onsdag 30 augusti 2017

Barnens kockskola - Middag för hela familjen

Sara Begner
Barnens kockskola : Middag för hela familjen
ISBN: 9789113076232
Norstedts


Det kommer en kokbok om dagen ... Ja, i alla fall för den fullvuxna publiken. Men även för barn finns det nu en liten uppsjö av kokböcker. En del är väldigt avancerade, en del är väldigt enkla.

Den förra barnkokboken jag läste var väldigt avancerad, den var för små Sherlock Holmes i köket, full av invecklade ledtrådar. Det här är för alla Watsons i köket - det är inget fel med att vara tydlig och till och med övertydlig.

Bäst 1:

Det bästa med den här boken är ... Slutet. Väldigt tydliga tips och tricks på allt möjligt man måste kunna, som att byxa fisk och rensa räkor och tärna mango och hacka lök. Vet man hur man gör är det ju superlätt!

Bäst 2:

Det andra som är bäst är bilderna.

Det är mycket bra med tydliga bilder! Show not tell liksom. En bild säger mer än tusen ord. Ja, inte rikgit, men en bild visar hur man gör steg för steg och man SER hela tiden hur maten ska se ut - inte bara det färdiga resultatet. Det är också bra att det är barn mellan 6 och 13 år som lagar maten utan vuxen hjälp - recepten provkörs av rätt publik och inte av vuxna mästerkockar.

Bäst 3:

Lätt att hitta i boken med kapitel med olika teman - vill man laga fisk, eller kyckling eller bara baka någonting är det lätt att hitta rätt kapitel.

Sämst eller kunde bli bättre:

Det sämsta är att så mycket mat dränks i grädde.

Den stora besvikelsen är kapitlet som heter "Vego".

ÄGG är inte vegetarisk mat!
Det är animalisk mat!
Och sedan dränks maten i grädde ...
Som inte heller är vego!

Jag gillar idén en vego-dag i veckan, men med den här logiken kan man ju servera pannkakor med vispgrädde och sylt och kalla det veckans vegodag. (Eventuellt efter ärtsoppan!)

Vego är rotfrukter, grönsaker och frukt - allt från växtriket. Med en klick olivolja eller rapsolja till.

INTE ägg och grädde!

Man har inte heller ägg i scones. (Inte för att scones är vego, man har mjölk i dem, men ändå.)

Fet mat behöver inte mer fett!

På det hela taget: när jag var  i samma ålder som barnen i boken fick vi lära oss att undvika fett, och här ska redan fet mat (som fet fisk eller kyckling) viras in i bacon och dränkas i två deciliter grädde och två deciliter créme fraiche och två deciliter riven ost ...

Kocken Tina gjorde en gång sås på fem deciliter grädde. Det blev tittarstorm. Svenska kändiskockar tycks inte bry sig om hur mycket animaliskt fett de dränker maten i (och det är inte heller bra för laktos intoleranta).

Ute - koka på budget ?

Har det blivit helt ute att koka mat ? - ett bra tillagningssätt som inte tillsätter fler kalorier.

Har det blivit helt ute med hushållsbudget?
Och vad är det för fel med en frukt till mellanmål eller efterrätt och att tugga maten? Man blir mattare av att tugga frukten och den räcker längre.

Smothies på en massa dyra frukter som mixas ihop och bara slurpas ner ... det är just nu trendigt, men svindyrt.
(Absolut inte veckan-innan-barnbidraget mat!)

Om det blir en uppdaterad upplaga: 

Ser fram emot ett kapitel som heter "ägg"
och ett riktigt kapitel som förtjänar att heta "vego"!
och mat utan grädde!
- och mat för laktosintoleranta.
och inte så svindyra ingredienser ...

Frukt och bär är förresten gott som det är. Man behöver inte ha choklad ovanpå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar