söndag 6 augusti 2017

FILM: The Lego Batman Movie - Satir och analys av BatmanRobin och Batman flyger igen!


The Lego Batman Movie - Satir och analys av Batman

- Hejdlös drift med superhjälten levereras i Legoform


Chris McKay
Titel: The Lego Batman Movie
Manus: Seth Grahame-Smith, Chris McKenna, Erik Sommers, Jared Stern, John Whittington
Medverkande (röster, originalversion): Will Arnett (Batman), Zach Galifianakis (Jokern), Michael Cera (Robin), Rosario Dawson (Batgirl), Ralph Fiennes (Alfred) m.fl.
USA, 2017
Warner Bros.

En alternativ titel till The Lego Batman Movie hade kunnat vara "Batman - The Roast". Det här är första gången på senare tid som någon försökt göra en rolig version av Batman, och samtidigt är det första gången som någon har kommit Batman in på livet. Batman dekonstrueras in till minsta byggsten. Och det ska tydligen en Lego-figur till för att göra ett komplext porträtt av en superhjälte. ?!

Varför så grubblande?

Batman är snygg, stormrik och populär - och tydligen evigt ung (han har inte åldrats nämnvärt sedan 1939). Han har de coolaste prylarna, de dyraste leksakerna och de mest vältränade magmusklerna. Ändå är han en av de suraste hjältarna i superhjältehistorien. Superman förlorade både sina föräldrar och hela sin hemplanet som barn, och han är ändå glad som en lärka jämfört med Batman. (I filmen har Superman ett gigantiskt party i sitt ensamhetspalats Fortress of Solitude - och alla glada, partysugna superhjältar är bjudna. Vilket alltså inte inkluderar den ständigt grubblande Batman!)

Filmmakarna bakom The Lego Batman Movie har undersökt i detalj vad som egentligen är felet med Batman, denne superhjälte utan superkrafter (förutom att vara enormt rik), och de har bland annat kommit fram till att Batman inte tagit fast en enda superskurk under hela sin karriär. Dessutom är Gotham City fortfarande den farligaste platsen i världen! Den 77 år långa relationen med Jokern beskrivs som en dysfunktionell romans och när alla Batmans skurkar och ärkefiender genom tiderna buras in av den nya förmågan Barbara Gordon blir Batman djupt olycklig. Vilket illustreras av en graf där Batmans "happiness index" sjunker drastiskt, mot axeln som visar "hours without crime".

Sätter gränser för Batman

Den trogne butlern Alfred är djupt oroad och läser "How to Set Limits for Your Out of Control Child", konfiskerar Batmans datoraccess och försöker fresta med lite smaskig hummer.

Batman pratar som vanligt med ett porträtt av sina föräldrar - men i den här filmen avbryts han av sin butler Alfred, som träffande påpekar: "I've seen you go through similar phases in 2016 and 2012 and 2008 and 2005 and 1997 and 1995 and 1992 and 1989 and that weird one in 1966" ... och så har han räknat upp alla årtal från live-Batman filmer så här långt. Alla filmerna visas upp i små klipp, alla uppbyggda med hjälp av Legobitar - utom "that weird one in 1966", som bidrar med den enda live-action scenen. (1966 års film är för övrigt den enda Batman-film som skulle kunna klassas som komedi - förutom The Lego Batman Movie alltså.)

Varje Sherlock Holmes behöver sin John Watson

Nykomlingen Robin älskar Batman och är entusiastisk över precis allting  - kanske en metafor för hur ett barn borde reagera på den här filmen? (Dock går de flesta av skämten över huvudet på alla som inte är insatta i DC Comics universum, liksom alla referenser till det som Jokern skulle kalla "nerd stuff".) Robin är till och med entusiastisk över "the bat-shark repellent" (en souvenir från 1966 års knasiga film). I en metaironisk scen skänker Batman "merchandize" från filmen till en hög barn som avgudar Gothams mörke hjälte. De skriker och är lyckliga. Färgglada karaktärer som väsnas verkar också vara nyckeln till framgång i de flesta animerade filmer idag, och det fungerar även här. Massor av roliga små gubbar att titta på! Massor av roliga saker som man kan fantisera om att bygga! Man behöver inte förstå alla referenserna i dialogen och i manuset. Det räcker att skrika av förtjusning och vara nöjd och glad som Robin.

Robins sätt att avguda Batman och ständigt vara imponerad av hans skarpsinne och hans förmågor påminner om John Watsons förhållande till Sherlock Holmes - och det var så original-Robin först fördes in i serierna. Bob Kane och Bill Finger (Batmans skapare) hade först bara en ensam hjälte, bland annat inspirerad av världens skarpsinnigaste detektiv (kolla bara in slängkappan!) men Bill Finger insåg snart att barnen som köpte serietidningarna behövde någon att identifiera sig med, läsarna behövde ett alter ego i handlingen, kort sagt: de behövde en Watson till sina äventyr ... och så fördes Robin in i handlingen. Batman har funnits sedan 1939. Robin sedan 1940. Efter introduktionen av Robin mer än fördubblades försäljningen. Bob Kane ville köra solo-Batman, men Bill Finger hade rätt - historien behövde en Watson, för att få upp engagemanget.

Lego-Robin har en hel del gemensamt med original-Robin - där den viktigaste rollen fortfarande är att vara handlingens Watson och få upp publikens entusiasm för äventyren! Dessutom får Batman någon att prata med och någon att förklara allting för - samtidigt som han förklarar för läsaren eller filmåskådaren.

En sann hjälte erkänner behovet av en superskurk

The Lego Batman Movie är en superhjältesatir med många metanivåer. Både den självupptagne Batman och hans narcissistiske fiende Jokern får varsin identitetskris.
Batman avskyr samarbete och känslor och känner sig hotad när Barbara Gordon tar över brottsbekämpningen i Gotham City. Hon pratar känslor, etik och ansvar.
Jokern saknar bekräftelse i sitt förhållande - bekräftelse på att han verkligen är Batmans största hatobjekt. Han vill ha bevis på att han är Batmans ärkefiende nummer ett!

När Superman omtalar General Zod som sin viktigaste fiende i direktsändning i TV vet Jokerns avundsjuka inga gränser. En superhjälte behöver en superskurk, annars inga episka bataljer.
"I wouldn't be Superman without battling Zod!" erkänner Superman generöst i TV-intervjun.
"Superman gets it! Why can't Batman?" fnyser Jokern.

"You complete me" - popkulturella referenser

När det inte fungerar att anfalla Gotham med samlade Batman-skurkar genom tiderna (några är väldigt obskyra och "probably worth a google", enligt Jokern) samlar Jokern istället ihop historiens största superskurkar som Voldemort, Sauron, King Kong, Medusa, Hajen, Dracula och så vidare för att utkräva hämnd och bli erkänd som Batmans viktigaste fiende. Flickvännen Harley Quinn har en viktig roll i planen och förhållandet mellan Harley Quinn och Jokern skildras som ett jämställt förhållande mellan jämlikar - långt sundare än det som Batman har med Alfred (eller som Batman har med någon över huvud taget).

Det finns gott om popkulturella referenser i The Lego Batman Movie - de flesta är till DC Comics universum eller till andra Warner Bros. filmer och Lego-märken (Harry Potters ärkefiende Voldemort är till exempel både en Warner Bros. karaktär och en känd Lego-figur). Men Batmans hemliga lösenord är "Iron Man Sucks"  - vilket syftar på att Iron Man också är en superrik superhjälte med massor av prylar - och Iron Man är en del av ett rivaliserande varumärke från Marvels universum. När Batman vill ha en mysig hemmakväll tittar han gärna på romantisk komedier - favoriten är Jerry Maguire där Tom Cruise yttrar den klassiska romcom repliken "You complete me" - samma ord som Jokern använder när han befäster sitt eviga, destruktiva bromance-förhållande till Batman i filmen The Dark Knight.


Minns någon armén av Daleks?

Riktigt kul och fartfyllt blir det när Jokern ska presentera sitt "all-star team of evil" med sina nya onda kumpaner och han avfärdar sina gamla kompisar som "wannabees in cosplay" - och det är egentligen allt som de gamla Batman-skurkarna är. Utklädda wannabees. Inte alls så farliga som Voldemort, Sauron, Medusa, King Kong, The Wicked Witch of the West, dinosaurierna från Jurassic Park och en armé av Daleks från TV-serien Doctor Who. Som för övrigt presenteras som "British robots" som Jokern själv inte känner till - "ask your nerd friends".

Allt är givetvis uppbyggt av Lego-bitar. En rolig detalj är att Ralph Fiennes som gjorde  Voldemort i Harry Potter filmerna här gör butlern Alfred - så istället är det Eddie Izzard som gör Voldemorts röst, och han är riktigt, riktigt rolig i rollen!  Wingardium leviosa - fudge cake!

Catwalk för Lego-figurer

Filmen blir som en enda lång catwalk för Lego-figurer och ibland är det riktigt kul, ibland är det lite för för amerikanskt och tillrättalagt. Men filmens styrka är att den vågar vara rolig - något som superhjältefilmer idag (speciellt inom DC-Comics universum) allt för sällan är. Bitvis blir det lite rörigt och man öser på med för mycket, för snabbt, allt på en gång, utan att tänka efter, eller utan att låta publiken få tänka efter. Men till sist faller alla bitar på plats - med ett klick!

Kul att se fram emot är att Lord & Miller håller på med en ny Lego-film, uppföljaren till original Lego-filmen The Lego Movie, där alla sjöng Everything is Awesome. Även Lego-Batman kommer att få sin egen uppföljare. The Lego Batman Movie har i USA hyllats som en av årets bästa filmer och som det bästa porträttet av Batman någonsin - Ben Affleck bör känna sig hotad! Av några Lego-bitar!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.