onsdag 30 augusti 2017

Kusinerna Karlsson - Spöken och Spioner - Så här föds en deckarsuccé ...

Kusinerna Karlsson - Spöken och Spioner
- Samhällsaktuell deckare med ett modernt Fem-gäng

Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson - Spöken och spioner
ISBN: 978-91-501-1433-1
Alfabeta

Har du någon gång undrat hur det gick till när kusinerna Karlsson träffades för första gången? Spöken och spioner finns nu i nytryck! Katarina Mazettis populära böcker är en serie charmfulla och aktuella deckare för unga bokslukare. Kombinationen fyra barn, som alla är släkt, och ett gulligt husdjur, gör att tankarna direkt går till Fem-gänget, The Famous Five av Enid Blyton, och även i serien Kusinerna Karlsson spelar matlagning och frihet en stor roll.

Världens bästa Karlssons!

Det känns konstigt att kusinerna Karlsson inte alltid har känt varandra. Men om man har läst senare delar först, kan man läsa Spöken och spioner som en spännande prequel, där man får följa med och uppleva den allra första gången kusinerna träffas, alla fyra, och man får även svar på varför de alla heter Karlsson i efternamn. Till och med den franska kusinen i gänget …

Kusinträff på Doppingön

Julia och Humlan är systrar. De känner inte alls sina kusiner och väntar sig det värsta av sommarlovet, som ska tillbringas hos moster Frida på Doppingön tillsammans med två kusiner. I alla fall väntar sig Julia det värsta - att hon ensam ska vara äldst och behöva mata och ta hand om ett gäng småglin. Men hon blir positivt överraskad. Julia och kusinen George blir bästa vänner - hon gillar att läsa klassiker i stil med Hemingway och han gillar att måla och teckna, och ingen av dem vill avslöja sina respektive hobbies för andra, mindre förstående personer i omgivningen. Alex visar sig vara äldst i kusinskaran och en fena på att laga fransk gourmetmat.

Fransk mat - en seriös historia

Alex är uppväxt i Frankrike, där man tar mat på allvar (även skolmaten håller hög kvalitet!) och han är barn till två kockar. Han håller på att få slag när han ser vad de andra tre köper för mat att ta med sig till Doppingön - de köper ungefär sådant som svenska barn brukar köpa. Massor av lösgodis, glass och pizzor och annan fryst mat att slänga in i mikron (något som många barn med arbetande föräldrar lever på), sockriga flingor, chokladpålägg och O’boy.

“Det där är inte mat,” suckar Alex, och påpekar att ingen av dem valt någon vettig mat, som fisk och grönsaker. (Om du är på en nationsmixad holiday resort: de franska barnen är de som äter av grönsakerna på buffén. Frivilligt!)

Franska uttryck och franska nyheter

Det är ett genidrag att ha en “utländsk” kusin i bunten - det innebär att många franska uttryck och traditioner förklaras, liksom fransk mat. Det är kul när Humlan tror att “ ma sœur” (min syster) betyder massör! Humlan älskar mat och Alex blir snabbt Humlans stora idol. I boken lagas det bland annat croissants, god fransk potatisgratäng och smaskiga galetter. Att Alex pratar franska och hänger med i franskspråkiga nyheter är också viktigt för intrigen, han är det enda av barnen som har någon hum om vad som händer i Algeriet.

Redan i Spöken och spioner har Mazetti laddat upp med dubbla mysterier och en stor dos samhällsengagemang.

Barnens ö - på riktigt!

Dessutom serverar Mazetti en drömtillvaro för alla barn - föräldrafritt med trygghet plus fransk gourmetmat av en privat kock. Moster Frida på Doppingön är en sådan där föredömlig vuxen som har förtroende att barnen kan klara sig själva - och alltså klarar de sig själva.

Barnen löser också ett par mysterier under sommarlovet. Ett handlar om att någon gömmer sig på ön och tar för sig av deras konserver, det andra om att någon kopierar Fridas konst som  mest består av plåtbitar och snören (och använda konserver?). Har de båda mysterierna med varandra att göra? Nej, det visar sig vara helt olika handlingstrådar.

Leva livet utan dator, TV och studsmatta

Men det stora mysteriet för 9-åriga Humlan är vad man gör när det inte finns dator, TV eller studsmatta. De tre underhållningsmaskinerna för barn!

Inget av detta finns hos Frida - inte heller frys till färdigrätter eller rinnande vatten inomhus - men det visar sig att det finns massor att göra! Läsa, måla, laga mat, utforska ön, spana på fåglar, rida på islandshäst, lära sig ro, simma i havet, spela spel …

Och så lösa mysterier så klart!

Missa inte början!

Det här är en otroligt charmig, rolig och spännande bok! Dessutom lärorik - utan att man märker det. En briljant start på en mycket smart och framgångsrik serie. Missa inte hur det en gång började …!

När man läst ut boken vill man gärna börja om från början igen - så bra är den!

BG
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.