söndag 28 juni 2020

BOK: Percy Jackson och de grekiska gudarna - Reta aldrig upp en gud!
Författare: Rick Riordan
Titel: Percy Jackson och de grekiska gudarna - Reta aldrig upp en gud
Originaltitel: Percy Jackson and the Greek Gods
Serie: Percy Jackson (Fristående)
Översättning: Torun Lidfeldt Bager
ISBN: 9789178033713
Kategori: 9 - 12 år (och uppåt)
Antal sidor: 446
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2019-09-10Percy Jackson är ett superfenomen! Född till hjälte har legat 229 veckor på New York Times bestsellerlista, sålt mer än 17 miljoner exemplar bara i USA, översatts till 37 språk och blivit till två Hollywoodfilmer.

Boken fick fyra uppföljare i samma serie, sedan gjorde Percy Jackson comeback i serien Olympens hjältar (fem böcker till!) som en av de sju hjältarna som räddar världen från säker undergång. Nu senast gjorde Percy Jackson en efterlängtad liten biroll i serien om Apollon, en grekisk gud som plötsligt blivit utslängd från Olympen och tvingas leva som vanlig dödlig - och finnig! - tonåring i USA.

Percy Jackson går numera på college, och har ett lyckligt förhållande med den smarta och vackra Annabeth, dotter till Athena, och på helger och skollov dödar han monster som hotar att förgöra mänskligheten och räddar livet på folk, och Apollon.

Superhjälte och dyslektiker med ADHD


Så när Percy Jackson (halvgud, college student, superhjälte och dyslektiker med ADHD) har hunnit skriva den här omfattande skildringen av de grekiska gudarnas liv och leverne på över 400 sidor ... Det har jag ingen aning om! Jag misstänker starkt att han har använt sig av en spökskrivare. Nämligen Rick Riordan. Det är hans namn som står på omslaget av Percy Jackson - Född till hjälte ... och alla böcker om halvgudar som lever i vår moderna värld som kommit ut sedan dess.


Rick Riordan är en av världens tio rikaste och mest framgångsrikaste författare. Han skriver inte ens skräck, thrillers eller deckare. Han skriver barnböcker för 9-12 åringar, men liksom Harry Potter böckerna --- de här böckerna slukas av ett långt större åldersspann. Man måste definitivt ha ett visst tålamod och en viss läsvana för att ta sig igenom dessa mastiga böcker på 400 -500 sidor. Stilen är inte precis lättläst och det vimlar av namn och intriger.

Rick Riordan är mellanstadieläraren som visste hur man gjorde historia roligt och som sadlade om och blev författare på heltid --- ett beslut som han aldrig ångrat. Nu har folk i hela världen roligt åt hans berättelser, istället för bara en skolklass.

Son till Poseidon - föregångaren till Aquaman


Vem är den perfekta guiden till den grekiska mytologin? Percy Jackson såklart! Han berättar lättsamt och underhållande om alla knasbollar som finns i hans släktträd. Själv är Percy Jackson son till havsguden Poseidon, han som är föregångare till Aquaman och har en magisk treudd och är härskare över 2/3 av världen (den del som är under havsytan). Men hur gick det egentligen till när Poseidon och Athena blev ärkefiender?

En del av spänningen i de ursprungliga Percy Jackson böckerna var faktiskt hur Percy och Annabeth blev bästa vänner och senare förälskade --- det är verkligen en Romeo och Juliahistoria, men med lyckligt slut.

Annabeth Chase är också en av de bästa hjältinnorna som skapats i modern barn-och-ungdomslitteratur. Hur ser en vacker, klok och smart hjältinna ut idag? Hur skulle Athenas barn leva i USA idag? Annabeth är svaret på den frågan.

Game of Thrones överträffas


Percy Jacksons guidebok är inte precis barnvänlig rent innehållsmässigt --- redan i de inledande kapitlen förekommer massor av incest och kannibalism och fler våldtäkter och blodigare mord än i ett avsnitt av Game of Thrones. Det är gott om splattereffekter. Demeter råkar illa ut hela tiden, blir först våldtagen av sin ene bror, som också i förbifarten mördar hennes ende sanna kärlek, och sedan blir hon våldtagen av sin andre bror, och slutligen blir hennes älskade dotter kidnappad av hennes tredje bror och nerdragen i dödsriket. Med tanke på hur rättmätigt förbannad skördegudinnan Demeter måste vara på tillvaron i allmänhet (och de manliga medlemmarna av den gudomliga familjen i synnerhet) är det ett mirakel att skördarna i Grekland inte slår fel oftare. (Fast ekonomin kollapsade. Kan det ha något att göra med förbannade grekiska gudar?)

Percy Jackson - bror till en fårskinnsfäll


Percy är inte speciellt stolt över sitt släktträd, och visst känns det underligt att vara bror till en gyllene fårskinnsfäll ... (En fårskinnsfäll som figurerar i legenden om Jason och Medea och det gyllene skinnet. Ytterligare en grekisk kärlekshistoria som går käpprätt åt helvete.)

En hel del detaljer i boken är väldigt äckliga. Percys farbror Zeus förvandlar sig till sin bror Hades för att förföra Persefone, som är Hades fru (och även Zeus egen dotter ...) och Percy Jackson konstaterar att "Nu blev det äckligt på riktigt!". Årets understatement.

Ett modernt dokusåpa-språk används, men man har inte skarvat med "sanningarna" i de gamla grekiska myterna. Det är mycket som är helt och totalt fruktansvärt, saker som är hemska, tragiska, äckliga och helt uppåt väggarna perversa. Det här var forna tiders underhållning (de hade inte HBO).

Olivernas Athen - ingenting i hästväg


Samtidigt så strösslas det generöst med små detaljer, som vad sköldpadda heter på grekiska och varför, och varför det finns olivträd på sluttningarna kring Athen men inga hästar ... Som sagt, sådant som kan vara kul att veta, och som Percy Jackson tillägger: ni kanske behöver veta detta om ni spelar spel. Som Trivial Pursuit eller Jeopardy. Fast inte några spel som är på blodigt allvar.

Sista kapitlet, om guden Dionysos, är grymt obehagligt. Här skildras en kult med ohämmat festande, där droginfluerade, hippieliknande medlemmar roar sig med att slita utomstående i stycken. Släktingar på besök inräknade. Dionysos behöver själv inte lyfta ett finger. Sedan bestämmer de sig hela kulten för att invadera Indien (alla hippies förlovade land), innan Dionysos slutligen återvänder till Grekland, fullastad med souvenirer, och intar sin tron uppe på Olympens berg.

Mintglass eller kolaglass?


Man ska inte reta upp gudarna. Vilket romanens undertitel påpekar. Men man ska också hålla sig på behörigt avstånd från deras följare och inte involvera sig med droger eller supa sig redlös och mörda folk, eller stänga in spädbarn tillsammans med ormar i små kistor, vilket Percy Jackson förnumstigt påpekar i sin text. Ett gott råd till läsare i 9-12 års åldern. Förhoppnings kommer läsarna ihåg detta när de blir äldre.


Och nästa gång du tar dig en mintchokladglass kan du tänka på att du äter mosad havsnymf.! Då kanske du väljer en kolaglass istället ... Kola är inte i alla fall inte gjort på en av gudarna mosad nymf.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.