söndag 7 juni 2020

BOK: Jellicoe Road - Mästerverk från Australien i svensk utgåva

Författare: Melina Marchetta
TitelJellicoe Road 
Antal sidor: 349
Översättning: Katarina Kuick
Originaltitel: On the Jelliocoe Road
ISBN: 9789178131518
Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsdatum: 2020-05-06


Jellicoe Road är en Young Adult roman i svensk översättning som INTE kommer från USA! 

Bara det är värt att fira!

Jellicoe Road utspelar sig i Australien, och har tydliga drag av brittisk berättartradition med övergivet föräldralöst barn på jakt efter sanningen och sin mamma (Charles Dickens Oliver Twist,  Jacqueline Wilsons Dustbin Baby etc.) mixat med internatskoledrama (Enid Blyton, Harry Potter etc.) där allt från olika "hus" till "midnight feasts" förekommer. Givetvis.

Gängkrig med tre falanger

I bokens nutid pågår ett gängkrig mellan de som är inackorderade på Jellicoe internatskola,  och de som bor i den lilla staden Jellicoe och går på den vanliga skolan där (och bor hemma hos sina familjer) och kadetterna som får sin träning förlagd till bygden sex veckor per år. (Kadetterna bor i ett läger. I tält. Det här är ju Australien, så det är varmt och torrt ...  Brittisk tältsommar i sex veckor är inget att rekommendera, om du inte har en liten Noaks Ark med dig i packningen.)

Förhandlingar och intriger ...

Taylor har blivit utsedd till internatskolas representant i krigsförhandlingarna (för man börjar alltid med att förhandla) --- och representanten för Jellicoe stads skola råkar vara Taylors bästa väns kärleksintresse och kadetternas representant råkar vara killen som Taylor själv var ihop med för tre år sedan ...  Och som hon rymde med. På jakt efter sin mamma. Översten kom och hämtade hem dem båda två --- i onåd. I krig och kärlek är allt tillåtet heter det, och kriget blir minst sagt rörigt. Många på den egna skolan vill också avsätta Taylor som ledare ... Så Taylor bedriver krig på två fronter, och stöd kommer ifrån där man ibland minst kan ana det.

Thank heaven ... 7-Eleven

Taylors hem är internatskolan, eller så hänger hon hemma hos Hannah, sedan Taylor som barn övergavs på en 7-Eleven av sin mamma. Strax efter att Taylor övergetts kom Hannah förbi i sin bil och hämtade upp henne till Jellicoe.

Taylor gillar att (objuden) läsa kapitel ur en roman som Hannah håller på att skriva och brukar gömma undan, felet är att Hannah aldrig blir färdig och att Taylor alltid måste smygläsa och att hon aldrig får romanens kapitel i rätt ordning.

Det börjar med en våldsam bilolycka på Jellicoe Road. Det är just det kapitlet som i kursiv stil inleder hela boken Jellicoe Road.

Vallmo, böneträd och talande romankaraktärer

Taylor blir mer och mer säker på att romanen INTE är en fiktiv historia, och hon tycker att huvudpersonerna i den verkar verkligare än de personer som finns runtom henne ... Hon känner samhörighet med dem och tycker att de talar till henne, och i olika drömmar får hon instruktioner, ledtrådar och varningar från karaktärerna i romanen.

Taylor besöker "böneträdet" med de inristade inskriptionerna som de ristar in under handlingen i boken (och hon slår också upp vad de betyder) och hon hittar planeringen med fem vallmo, som kadetterna sprang förbi förr i tiden ... och en gång råkade trampa ner.

De fyra blir fem ... Tack vare blommorna

Jude är den kadett som hjälper till att planera vallmona på nytt, och han blir vän med kvartetten från Jellicoe. Nu är de fem i gänget, fem personer som alltid håller ihop i vått och torrt ... Vad blev det av dem? Var finns de idag?

Man har en gnagande känsla av att en av dem kommer att dö i romanen, och det känns som om det kommer att bli Narnie --- bästa vännen Tate och pojkvännen Jude försöker att finnas där för henne, men hon har en depressiv sida och bär på ett djupt trauma som är svårläkt ...

Men det visar sig att Narnie faktiskt är den starkaste av de fem. Så mycket för "damsel in distress" ...

De som en gång startade kriget ...

Det var i alla fall dessa fem som en gång i tiden startade kriget mellan internatskolan, jellisarna och kadetterna ... Alla tre falangerna fanns ju representerade bland dem, Webb ledde internatskolan, Fitz ledde jellisarna och Jude ledde kadetterna. Att de två tjejerna i gänget skulle leda någonting verkar ingen ha tänkt på ... Otidsenligt? Eller var tjejerna helt enkelt inte intresserade av dessa barnsliga krigslekar? Eller var de alldeles för vettiga och kloka och insåg att "leken" skulle komma att gå överstyr 22 år senare ... och istället bli blodigt allvar och leda till hat och rivalitet mellan internatskolan, jellisarna och kadetterna istället för att vara en kul grej som man kan göra tillsammans?

Var finns Hannah?

Taylor känner på sig att de fem huvudpersonerna i romanen även har något med henne själv att göra ...

Men hon har ingen att fråga. Hannah försvinner mystiskt och snart försvinner även halva manuskriptet ... och Taylor måste våga sig in på fiendeområde, kadetternas område, för att få det tillbaka. Att läsa en roman med handling i fel ordning är tillräckligt utmanande förutan att bli av med halva handlingen ...

Taylor har ett mysterium att lösa, samtidigt som hon har ett krig att vinna ... och hon har ingenting att förlora.

Thriller med bredd

Jellicoe Road är en blandning av internatskoleroman, thriller, spänningsroman och relationsroman.

Det här är en riktig bladvändare, man vill vidare hela tiden och man vill verkligen ta reda på hur det gick för alla karaktärerna i Hannahs manuskript ...

Narnie, som ständigt är deprimerad och självmordsbenägen, hennes charmiga och optimistiske lillebror Webb, hans älskade flickvän Tate, den busige Fitz och kadetten Jude ...

Alla har sina egna trauman ... 

I många ungdomsromaner (och även i barnböcker) framställs vuxna som jobbiga och oförstående och oansvariga ... och här ser man att de har sina egna problem och trauman att bearbeta, och alla i Hannahs roman visar sig vara verkliga personer som alla har varit med om ännu värre saker än Taylor ...

Jellicoe Road har fått så många fina recensioner och priser och prisnomineringar att det verkar svårt för boken att leva upp till hypen. Men det gör den. Och den överträffar den ... Med råge!


Om författaren: Australiensiska Melina Marchetta arbetade tidigare som lärare i engelska och historia. Hon har skrivit åtta böcker, översatts till 17 språk och blivit belönad med ett flertal prestigefyllda litteraturpriser.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.