måndag 7 augusti 2017

Femtio växter som ändrat historiens gång - En briljant bok om växters betydelse

Femtio växter som ändrat historiens gång
- Solrosor, luktärtor, bomull, potatis och humle ... växternas viktiga väg slingrar sig genom historien!


Bill Laws
Femtio växter som ändrat historiens gång
Översättning: Lennart Engstrand, Marie Widén
Originaltitel: Fifty Plants that Changed the Course of History
ISBN: 9789174615166
Lind & Co

En god kopp te. De sköna favoritjeansen. Potatischipsen till fredagsmyset. Den söta efterrätten. Botemedlet mot malaria. Genetikens uppkomst. Allt detta har vi fått av växter som förändrade världen. I Femtio växter som ändrat historiens gång tar författaren Bill Laws upp femtio kända växter, de flesta anses idag som vardagliga, och berättar hur de ändrat våra liv och även historiens gång.


Kulturell bambu och blodig bomull

Varje berättelse om varje växt är som en liten bok eller en liten avhandling i sig. Man hoppar snabbt mellan botanik, medicin, ekonomi, kultur och historia. När man läser om bambu kommer man in på Monets målningar och impressionismens födelse, hur penslar och musikinstrument byggs upp och alla användningsområden som bambu har i Kina - bambu anses vara den mest kulturella växten, och den viktigaste växt som finns, efter riset.

När det gäller bomull kommer vi in på så olika historiska epoker som den industriella revolutionen i England i slutet av sjuttonhundratalet och slavhandeln och inbördeskriget i USA.

Bomull är något vi idag tar för givet och man tänker inte på att för 300 år sedan fanns inte de sköna och lättskötta bomullskläderna. De vanliga materialen var ull och lin - eller siden, om du var mycket rik och skulle ha något exklusivt.

Idag hör en vit bomulls T-shirt och ett par älsklingsjeans i 100% bomullsdenim till basgarderoben - utan att vi tänker på vilket fantastiskt material det är - eller vilken dramatisk och ofta tragisk historia som ligger bakom bomullens väg till framgång.

Smarta luktärtor och nyttiga solrosor

Luktärtor är något som de flesta kopplar ihop med väldoftande sommarblommor i trädgården - här kommer vi in på genetikens område. Luktärtor var med och grundlade ett helt nytt forskningsområde ... !

Solrosens nyttiga historia innehåller resor till både Nordamerika och Frankrike - Nordamerikas urinvånare  var de första som odlade solrosor. Fröna var en livsviktig säsongsgröda redan för 2000-3000 år sedan.
Solrosfrön kunde malas till mjöl eller man kunde använda färska fruktställningar fulla med frön som grönsak.

Hopiindianer, berömda för sina lysande kroppsmålningar, kunde utvinna blåa, svarta, lila och röda färger från frukternas skal. De fiberrika bladen och stammarna vävdes till textilier och korgar och det var indianska medicinmän som upptäckte växtens medicinska egenskaper. En kräm läkte sår, och även ormbett och insektsstick. Solrosen dyrkades som en helig växt av aztekerna.

Van Gogh blev känd för sina solrosmålningar i Provence, och en fransk kemist, Hippolyte Mège-Mouriès, patenterade 1869 sin banbrytande margarintillverkning. Margarinet fick sitt namn efter det grekiska ordet margaron - pärlor av olja. Margarin består idag bland annat av solrosolja. Solrosolja i sig är förresten en av världens mest populära oljor.

Äpplen hos Kung Arthur, Isaac Newton, Gaugin och Tomas Smith

Historien om det fantastiska äpplet (och dess förmåga att påverka människans historia!) bjuder på så skilda utflykter som hem till Isaacs Newtons trädgård i landskapet Kent i England, där det fortfarande växer ett äppelträd, och till New South Wales i Australien, där en engelsk nybyggare, Tomas Smith uppfinner den framgångsrika äppelsorten Granny Smith, och till det gamla Romarriket, som tog med sig favoritäppelsorter och sin ciderbryggningstradition när de utökade sitt imperium till ställen där det var för kallt för att framgångsrikt odla vindruvor till vin. Både Kung Arthur och Morgan le Fay kopplas ihop med äpplen. Liksom The Beatles och ett framgångsrikt dataföretag och Paul Gauguins stilleben. Äpplen är kanske den mest sagolika och mest inspirerande frukten?


Växter som givit oss meditation, mysiga fikastunder, Harry Potter och krigsförklaringar

Utan äpplen ingen cider, utan vindruvor inget vin, utan humle inget gott öl ... Växterna har genom århundradena satt guldkant på tillvaron på mer än ett sätt. Te, kaffe och kakao har gett upphov till gudomliga drycker, såväl som meditationsritualer, tedrickningsceremonier och regelrätta krigsförklaringar. The Boston Teparty är än idag världens mest berömda teparty - och nyckeln till varför USA förvandlades till en kaffedrickande nation. Det är den händelse som anses ha varit den utlösande faktorn för den amerikanska revolutionen. Kaffedrickande ses än idag som en patriotisk handling. Kanadensarna är däremot tedrickare. Kaffe har ändå på sitt sätt påverkat historien och gett oss kafékulturen, Harry Potter böckerna och lattetrenden.

Femtio växter som ändrat historiens gång är en fascinerande och aptitretande resa som går över hela världen, alla kontinenter och alla årtusenden. Boken är rikt illustrerad med allt från botaniska tryck till impressionistiska målningar och det finns mängder av fina foton och finurliga faktarutor som lyser upp i marginalen längs läsningens väg.


Från mångfald till stordrift

Om man skulle välja bara EN favoritväxt i Femtio växter som ändrat historiens gång ... är detta omöjligt. Bomull är skönt att ha på sig i sommarhettan, kakao är gudomligt gott (och en dryck för gudarna enligt aztekerna!), men kinaträdet, eller rättare sagt dess bark, är förmodligen den växt som har räddat flest människors liv - som upphov till malariamedicinen.

Femtio växter som ändrat historiens gång är också en tankeväckande aktuell historia - förr i tiden bidrog många olika grödor till att mätta människor - idag är det bara ett fåtal grödor som sköter det jobbet. Utveckling och stordrift har inte enbart varit av godo, ekosystemet har blivit mycket mer sårbart.

Om du någon gång undrat vad den klassiska rätten "fish & chips" bestod av innan den amerikanska nymodigheten potatis gjorde sitt segertråg över Europa, så finns svaret i den här boken. Chipsen gjordes av palsternackor!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.