lördag 19 augusti 2017

Tilda tittar på fåglar - Fågelspaning i kikar'n!

Lövsångare - Sveriges vanligaste fågel!

Tilda tittar på fåglar - Fågelspaning i kikar'n!


Linda Pelenius
Tilda tittar på fåglar
Illustrationer: Lena Forsman
ISBN: 9789150221992
Berghs förlag


En hund är till för gå på långa promenader med, ett piano är till för att spela på,  ett par stickor är till för att sticka med, en skrivmaskin är till för att skriva på och en kikare är till för att ... Ja, för att kika på fåglar med!

Saker och ting ställer sina krav på sina ägare och har man en kikare är det så klart att man ska bli fågelskådare! Tilda ger sig ut för att titta - och precis som i trolleri-filmen Now you see me så gäller samma devis här: The closer you look, the less you see! Tilda är så inställd på att zooma in med kikaren att hon missar den stora helhetsbilden ... och alla fåglar som finns runtom henne!

Läsaren ligger steget före Tilda

Det här är trivsam och småmysig läsning där barnet får vara med och upptäcka fåglarna och läsaren ligger hela tiden steget före bokens huvudperson - man vill så gärna hjälpa till och peka för att Tilda ska få se alla fåglarna! Som grädde på moset: på väggen i Tildas sovrum hänger en fågelaffisch och där finns några av de fåglar som vi sett i boken under Tildas dag som fågelskådare. Kul detalj! Dessutom sitter det en berguv i trädet utanför och hoar! Boken avslutas med ett faktauppslag och där får man se alla fåglarna avritade, alla som Tilda borde ha sett under dagen och alla som finns på Tildas fågelaffisch.

Ge aldrig upp! I morgon är en ny fågelskådardag!

Boken är bra på många plan - man lär sig att man inte ska stirra sig blind på detaljerna, att man ska försöka se helheten - och att man aldrig ska ge upp! Tilda blir inte lessen utan tar nya tag i morgon. Och så är det faktiskt som fågelskådare - vissa dagar ser man många nya arter, andra dagar inga. Så är det med det mesta, men speciellt när det gäller vilda djur - du kan inte schemalägga framgång. Det blir när det blir.
Fåglarna i boken är många gånger sådana som du faktiskt kan hitta i en stad, i en by, i en park - du behöver inte ge dig ut i storskogen på fågelexkursion direkt. Berguven har däremot varit utrotningshotad, så det är inte så troligt att du får se en som sitter och hoar utanför ditt sovrumsfönster.

Fågelfakta i serieform

Boken avslutas med fågelfakta - som att koltrasten lägger de finaste äggen och att berguven är uppe på natten. Alla fåglarna  i boken ser ut som seriefigurer, men en del är bara seriefigurer och andra ska föreställa riktiga fågelarter.Det hade varit bättre att vara konsekvent.  Speciellt eftersom barnen vill identifiera alla fåglarna i boken enligt artsystemet på sista uppslaget (där seriefigursfåglarna inte är med).

Om man ska vara noga när det gäller fakta: Fågeln som "lägger de finaste äggen" (enligt texten) och sedan ruvar dem är brun, inte kolsvart, som den är avritad i boken. Det är bara hanarna som är kolsvarta. Men de bruna koltrasthonorna är bättre kamouflerade och svårare att få syn på.  Det är en fördel när det ska ruvas på ägg. Ungfåglarna är också bruna och kamouflerade.

Av en grupp gråsparvar med udda antal är alla tecknade som honor i boken - gråsparvar lever och färdas i par, en grupp brukar inte bestå av ett udda antal individer och en grupp består inte av bara honor (eller bara hanar).Sådana små saker är rätt kul att tänka på - och spana efter - när man är på fågelexkursion. Det skadar inte heller med riktiga fakta när man nu har med faktauppslag i boken.

Fåglar som har förmågan att trolla sig osynliga

Kom ihåg: bara för att du inte ser det, innebär det inte att det inte finns ...
De flesta tror t.ex. att gråsparvar är den vanligaste fågeln i Sverige. Bara för att de är kulturföljare och gärna finns där människor (och brödsmulor) finns. Men det finns 25 miljoner fler lövsångare än gråsparvar i Sverige. Få människor har sett dem - för de kan verkligen konsten med kamouflage. Men alla har någon gång hört dem - förmodligen utan att tänka på vad det är som sjunger. För att bli känd och populär (som tex koltrasten, Sveriges populäraste fågel) räcker det inte med att sjunga fint - man måste visa sig ibland också! Gråsparvar och koltrast och berguv med flera finns med på faktauppslaget - men inte lövsångare eller bofink, Sveriges vanligaste fågelarter. En miss att inte ha med de allra vanligaste? Bofink har man faktiskt en god chans att se, om man ska bli fågelspanare.

Bokens sista uppgift är att räkna in alla fåglarna ... och se att man hittat alla.
En kul extra tanke: i boken finns också en burfågel, typ kakadua, och en plastflamingo (den värsta fågeln man kan ha i trädgården!) - får man extrapoäng för att hitta dem när man räknar ihop bokens alla fåglar?

Läs även:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23077-litteratur-andrea-pinnington-caz-buckingham-barnens-fagelbok-vara-mest-alskade-smafaglar-med-bilder-och-laten



Belinda Graham





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.