onsdag 2 augusti 2017

Lätta fakta om hundar - Ny faktabok från Berghs förlag

Lätta fakta om hundar
- Hundraser, hundspråk, hundjobb, hundvalpar och mycket mer!


Emma Helbrough
Lätta fakta om hundar
Översättning: Bodil Svensson
ISBN: 9789150222111
Förlag: Berghs förlag

Hundar är kända som människans bästa vän och är ett av barnens favoritdjur. Den bedjande blicken från hunden på omslaget till Lätta fakta om hundar säger klart och tydligt: "Köp mig! Ta med mig hem!".
Lätta fakta om hundar är som utlovat lättläst, rekommenderad för 6-9 års åldern, men den rymmer ändå väldigt mycket matnyttig hundfakta. Hundspråk till exempel. Hur gör hunden för att visa att den vill leka? Att den skäms? Att den är på dåligt humör?

Glada hundar och arga katter


De flesta vet att glada hundar viftar på svansen för att hälsa. Färre vet att även katter "viftar på svansen" - och då betyder det istället att de är arga och beredda att försvara sitt territorium. Så kan sägessättet "som hund och katt" ha uppstått, för att beskriva två parter som inte kommer överens, hunden tror att katten vill leka när katten egentligen säger "Back off! NOW!".

Hunden har fler jobb än att vara människans bästa vän. De nosar efter saker och spårar. Blodhunden är den hundras som har absolut bäst luktsinne av alla hundar - luktsinnet är hundra gånger bättre än en människas. Hundar kan söka efter folk och rädda dem från laviner och jordskred. Hundar kan jobba som blindhundar och hjälpa synskadade. Eller så kan de hjälpa döva. En dövhund visar om brandvarnaren tjuter, om det är någon som knackar på dörren och mycket annat som husse eller matte inte kan höra. Border collies är mest kända som vallhundar - de kan ta hand om allt från får till ankor!


Slädhund - ett hundliv med stor aptit!


Ett tufft jobb för hundar är att arbeta som slädhund. En slädhund äter sex gånger så mycket mat som en vanlig hund av samma storlek, som inte arbetar.

Kapitlet om hundvalpar och hur valpar lär sig är speciellt roligt och bedårande. Det finns också information om hur hundar leker och jagar i vilt tillstånd - hundar är flockdjur, och det är ditt jobb att vara hundens flockledare om du har en egen hund, och ditt ansvar att ta hand om allt från "jakt på mat" till flockens trygghet.

I boken får man svar på många klassiska hundfrågor - som varför hundar alltid ska kissa på brevlådor och stolpar, varför de alltid ska rulla sig när de precis är nybadade och varför de älskar att gräva gropar.

Charmiga foton, detaljerade teckningar och kul seriefigurer

Det här är en lättläst, rolig och faktaspäckad bok för unga hundälskare. Illustrationerna är en varierad blandning av foton (hundvalparna är oemotståndliga!), detaljerade teckningar och små skojiga seriefigurer.

Boken täcker många olika områden av hundens liv: hundspråk, hundjobb, hundraser, hur vildhundar lever och interagerar med varandra, hur valpar lär sig saker .... och så vidare, och  boken är en mycket bra grundbok i hundvett och hundkunskap för små hundälskare.


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.