fredag 18 augusti 2017

Lätta fakta om oväder och stormar

Lätta fakta om oväder och stormar
- Och jordbävningar och tsunamis!

Emily Bone
Lätta fakta om oväder och stormar

Översättning: Bodil Svensson
Illustrationer: Paul Weston och Kimberley Scott
Faktakonsult: Dr Roger Trend
ISBN: 9789150221442
Berghs förlag

Man kan ju alltid prata om vädret. Första semesterfrågan är alltid hur vädret var. Är man ledig vill man ha "fint väder".

Allt väder i denna bok är väder som verkligen är värt att prata om! Men inget är något som slentrianmässigt skulle beskrivas som "fint väder".

Katrina - en berömd orkan

När en orkan drabbar ett område orsakar den stora skador. Bilderna i boken är från New Orleans i USA efter orkanen Katrina 2005. Illustrationer visar hur en orkan skapar våldsamma vindar och skapar stora vågor som slår in och skadar hus på land. Störtregn gör att floder svämmar över. Stora områden läggs under vatten.

Oväder kan skapa mycket märkliga fenomen - bilder från en isstorm i Schweiz påminner om utflippade miljöer i en skruvad, parallell Frozen-värld. Istappar växer i alla möjliga vindriktningar och gör träden till spejsade skulpturer.

En tornado kan suga upp fiskar, grodor och andra smådjur.

Djuren som följer med tornadon faller sedan ner som om de regnade från himlen.
Sägessättet "it's raining cats and dogs" behöver kanske bytas ut mot "it's raining fish and frogs"?!

Oväder på Jupiter

Jorden har förresten inte ensamhet på oväder - de finns även på andra planeter, till exempel på Jupiter. Fast där regnar det aldrig fiskar och grodor!

Lätta fakta om oväder och stormar är en lättläst och kvalitetskontrollerad bok som förklarar på ett enkelt och pedagogiskt sätt många av de extrema och osannolika saker som man kan se på TV-nyheterna eller på Internet. Idag har vi en flod av information - eller snarare en stormvind av information - och det behövs medel som innehåller kunskap, så att det är någon mening med informationen.

Lätta fakta om oväder och stormar skulle passa bra i de flesta hem, bredvid TV-soffan, och i alla klassrum. Massor av bra basfakta och pedagogiska förklaringar byggs sedan på med fascinerande bilder från olika ställen på jorden.

Varför uppkommer jordbävningar?

I samma serie finns också en utmärkt bok som heter Lätta fakta om jordbävningar och tsunamis - en nästintill oumbärlig bok, när "oförklarliga" naturkatastrofer figurerar så ofta i media. Vad är det som orsakar jordbävningar? Hur känns de? Vad är tsunamis? Varför uppstår de? Så många visar, så få förklarar. Det här är böcker som förklarar.


BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.