måndag 1 juni 2020

FILM: Frozen II - Into the Unknown - Med små steg färdas vi mot förändringRegi: Chris Buck, Jennifer Lee
Titel: Frozen II
Medverkande (röster, original): Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff ...
Land: USA, 2019
Distribution: Walt Disney Studios


Elsa är inte en Disney-prinsessa. Hon är en drottning och en superhjälte i ett och samma glittriga paket. Hennes superkrafter inkluderar bland annat förmågan att gå på vatten. (Hon fryser bara vattnet till is först). Hon har också en sjusärdeles simultanförmåga, som måste räknas som en helt egen superkraft. Hon kan ge sig själv en total makeover samtidigt som hon bygger ett palats och sjunger en hit-låt som fastnar som tuggummi hos var och en som hör henne sjunga. 

I Frozen var det Let It Go och här heter uppföljaren Into the Unknown. Den skulle lika gärna ha kunnat heta Let It Go Again, eftersom Elsa återigen måste släppa allt som hon tror sig ha varit så säker på ...

Magi möter klimatförändringar


Anna är den vanliga tjejen, visserligen en prinsessa, men mer av en girl-next-door. Hennes uppgift är att rädda sin syster Elsa. Elsas uppgift är att rädda hela världen. Eller alla världar. Både den vanliga världen och den magiska. Både den värld där ursprungsbefolkningen bor och den värld där Anna och Elsa har växt upp.

Frozen II ligger helt rätt i tiden och tar upp frågor om kolonialism, förtryck av ursprungsbefolkningar och klimatförändringar.

Elsa och Anna måste rätta till oförrätter som ligger ett par generationer tillbaka i tiden.

Lever utan minne av solen

Ett folkslag som lever nära naturen och magin och de fyra elementen har av någon anledning fastnat i en värld där solen aldrig syns. (Detta hände på Elsas och Annas farfars tid.) Ungefär som i Jumanji: The Next Level så är detta något som hjältarna och hjältinnorna måste lösa för att solen ska skina klart igen.

Samtidigt så hotas Arendelle, den välbekanta världen som vi känner igen från Frozen, av översvämning. Eftersom naturen, eller naturandarna, av någon anledning är förbannade på den nya civilisationen. (Varför avslöjas under filmens gång).

Iskalla förmågor mot global uppvärmning

Nu är ju klimatförändringar och global uppvärmning ingen match för en drottning och superhjältinna som kan frysa allt till is! Tänk om Elsa fanns i verkligheten, hur snabbt hon skulle fixa allt från smog till översvämningar, samtidigt som hon ger alla makeovers och sjunger uppiggande sånger. Och tämjer en vild elementarande och gör honom till en relativt tam ishäst. Och blir kompis med vinden som springer (eller blåser) ärenden åt henne och hennes familj ... Och tämjer eld-elementet så att skogsbränder inte längre är något problem ...

Ingen kan göra allt ...


Anna har förresten också fått en riktigt tänkvärd sång, The Next Right Thing. Ingen kan göra allt (om man inte är Elsa alltså), men alla kan göra något. Alla kan vara lite grann som Anna.

Olaf är återigen med som rolig sidekick och han får en ny skojig sång att sjunga, inte om att längta efter sommaren (passar inte ihop med temat global uppvärmning), utan om att allt knäppt som händer i filmen kommer att verka normalt när han blivit äldre ... (Nej, det kommer INTE alls att verka normalt, det kommer han att fatta när han har blivit äldre!)

Charmtrollen rullar mossa någon annan stans

Kristoff drar det kortaste strået när det gäller sångerna denna gång --- om man inte räknar med de charmiga trollen, som inte får någon egen sång alls (de får inte mycket att göra över huvud taget). Kristoffs 1980-tals inspirerade rockballad Lost in the Woods är inte mycket att hänga i julgranen. Länge undrar man om det är någon mening med att ha Kristoff med i filmen över huvud taget. Elsa och Anna klarar av hjältedåden och Olaf klarar av komiken. Kristoff verkar bara finnas för att Anna ska ha någon att gifta sig med och Elsa slipper att gifta sig med någon över huvud taget. Tack och lov.

Nya spår körs upp - med små, små steg

J.C., Luke Skywalker, Neo, Frodo, Harry Potter, Tony Stark ... Man är så van vid att den utvalde, hjältarnas hjälte, han som leder teamet, är en "han". Sagor, fantasy, sci-fi, mainstream cinema och så vidare ... kör vanligen i samma välkända och väl uppkörda spår.
Men ... Just nu finns det två tjejer som är "den utvalda" på biograferna och som har som uppgift att rädda världen och som dessutom får" lyckliga slut" som inte omfattar ett giftermål eller ett partnerskap --- Rey i Star Wars: The Rise of Skywalker och Elsa i Frozen II. Det visar på att kulturen förändras och att tänket går framåt --- även om det är med små, små steg, precis som i Annas medryckande sång.

Det här är en ny iskall film som rekommenderas varmt!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.