har att göra med den mytologiska versionen av S.P.E.C.T.R.E. och de har varit specialiserade på ondska och förstörelse ända sedan det romerska imperiets dagar.

En ny favoritserie med grekisk-romersk mytologi

Som vanligt har Rick Riordan en lättsam om ironisk ton när han skriver, allt skildras ur Apollons synvinkel, så det mesta i USA idag är ganska obegripligt. Dessutom minns Apollon gärna sin storhetstid som grekisk gud, han inleder varje kapitel med en haiku (värdig poesins gud!) och om man inte hänger med på hans “name dropping” finns det en ordlista med alla grekiska gudar, personer, företeelser etc.längst bak i boken.

Apollon - Oraklets gåta är en mycket bra start på en ny serie och man får återse många gamla favoriter från original Percy Jackson serien och Olympens hjältar serien.

Det här kommer att bli både en läsarfavorit och en kritikerfavorit! Massor av mytologiska lärdomar och massor av skratt utlovas längs vägen!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.