lördag 13 juni 2020

FILM: War of the Worlds - Spielberg klassiker med Tom Cruise i fullmatad nyutgåva

Tom Cruise i New York i War of the Worlds (2005).

Regi: Steven Spielberg
Titel: War of the Worlds
Handling: Denna moderna tolkning av H.G. Wells klassiska sci-fi-thriller är historien om en amerikansk familj och deras desperata kamp för att rädda mänsklighetens framtid. För att skydda sin familj måste Ray Ferrier fly från en armé av utomjordiska maskiner som förintar allt i sin väg. Detta är ett actionladdat äventyr med mängder av spektakulära specialeffekter ...

Medverkande: Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Miranda Otto, Tim Robbins m.fl.

Extramaterial: Revisiting the invasion • Steven Spielberg and the original War of the Worlds • Characters: The family unit • The H.G. Wells legacy • Previsualization • Designing the enemy- Tripods and Aliens • Production diaries • Scoring War of the Worlds • “We are not alone” • Galleries • Theatrical teaser trailer (HD)

Aktuell: Ny utgåva på 4K UHD


The War of the Worlds av H.G. Wells kom 1898. Många adaptationer har gjorts, bland annat för radio och bio.

Det här är Spielbergs version.

Handlingen har flyttats från det lantliga England till Brooklyn, New York.

I centrum står en helt vanlig familj ... med varannan-veckas-förhållande och det visar sig att farsans helg blir som ett överlevnadsrace för att klara sig från utomjordingar som attackerar.

Dakota Fanning är mycket bra i denna väldigt tidiga film i karriären för den unga skådespelerskan.

Men det här är ju framför allt en Tom Cruise film ...

Det är lätt att jämföra med Independence Day eller Edge of Tomorow (också med Tom Cruise) som handlar om att stolt och patriotiskt slåss mot inkräktarna. Här är det främst folk som flyr ... Tumultet påminner om nyhetsbilder från den elfte september i New York. Och likadana "missing people" affischer sätts upp.

Något som är sig så likt från originalet (H.G. Wells roman) är att människorna har egentligen inget att sätta emot de invaderade utomjordingarna --- det som tar kål på dem är något så litet som bakterier. De klarar inte av planeten Jordens små invånare ... Utomjordingarna ligger där och flämtar och har inget att sätta emot.

Sensmoralen är att människorna har förtjänat sin plats på Jorden (och byggt upp motstånd mot bakteriefloran) - utomjordingarna har inte förtjänat sin plats. En berättarröst behöver knappast förklara den sensmoralen. Men ... Sedan då?

Men ... Vad händer om det kommer något nytt? Nya bakterier? Nya virus? Nya små saker som vi inte kan se? Tänk om Jorden anser att människan inte "förtjänar" sin plats på planeten längre?

Slutet är extra ruggigt idag när Covid-19 pandemin sprider sig som en löpeld genom världen.

Det hemskaste är de minsta sakerna ... som man inte kan se, men som ändå är dödligt farliga.

Den här nyutgåvan av en modern klassiker har massor av tänkvärt extramaterial --- och platsar både i Spielberg-samlingen samt bland Tom Cruises bästa filmer.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.