tisdag 16 juni 2020

BOK: Slaget om Nordkalotten - Slaget som Hollywood missade

Författare: Lars Gyllenhaal och James F Gebhardt 
Titel: Slaget om Nordkalotten
Finns som: Inbunden bok eller ljudbok
Inläsare: Per Runhammar
ISBN: 9789177892618
Förlag: Historiska media
Utgivningsdatum: 2020-03-11


Danmark intogs på en dag, Norge intogs på en månad, Sverige intogs med ett telefonsamtal ...

Det där är en gammal norsk vits med en stor dos sanning i botten.Slaget om Nordkalotten av Lars Gyllenhaal och James F Gebhardt undersöker dels den svenska neutraliteten (som inte fanns) och dels hur det kommer sig att ett enda foto, som inte ens är taget under andra världskriget, har fått representera allt som finns att säga (och visa) om tågtrafiken genom Sverige.

Slaget om Nordkalotten inleddes den 7 oktober 1944. Det är den största drabbning som någonsin utkämpats norr om polcirkeln.

När man ser Hollywoodfilmer kan man få intrycket att hela andar världskriget utspelade sig och avgjordes på Omaha beach - där amerikanska styrkor landsteg för att befria Frankrike. 

Krigskorrespondenter och fotografer och dokumentärfilmare fanns på plats, och sedermera har det blivit en uppsjö av romaner, fackböcker och Hollywoodfilmer som skildra detta slag.

Faktum är att det fanns fler soldater som slogs norr om polcirkeln. Flertalet tyska soldater fanns här. Och åkte skytteltrafik genom Sverige. Representerat av totalt ett fotografi (som visar sig vara iscensatt efter krigsslutet).

Lars Gyllenhaal och James F Gebhardt försöker råda bot på den allmänna okunskap som råder när det gäller andra världskrigets nordligaste strider.

Sverige var i hög grad involverat i slagets förspel på den finsk-tyska sidan och sedan än mer inblandade var man i efterspelet, fast då på den allierade sidan. (Att vara med på alla sidor, kan kanske ses som ett slags neutralitet?).

Författarna har bedrivit ett omfattande forskningsarbete i Ryssland och Norden och tar läsaren med på en resa där vi möter ögonvittnesskildringar och helt nya fakta om andra världskriget.

SS-soldater i Luleå, Röda armén i Nordnorge, partisaner i finska Lappland, allierade specialförband i norra Sverige, stadsministerns hemliga dagboksanteckningar och massor av bildmaterial. Förutom det där enda felaktiga fotot som representerat "sanningen" i generationer av skolböcker och historieböcker.

Oumbärlig läsning där författarna drar klara paralleller till vad som hände under andra världskriget till dagens idéklimat. Och visst finns det ironi när det gäller att använda orden "bli befriad":
Den norska staden Kirkenes med omnejd "befriades" av Röda armén. Ryssarna brände rubbet och förstörde eller sprängde alla byggnader --- för att tyskarna inte skulle ha nytta av något som landet gav.

Tack och lov att Sverige inte behövde "befrias". De "befriade" i olika länder som mötte Röda armén har inte mycket gott att säga om deras våldtäkter och plundringar och ryssarna behöll ofta stora delar av "befriade länder" som i praktiken ofta gick från en ockupationsmakt till en annan, och med liknande censur - Finland förlorade mycket på andra världskriget, speciellt genom att hoppas på att Tyskland kunde hjälpa dem mot den hotfulle hjälten i öster. Norge däremot ... De återhämtade sig som en fri stat och klarade sig mycket bättre än andra länder som blivit "befriade" av Röda armén.

Boken innehåller också intressanta personskildringar, som berättelsen om den tysk som skulle ha hand om förbindelserna med Sverige. Han var tysk med uppenbarligen inte troende nazist --- och gjorde inte några heil-hälsningar. En påminnelse att många helt enkelt inte gillade kriget --- och att komma undan det genom att få en post i "ett neutralt land" där inte kriget pågår var helt klart en vinstlott.

Boken bygger på ryska, amerikanska och norska militärhistoriska verk och dokument, och deltagares ögonvittnesskildringar och unika fotografier.

Rikt illustrerad, intressant och personligt skriven skildring om ett av de allra största och därtill mest bortglömda slagen i historien ...

Författarna Lars Gyllenhaal och James F. Gebhardt briljerar med sina stora kunskaper i ämnet och skriver både fartfyllt och medryckande. >En intressant bok och starkt rekommenderad läsning - även för alla som inte brukar läsa militärhistoria!


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.