tisdag 23 juni 2020

BOK: Ur askan - Midsommarmord på Ulvön i Höga Kusten deckardebut

Författare: Lina Areklew
Titel: Ur askan
Serie: Höga kusten-serien (del 1)
Antal sidor: 372
ISBN: 9789189057395
Förlag: Strawberry Förlag

Utgivningsdatum: 2020-05-22


Att hitta nya smultron i de nordiska deckarsnåren är inte alltid det lättaste ... Men Strawberry förlag har verkligen lyckats med sitt första smultron (och sin första deckare någonsin!) - Ur askan är en brännhet, sprakande kanondebut av Lina Arklew.

En intressant persongalleri, förrädiskt vackra miljöer och ett komplext sammanhang, som man kan grunna på länge ...En av bokens huvudpersoner är en Estoniaöverlevare. Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön 1994, då 852 passagerare förolyckades - 501 av dem var svenskar på Tallinnkrysning. Katastrofen tog upp stort utrymme i den svenska nyhetsrapporteringen när det begav sig, men den har praktiskt taget inte gett något avtryck alls i den svenska deckarhistorien eller litteraturhistorien i stort. (Jämför t.ex med elfte september katastrofen eller Boston maraton och hur grundligt bearbetade dessa trauman har blivit i amerikansk litteratur och film, bland annat deckare och thrillers ...)

Fredrik Fröding är namnet på överlevaren och hans bror Niklas försvinner ... men ingen kropp hittas. Och det vet ju alla vad det betyder i deckar-sammanhang ...

Men det dröjer 25 år innan Fredrik ser Niklas igen. Utanför ett hotell i Stockholm ... tillsammans med ägaren Adam Ceder.

För att få reda på sanningen om sin bror och varför denne försvann skuggar Fredrik Ceder till Ulvön, där han planerar att fråga ut honom ... Men det hinner han aldrig. Ceder hittas mördad. Och utredaren Sofia Hjortén är någon ur Fredriks förflutna ... Fredrik blir huvudmisstänkt och av alla är det bara Sofia som tror att han är oskyldig till mordet.

Höga kusten har ett dramatiskt landskap som passar för den här typen av deckare ... och det är kul att se nya miljöer dyka upp i en deckarserie. (Stockholm och Gotland är förmodligen de mordtätaste områdena, om man konsulterar svenska deckare ...)

Som så ofta i deckare (och även romaner i allmänhet) ska även ett mysterium från det förflutna redas upp, och de nutida händelserna har kopplingar till det som hände på Ulvön på 1970-talet.

Fredrik och Sofia kommer med all säkerhet att komma tillbaka i många uppföljare ...

Och en ny favoritserie i deckarvärlden har sett dagens ljus!

Letar du efter en svensk sommardeckare med spänning, bra "final twist", vackra miljöer och lagom sympatiska men ack så mänskliga huvudpersoner ... Leta inte längre! Hugg in på detta smultron!


BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.