söndag 7 juni 2020

BOK: Frallan är bäst! - början på en ny serie som bara är bäst!

Författare: Sara Ohlsson
Titel: Frallan är bäst
Serie: Frallan (del 1)
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 80
Illustrationer: Lisen Adbåge
ISBN: 9789188279897
Förlag: Lilla Piratförlaget

Frallan heter egentligen Francesca, men det är det ingen som säger. Allra minst mormor. 

Mormor säger Gullfisen eller Smartkakan eller Kraken Kakansson eller lite vad som helst. Frallans familj består av Frallan, mamma och mormor, fast mormor bor i ett eget hus. Frallan tycker att det är onödigt. Det tycker inte mamma ...

- Har du sett hur det ser ut hemma hos mormor? säger mamma, och Frallan tycker att det är en dum fråga. Klart att hon har sett hur det ser ut hemma hos mormor!

Mormor är bäst!

Mormor är bäst, tycker Frallan, vad man än frågar om så kan mormor hitta det. Som en skattkista. Man bara säger att man vill ha en skattkista och så går mormor iväg och säger att hon ska se vad hon kan hitta och så hittar hon en!

Hemma hos mormor är det mysigt och kreativt rörigt och det finns ett jättefint växthus där man kan vattna gurkorna och plantera en banan ...

I Frallan är bäst! kommer mormor hem till Frallan och Frallans mamma, eftersom det är tävlingsdag och mormor ska vara domare.

De tävlar i olika saker, bland annat vara tyst leken och smakleken. Där ingår mormors gurka från växthuset ...

Sedan firar de att Frallan är bäst med medalj och god mat tillsammans.

Kul smaklek med honung och gurka och chili!

Det är kul tips på vad man kan tävla i ... Smakleken är kul (fast alla ska smaka på samma saker så det blir rättvist!) men bygga torn fungerar inte så bra när man är bortbjuden (folk vill ha kvar sina soffkuddar i soffan) och tornbygandet kan röra till lite när man ska leka, och att gå balansgång ... balansgång är okej, men inte om man trampar ner i allmänna rabatter som folk vill titta på ...
Men olika bollspel kan vara bra (fast inte inomhus) och att försöka komma så nära någonting som möjligt ... typ med en kula, ring hästsko ... och så kubb så klart. Klassiker att tävla i!
Frallan tävlar i att skjuta straffar ... men fotbollen kommer bort! Så kan det också gå!

Alf - en hund att rädda!

En rolig sidohandling är när Frallan räddar en hund som heter Alf.

Frallan, mamma och mormor är alla roliga och starka och smarta karaktärer, på olika sätt och boken är skojigt och träffsäkert illustrerad av Lisen Adbåge som vann Augustpriset 2018 med bilderboken Gropen.

Läste Frallan är bäst och Frallan räddar världen samtidigt i samma svep --- Frallan är bäst är bra, men Frallan räddar världen är bäst!

BGInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.