måndag 1 juni 2020

FILM: Jojo Rabbit - Prisvinnande filmadaptation av Caging Skies

Regi: Taika Waititi

Titel: Jojo Rabbit
Manus: Taika Waititi, baserad på romanen Caging Skies av Christine Leunens
Medverkande: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen, Sam Rockwell, Scarlett Johansson, Archie Yates, Gilby Griffin Davis, Hardy Griffin Davis m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: 20th Century Fox

Aktuell: På DVD och BD och 4K UHD 1 juni 2020

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD: Inside Jojo Rabbit • Audio Commentary by TAIKA WAITITI • Deleted Scenes and More!

Jojo Rabbit är en satir som lite inspireras av samma anda som Chaplins Diktatorn och Mel Brooks musikal The Producers och filmen visade sig bli både en publik- och en kritikerfavorit. Manus och regi och även en huvudroll av Taika Waititi som gjorde Thor: Ragnarök. 

Filmen är baserad på boken Caging Skies av Christine Leunens (där Taika Waititis Hemlige-Mållgan-figur faktiskt inte finns med). Filmfavorit på Toronto filmfestival, som ofta prickar rätt när det gäller att tippa årets Oscarsvinnare. Nu fick filmen nöja sig med Oscar för bästa manus efter förlaga ... Men filmen har kammat hem många andra fina priser på olika galor, bland annat BAFTA för bästa manus efter förlaga och Roman Griffin Davis blev utsedd till bästa unga skådespelare på Critics' Choice Movie Awards.

Roman är jättebra som Jojo, filmens eponyma huvudroll. Archie Yates är också bra som bästisen Yorki. Thomasin McKenzie slog igenom med dunder och brak i barnrollen i Leave no Trace. Här spelar hon Elsa, en tonårig judisk tjej som gömmer sig på Jojos vind. Jojos mamma har gömt henne där, men Jojo vet inget, eftersom det finns risk att en 10-åring inte kan hålla tyst om en så stor hemlighet.

Boken fokuserar mycket på vänskapen mellan Jojo och Elsa - hon är liksom som en hemlig låtsaskompis på vinden - men filmen går helt överstyr med att fokusera på den nytillkomna karaktären - Taika Waititi som låtsas-Hitler. Jojo får liksom TVÅ hemliga kompisar, och det är en för mycket. McKenzie kommer liksom i skymundan. Liksom Elsa och Förintelsen, som bara blir till lite latjo rekvisita när Waititi tar ut svängarna med sin latjo lajbans låda ... och ingen regissör säger åt honom att tagga ner och ta det lite lugnt, för han är också filmens regissör. Herregud, vad han är påfrestande. 

Ungarna är däremot bra och väldigt lika varandra - de har båda två låtsaskompisar (Elsa har låtsas-Nathan) och båda två tror de att de är De Utvalda. Elsa skryter med att gud valt ut henne och hennes folk för att de härstammar från änglarna (ha!) och har slagits med demoner och alla kändisar någonsin - typ Houdini, Moses och Jesus - har varit judar. Jojo säger att alla stora musiker är tyska. Brahms, Beethoven, Kraftwerk ...

The Beatles som förekommer på det anakronistiska soundtracket är i alla fall varken judar eller tyskar - och de är det bästa bandet någonsin - case closed.

Mängder av kända komiker har klämts in i filmen ... Bland annat manusförfattaren och regissören Stephen Merchant som verkar göra en parodi på Herr Flick of the Gestapo i den gamla TV-serien Allå, Emliga Armén ... som även har gått som friluftsteater på Fredriksdal för ett några år sedan.

Kolla även in:
The Producers (musikalen som även filmats, med Will Ferrell som campy Hitlerwannabe)
Det våras för Hitler  (filmen av Mel Brooks)
To Be or Not to Be (förlagan för Det våras för Hitler! som är ÄNNU bättre! och gjord i England under andra världskriget då det faktiskt var farligt att göra   sådan här film! till skillnad från idag ...)
och givetvis:
Diktatorn - Fortfarande bäst! INGET amerikanskt filmbolag vågade stöta sig med tyskarna --- så Chaplin finansierade hela filmen själv!
och ...
Fighting with my family --- som inte har ett dugg med andra världskriget att göra ... Men Stephen Merchant har skrivit manus, regisserar och spelar en roll i filmen som är en väldigt udda brittisk arbetarklasskomedi om amerikansk wrestling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.