söndag 14 juni 2020

BOK: Rachel Joyce - Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd


Rachel Joyce - Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd

Om att hitta sin väg ...

Författare: Rachel Joyce
Titel: Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd
Originaltitel: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
Översättning: Katarina Jansson
Förlag: Norstedts

Pilgrimsfärder har blivit allt populärare. Agneta Sjödin har skrivit om sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. ”Vanligt folk” (alltså folk som inte är så religiösa eller spirituella av sig) pilgrimsvandrar för att meditera och tänka efter, för att komma ut i naturen och tänka och få motion. I Paulo Coelhos framgångsrika böcker är pilgrimsmotivet vanligt förekommande.


Kristens resa

Rachel Joyces bok handlar om en fiktiv pilgrimsvandring som görs av en man vid namn Harold Fry och boken inleds med ett citat av John Bunyans Kristens resa – en klassisk pilgrimsvandring i bokform, som än idag har sina läsare. Kristens resa fungerar också som ”coming-of-age-story”.

Men Harold Fry är pensionär 65 år. Inte ung som Kristen. Men som sagt, folk i dagens ”coming-of-age-storys” blir allt äldre, speciellt de böcker som har en manlig huvudperson.

Att gå i kylan 

Werner Herzog skrev en bok som på svenska fick titeln Att gå i kylan. Den kände regissören vandrar år 1974 från München till Paris för att hans vän Lotte Eisner ska tillfriskna. Vandringen är en ”trade-off” med Gud eller högre makter eller hur man nu ska uttrycka det.

Ungefär så resonerar Harold Fry. Om han går hela vägen genom England så kommer hans vän Queenie bli frisk. Harold Fry är inte religiös, men han vill också ha en "trade-off" med Gud eller högre makter. Han vill rädda Queenie. Queenie är hans ”Lotte”.


100 mil i seglarskor

Han lämnar hem och förbluffad fru för att promenera 100 mil i seglarskor. Inte ett övervägt beslut, men när Harold väl har börjat gå så kan han inte sluta.

Man förstår av hans tankar att i det förgångna har han gjort något som han vill att Queenie ska förlåta – hon har tagit straffet för något som Harold själv gjorde och han tackade henne inte. Queenie måste leva, han måste få säga tack – och förlåt.

Harold funderar också mycket på den infekterade relationen han har till sin fru, om att vara en dålig far och även här ligger hemligheter begravda.

Mot slutet av romanen får vi veta vad det var Queenie gjorde för så många år sedan och även varför sonen aldrig kommer hem till det välbäddade och dammfria rum som är hans, och som stått orört som ett mausoleum i åratal.


Red herrings 

Hela boken är upplagd som ett slags deckare med massor av ”red herrings” och hela tiden får Harold Fry hålla sig på rätt spår.

”Harold visste att han hade hittat sin väg. Han berättade historien om Queenie … och han frågade främlingar om de ville vara så vänliga att hjälpa till …. Han blev kanske erbjuden en smörgås, eller en flaska vatten, eller en ny omgång plåster. Han tog aldrig mer än han behövde …”

Romerska bad i Bath

När Harold Fry är i Bath och besöker de romerska baden (Harold tar under färden tillfället att leka turist och köpa souvenirer till Queenie och sin fru) blir han till exempel erbjuden limousinskjuts hela vägen. Av en rik skådespelare. Men Harold Fry faller inte för frestelsen. Han måste fortsätta att promenera – annars kommer det inte att hjälpa. Man pilgrimsvandrar inte i limousin.

Harold Fry når till sist ett slags försoning genom sin pilgrimsfärd.


Några fler huvudpersoner som “reser sig upp och går”:

Delia Grinstead i Utan bagage – av Anne Tyler

Tessa Björk i Till Isola - av Madeleine Hessérus

Mundus Gregorius i Nattåg till Lissabon – av Pascal Mercier


Dramatiker och skådespelare

Rachel Joyce är förutom författare även dramatiker och skådespelare. Hon har bland annat skrivit succérna Perfect och Frank, kärleken och skivbutiken --- och en uppföljare till Harold Frys pilgrimsfärd, som handlar om Queenie.

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd är Joyces debut, men dessförinnan har hon skrivit radiopjäser och TV-manus åt BBC. Hennes radiopjäser förärades 2007 med Tinniswood Award. Rachel Joyce har flera gånger skådespelat vid Royal National Theatre, The Royal Court och Cheek by Jowl. Hon har bland annat tilldelats priset Time Out Best Actress. 2012 nominerades hennes debutroman Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd till Man Booker Prize for Fiction 2012, och hon utsågs till årets nykomling vid National Book Awards 2012.

2019 kungjordes det att Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd kommer att bli film.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.