söndag 27 augusti 2017

FILM: The Accountant


The Accountant - Autistisk action som höjer sig över mängden

med Ben Affleck och Anna Kendrick


Regi: Gavin O'Connor
Titel: The Accountant
Medverkande. Ben Affleck, Anna Kendrick, J.K. Simmons m.fl.
USA, 2016
Warner Bros.


Två musgrå revisorer delar siffernörderi och Jackson Pollock-kärlek. Men en av dem lever ett fatalt dubbelliv ...


Ben Affleck, känd som den nye Batman, gör nu en Rainman. Eller en Sherlock kanske man skulle säga. Superhjälte med övernaturligt smarta förmågor, associal men en jäkel på att räkna ut saker.

Autism - den nya superkraften

Autism har blivit lite av den nya superkraften på film. Socialt knepiga men högt begåvade hjältar har stormat in i kriminalfilms- och seriescenen de senaste åren, med exempelvis Sarah Lund i danska Brottet och Saga Norén i Bron. Också Sherlock Holmes tillskrivs autistiska drag i de nya filmatiseringarna.

Revisorn låter inte som en bra titel på en actionfilm, men The Accountant låter något bättre. Som action film höjer sig The Accountant långt över medel (och långt över vad titeln lovar!) och man blir glatt överraskad över hur bra den här filmen är. Det är inte ofta som dagens actionfilmer eller superhjältefilmer överraskar.

Det går inte att räkna ut allt i The Accountant

Det är svårt att göra bra actionfilmer, de flesta tyngs snabbt ner av klichéer och "jag har sett detta förut" scener. I The Accountant får man inte sådana tankar förrän mot slutet, mot den obligatoriska upplösningen, men då har filmen redan samlat på sig flera pluspoäng. Som hur bra Anna Kendrick är i sin roll. Igen. Den här tjejen har varit så bra i så många olika typer av filmer! Som att det är kul att se att den nu är dags för en autistisk superhjälte. Som personkemin mellan Kendrick och Affleck. Hon spelar en nörd, han spelar en supernörd. Klart att det klickar på ett alldeles speciellt sätt mellan de två rollkaraktärerna!

Gavin O'Connor har regisserat denna historia om den mystiske revisorn Christian Wolff, som har FBI efter sig. Wolff har tvättat pengar åt maffian och även dödat ett antal skumma skurkar.

En hejare på huvudräkning - och närstrider

John Lithgow spelar en man som driver ett företag som tillverkar mekaniska proteser, och som anlitar Wolff för att se över räkenskaperna. På företaget träffar Wolff den ambitiösa och nördiga Dana (Anna Kendrick), som assisterar honom. Hon tycker förstås att Wolff är konstigt - han har som sagt autism. Han är en hejare på huvudräkning, men har mängder med egenheter för sig, och har svårt att vara social. Plötsligt börjar folk på företaget dö, och inte på naturlig väg. Jon Bernthal spelar en hårdför karl, som leder ett gäng lika hårdföra män, vilka letar upp och avrättar folk. De ska även ta kål på Dana och Wolff, men eftersom Wolff är en rackare på närstrid och skjutvapen, lyckas han rädda Dana. Skurkarna jagar Wolff och Dana, Wolff jagar skurkarna. Samtidigt jagar alltså FBI Wolff. Och samtidigt verkar Wolff vara ute på uppdrag, vägledd av en kvinna vi aldrig får se.

En ny franchise på gång?

Vem är Wolff? Vem jobbar han för? Vad går allt ut på?

Man kan ha överseende med att handlingen blir extremt rörig, överlastad och svår att hänga med i eftersom filmen är så snygg och välgjord med två bra skådespelare i huvudrollerna.

Christian Wolff är en intressant och fascinerande gestalt. J.K. Simmons spelar den trötte agenten som jagar Wolff, och Simmons är ju en fantastisk skådespelare som kan lyfta det mesta. Cynthia Addai-Robinson gör den unga agenten vars karriär hänger på att lösa fallet.

The Accountant har många pusselbitar som ska gå ihop - men de viktigaste bitarna är att det bitvis är en originell thriller. Vem vet om detta också blir en franchise?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.