fredag 12 juni 2020

BOK: Handbok för superhjältar - Försvunna - Spännande sommarlovsläsning om superhjälten Lisa!


Författare: Elias Våhlund och Agnes Våhlund
Titel: Handbok för superhjältar - Försvunna
Serie: Handbok för superhjältar (del 5)
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 104
Illustrationer: Agnes Våhlund
ISBN: 9789129716153
Utgivningsdatum: 2020-05-29
Förlag: Rabén & SjögrenHandbok för superhjältar slog ner som en röd blixt i barnboks-Sverige år 2017!

Här var en svensk produkt med internationell klass, vi rörde oss i ett diversifierat samhälle typ som i Spider-Man Homecoming, samtidigt som alla har söta skoluniformer typ som i japansk manga ... och figurerna är vältecknade och har stora, uttrycksfulla ögon. Dessutom finns ham-ham liknande hamstrar med i handlingen!

Lisa är som en mix av lilla rödluvan (bor hos mormor, vågar sätta sig upp mot vargen) Hit-Girl (yngsta kick-ass hjältinnan någonsin?) och Bastian i Den oändliga historien. 

Lisa mobbas grovt av tre killar och hittar Handbok för Superhjältar (precis som Bastian hittar Den oändliga historien) - boken talar till henne, hon är den utvalda och hon blir superhjälte.

I den fjärde boken i serien lär hon upp Max till superhjälte och hon tar sig även an de två andra killarna, Nick och Robert, som mobbat henne för att lära upp dem till superhjältar ...

Kunde hon inte hittar bättre killar och tjejer att jobba med? Nu i bok fem är Nick och Robert fortfarande grymt störiga och otacksamma och varje gång de misslyckas skyller de på Lisa. Det är såååå typiskt ... .En tjej i gruppen ska göra hela grupparbetet, undervisa de andra och ta smällen om det inte går bra.

Att Lisa är ensam tjej i gruppen ger även Handboken del 5 lite Smurfette problem ... För medan killarna har olika egenskaper (och olika etnicitet) har tjejen främst egenskapen att vara tjejen i gruppen, och hon får representera alla tjejer. (Wonder Woman, Jumanji och Avengers brottas alla mellan varven med Smurfette problem ... gott om killar, men begränsat med platser för tjejer att få huvudroller).

Lisas utmaning i den här boken är främst att hålla reda på de störiga killarna ... Vem vet om de avslöjar hennes superhjälteidentitet eller skadar henne eller andra?

Men samtidigt har Lisa och hennes nya grupp med superhjälteaspiranter ett nytt fall att ta itu med ... Det försvinner barn hur som helst från Rosenhill och pressen skyller allt på superhjältarna --- de borde väl klara av att skydda befolkningen bättre? (Alltså: också som i Spider-Man --- hur många vuxna det än finns, så skyller pressen allt som går fel på en high school unge ...)

Boken slutar med en cliffhanger --- Lisa har hittat ett vittne, men eftersom han är färgblind kan han inte säga vilken färg den misstänkta skåpbilen hade ... Röd, grön eller lila?

Det ska bli riktigt, riktigt spännande att läsa fortsättningen --- gissningsvis kommer detta äventyr också att ta fyra böcker, precis som originalserien!

PS. Boken är så klart ett måste för alla hamster-älskare! Lisas två hamstrar kommer med goda råd då och då .... och vem vill inte ha som superhjältekraft att kunna konversera med djur?

Missa inte heller ... De fyra första böckerna i serien (även om detta är början på ett nytt äventyr), Sommarlovsboken och pysselboken/aktivitetsboken!


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.