torsdag 4 juni 2020

BOK: Apollon - Tyrannens grav av Rick Riordan

Serie: Apollon (del 4)
Antal sidor: 457
Läsålder: 9-12 år
Översättning: Torun Lidfeldt Bager
Originaltitel: Trials of Apollo: Tyrant's Tomb
ISBN: 9789178037544
Utgivningsdatum: 2020-06-04
Förlag: Bonnier Carlsen

Slutet är nära nu! Äntligen kommer bok fyra i serien, och del fem, slutet, ska komma lagom till hösten, i september ...

Rick Riordan är middle school läraren i historia som sadlade om och blev en av världen tio mest framgångsrika (och inkomstbringande) författare.

Succéserien om Percy Jackson gjorde hans lycka. Serien Olympens hjältar befäste den. Och serien om Apollon kommer att bli kronan på verket?!

Det är en stor fördel om man känner till Percy Jackson och ännu större fördel om man läst och minns Olympens hjältar, för både grekiska och romerska huvudpersoner poppar upp med jämna mellanrum i serien om Apollon.

Om du inte minns allt, finns en ordlista i slutet av boken (den behövs) --- både för påhittade personer  och platser signerade Riordan och gamla saker och personer och gudar från både grekisk och romersk mytologi.

Det är mycket som man ska ha koll på!

Man ska helst också ha läst (och komma ihåg) de första tre böckerna om Apollon.

Men vem börjar med del 4 i en serie?

Kort recap i alla fall: I del 1-3 mötte Apollon och Meg tre onda romerska kejsare som återuppstått (en i varje bok) och nu i bok fyra borde det vara slut på onda kejsare, så nu blir det en ond romersk kung istället, Tarquin, vars grav återuppstått i USA av alla ställen, under ett nöjesfält (move over Stephen King, här kommer en ny skräckmästare!) och denna grav producerar zombies, så alla Apollons kompisar som dör blir hans framtida motståndare ... Nej, det är inte lätt att vara Apollon. Särskilt inte när man har förvandlats till en finnig tonåring vid namn Lester och har förvisats från Olympen.


Visserligen har han tagit sig levande från en brinnande labyrint, räddat ett orakel och överlevt ännu en dag, men än många utmaningar återstår.


Med sig på resan har han Meg (en tolvårig flicka som uppfostrats av den onde Nero) och han får också hjälp av hela TRE karaktärer från Olympens hjälgtar: Frank, Hazel och Reyna.


Frank är son till Mars (krigsguden som hette Ares i det Gamla grekland) och Hazel är dotter till Pluto (dödsguden som hette Hades i den grekiska mytologin) ...


Reyna är förresten bästis med Thalia, en tjej som är dotter till Jupiter (som tidigare hette Zeus i grekisk mytologi) ... så tekniskt sett är väl alla släkt med alla här.


Det finns gott om huvudpersoner som är ihop eller blir ihop - Frank och Hazel, Lavinia (dotter till dansens musa) och Giftsumak (en nymf som ger utslag) ... en cyklop och en söt harpya ...


Men Reyna då? Hon gör det modigaste och ovanligaste valet och väljer att vara lyckligt singel.


Det är det absolut ovanligaste i denna roman som kryllar av zombies och enhörningar och gudar och monster ...


Vare sig det gäller ungdomsböcker eller skönlit.vux. så verkar allt gå ut på att vara ihop.


Av alla modiga LGBT-dramer och korsningar mellan arter och varleser i Riordans böcker så är det Reynas resa och hennes val som står ut och som gör mest intryckt.


Starkt och ovanligt gjort!


Som sagt ... EN del kvar nu!


Sommaren är kort, går med fart, hösten kommer snart ... Enligt Ledin. Men då är det bra att ha en tjock bok att se fram emot och trösta sig med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.