onsdag 30 augusti 2017

Kusinerna Karlsson - Vildingar och Vombater - Mysdeckare med luriga djur

Kusinerna Karlsson - Vildingar och Vombater
- Påsklov med franska seder, australiensiska vombater och svenska mysterier

Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson - Vildingar och Vombater
ISBN: 978-91-501-1460-7
Alfabeta


Det kommer att bli ett storslaget påsklov! Det är 9-åriga Humlan säker på. För det första kommer alla kusinerna Karlsson att vara samlade igen. För det andra kommer de att få vara hos moster Frida på den underbara Doppingön. För det tredje så har Frida skaffat fem vombater. Från Australien! Den excentriska, spralliga och skojiga moster Frida har alltid ett nytt jobb på gång och nya storslagna planer på gång. Den senaste planen är att anlägga en vombatpark på Doppingön och att ta inträde. Det gäller bara att få upp intresset …

Fyra kusiner utvecklar sina supertalanger

Humlan, Julia, George, Alex och katten Kattrackarn bildar ett modernt Fem-gäng som visar gång på gång att barn kan klara sig själv ganska bra, om de får lov. Frida är en föredömlig vuxen som från början ger dem frihet. Alex, som bor i Frankrike älskar att öva till sitt framtida yrke som mästerkock, ser till att de inte behöver svälta. Julia, George och Humlan är också allesammans bra på olika saker, och deras snabbtänkthet behövs när de får nya mysterier att lösa i Vildingar och vombater.

Fridas ö måste räddas!

Deras älskade moster Frida hotas av skumma typer, som Humlan kallar “Vildingarna”, för att hon ska skrämmas till att sälja Doppingön. Men då skulle ju barnen bli av med sin frihet och sin fristad, sitt föräldrafria paradis … Dessutom: ingen muckar ostraffat med Frida! Barnen får använda all sin uppfinningsrikedom för att lösa mysteriet, sätta dit vildingarna och rädda ön!
Här utvecklas alltså temat att barnen klarar sig själva (och lagar mat själva) till att barnen till och med klarar av att hjälpa de vuxna. För Frida har förtroende för barnen och säger alltid som det är. Hon säger aldrig att de inte ska oroa sig, när det är uppenbart att något är fel, väldigt mycket fel.

Vilda vombater är inte att leka med

Boken innehåller också många roliga episoder med de nya husdjuren vombaterna - att anlägga en vombatpark är inte så lätt och när ön väl blir omskriven så är det som att Doppingön blivit en ny Jurassic Park där vombaterna sätter skräck i sina omgivningar …

Det här är ett roligt och fartfyllt äventyr! Dessutom får läsaren lära sig en hel del om smaskig fransk matlagning (recept medföljer!) och franska påskseder.

Kyrkklockorna flyger till Rom och hämtar godis


För det är ju faktiskt så att kyrkklockorna åker till Rom och hämtar påskgodiset som sedan regnar ner … Fast de svenska barnen tror hellre på att den tyska påskharen gömmer godisäggen! Kusinerna Karlsson får i alla fall en godisjakt som de sent ska glömma - speciellt eftersom vombater tydligen också gillar godis!

Roligt, engagerande, mumsigt och spännande! Vad kan man mer önska sig av ett äventyrslov?!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.