fredag 11 augusti 2017

Kärleksdans i obalans - Tillbaka till Anna Janssons Gotland

Kärleksdans i obalans  - Tillbaka till Anna Janssons Gotland!

Anna Jansson
Kärleksdans i obalans
Serie: Ödesgudinnan på Salong d’Amour (del 3)
ISBN: 9789113079059
Förlag: Norstedts

Det finns författare som lyckas med att muta in en del av Sverige. Anna Jansson är en av dem. Gotland är hennes. Först i en serie Maria Wern deckare, sedan i en serie barndeckare om Emil Wern och nu även i den enormt hyllade och framgångsrika serien om Angelica Lagermark - hårfrisörskan med rätt att ändra liv. Ödesgudinnan på Salong d’Amour, och med henne ett rikt gotländskt persongalleri, är tillbaka!

Visby behöver sin ödesgudinna

Angelica må låta som ett änglalikt namn, men egentligen ser hon sig snarare som en gudinna, en ödesgudinna, en av de tre nornorna i den nordiska mytologin. Hennes två systrar har samma inställning till jobbet och alla har de sina salonger på olika ställen på Gotland. Angelica har sin salong på Södertorg i Visby. I två böcker har Angelica haft fullt upp med att pussla ihop folk och förändra deras liv, såväl som deras frisyrer - men i den tredje boken faller Angelicas eget liv i bitar.
Efter att ha överlevt den jobbiga svärmodern, i bok två i serien, verkade det inte kunna bli värre, men det blir det, mycket värre.

Man oroar sig för hur folk i Visby ska överleva utan att deras ödesgudinna är igång på alla cylindrar och har full koll på dem, som hon brukar. Det finns förmodligen en anledning till att de ursprungliga ödesgudinnorna var singlar. Att ta hand om en man gör att Angelica inte hinner ta hand om någon annan, knappt ens sig själv, och många dagar är skylten "stängt på grund av sjukdom" uppsatt på frisörsalongen. Det sägs inte vems sjukdom.

Cold case med paralleller till nutiden 

Anna Jansson har skapat intressanta paralleller till hur man såg på mental sjukdom förr i tiden och nu för tiden. Förutom det elände som Angelica utsätts för i nutid ska även dolda hemligheter i det förflutna grävas upp, både mord och självmord, när gammelmormors stuga ska säljas.

Det märks att Anna Jansson använder all sin kompetens som deckardrottning när pusslet ska läggas - och läsarna kommer inte att bli besvikna, allt går ihop till sist.

Hårfrisörskor borde kunna styra landet

George Burns fällde en gång den klassiska, humoristiska repliken: “alla som verkligen vet hur landet ska styras är upptagna med att köra taxi eller klippa hår.” Han kunde ha lagt till: och med att skriva deckare. Anna Jansson kombinerar organisationsförmåga med klokskap och levererar många synpunkter och tankar under skrivandets gång.

Hennes nya serie kallas lite felaktigt för feel-good, för Jansson tar upp många allvarliga ämnen på ett seriöst sätt - men förhoppningsvis kommer Angelica att vara tillbaka i gammal god form i nästa volym i serien. Frisörsalongen får absolut inte vara stängd på grund av sjukdom någon längre tid!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.