söndag 28 juni 2020

BOK: Befrielsen - Den sanna historien om Nancy Wake i thrillerform
Författare: Imogen Kealey
Titel: Befrielsen
Antal sidor: 357
Översättning: Eva Andreasson
Originaltitel: The Liberation
ISBN: 9789177891000
Förlag: Historiska Media

Utgivningsdatum: 2020-05-06

Nancy Wake - frihetskämpe, spion och Gestapos mest eftersökta person. Affischerna utlovar hela fem miljoner francs till den som fångar henne ... 


Nancy Wake föddes 1912 på Nya Zeeland och dog 2011 i sitt älskade London. Hennes 99-åriga liv var fullt av dramatik och spänning och Wake var en pionjär på så många sätt.

Befrielsen är baserad på en mycket sann och mycket angelägen historia från andra världskriget om mod, kämpaglöd, samarbete och obändig "bas-ass girl-power".

Hollywood nästa

Romanen och filmmanuset har skrivits samtidigt av författarparet Imogen Robertson och Darby Keeley (Imogen Keeley är deras gemensamma pseudonym). Hollywoodfilm är på gång, producerad av skådespelerskan Anne Hathaway. Samtidigt har romanen gjort succé i över 20 länder. Nu är det Sveriges tur att få njuta av den hisnande berättelsen i Befrielsen ... Det här är första gången som Nancy Wakes liv har blivit roman.

Societetsdam med hemligt dubbelliv

Nancy Wake, år 1945.
Nancy Wake lever inledningsvis i romanen i gräddan av societeten i Marseilles, gift med den rike industrimagnaten Henri Fiocca, och alla tror att hon är ett bortskämt våp, en ung och snygg lyxhustru som bara är intresserad av att spendera pengar på smink, kläder, skor, smycken, hattar och champagne. Det där är hennes täckmantel.

Liksom Batman, Zorro, Iron Man (och så många andra) är det flärdfulla rikemanslivet och jag-är-snygg-rik-och-dum-föreställningen bara en cover story och ett effektivt villospår.

Motståndsrörelsens ledande agent

Egentligen är Nancy Wake motståndsrörelsens mest värdefulla agent. Hon tar sig igenom vilken vägspärr som helst, hon kan få tag på vad som helst och nästan vem som helst. Hon smugglar ut judar, brittiska flygare, motståndsmän och fritagna fångar ur det ockuperade Frankrike med samma effektivitet och glöd. Sedan åker hon till England och utbildare sig till SOE agent (Special Operations Executive). Sedermera återvänder hon till Frankrike, trots att hon är efterlyst av Gestapo, och hoppar dödsföraktande ner i fallskärm över Auvergne provinsen (som ligger ungefär i mitten av Frankrike och är rik på berg och snårskog) för att utbilda motståndsrörelsen där så att de kan klara av att hjälpa och bana väg för amerikanska och brittiska styrkor vid befrielsen, allmänt kallad D-Day ...

Kommer Nancy Wake att klara sig?

Eftersom man vet att Nancy Wake kommer att klara sig, borde man inte vara nervös ... Men det är man! Hon har ett pris på sitt huvud. Fem miljoner francs är mycket. Speciellt på den här tiden. Alla verkar vara fattiga och svältande i det ockuperade Frankrike. Vem som helst kan förråda henne. Vem är vän, och vem är fiende?

Gestapo är Nancy Wake hela tiden på spåren, och de har slagit klorna i hennes älskade make Henri redan i romanens början.

Gestapos mest eftersökta person

Befrielsen är en rafflande berättelse ... För de allierade var hon en stor hjältinna, en stark kvinna som klarade av det omöjliga. För Gestapo var hon "den vita musen" en retsam skuggfigur som slank igenom alla deras fångstnät ... och hon var deras mest jagade person.  I början av romanen tror Gestapo att agenten "den vita musen" är en man --- de kan inte tänka sig att en kvinna gör så många och så farliga saker och att det är en kvinna som är ledare för motståndsrörelsen.

Det här är både en spännande spionroman och en tänkvärd krigsroman --- liksom ett porträtt av en oförglömlig hjältinna.

Trion blev en duo - utan Farmer

Nancy Wakes personlighet och personliga historia står alltid i fokus, liksom vänskapen med hennes allierade och bästa vän, SOE agenten och radiooperatören Denis Rake.

Hennes andra vän i SOE-trion, John Hind Farmer, har blivit struken ur romanen (han hade själv ett väldigt spännande liv som MI6 agent och i likhet med Nancy blev han nästan hundra år ...) så i romanen får Wake och Rake klara av allt själv, som en duo, utan sin ledare och vän.

Alla kvinnor stryks ur historien

Något som är lite synd är att nästan alla kvinnor har strukits ur Nancy Wakes liv. Starka kvinnor brukar ha uppfostrats av och ha haft hjälp av och stöd av andra starka kvinnor och de har oftast haft "role models". Ja, någonstans i bakgrunden fanns en moster som gav Nancy pengar och såg till att hon kunde utbilda sig till journalist och Nancy jobbade som journalist i tre olika länder innan andra världskriget bröt ut. Hon kunde USA, hon kunde Europa, hon kunde Australien --- hon hade verkligen koll på världspolitiken och hon var dessutom flytande i en massa olika språk.

Populär, snygg och sprudlande glad

Under sin SOE utbildning var Nancy Wake jättepopulär på grund av ditt bubblande glada humör (och så var hon supersnygg också, ett riktigt australiensiskt bombnedslag, enligt hennes lärare och överordnade Vera Atkins ...) och hon hade kvinnliga vänner och instruktörer under utbildningen. Vera Atkins var hennes överordnade, Violette Szabo var hennes bästa vän och Violette och Nancy hittade på en hel del helt vansinniga bus tillsammans ... I romanen är Nancy oftast sur och arg --- långt från verklighetens charmtroll --- charm tycktes vara Nancys främsta vapen.

Nancy ensam kvar ...

I romanen Befrielsen är Nancy ensam som kvinnlig karaktär. Hela tiden. Ingen kvinnlig bästis, inga kvinnliga klasskompisar, inga kvinnliga lärare, ingen kvinnlig överordnad ... Både Vera Atkins och Violette Szabo är helt strukna ur romanen. Allt som Nancy och Violette gjorde tillsammans är struket.

Nancy är ensam och utmobbad under utbildningen av alla utom Rake (som är homosexuell) eftersom män inte tycker om starka kvinnor. Det där är i alla fall förklaringen som serveras i romanen.
Det där stämmer inte --- den verkliga Nancy var populär, det fanns fler kvinnor i klassen och även kvinnliga agenter och lärare som Nancy kunde ha som förebild.

Unik, utmobbad och redo för en drink

Det är något av en kliché som romanen går in i --- en stark kvinna som Nancy ska vara:
1) unik - hon är den enda kvinnan hela tiden, inga andra kvinnliga förebilder eller vänner finns
2) utmobbad  - eftersom karlar i allmänhet är så fördomsfulla korkade (i alla fall heterosexuella karlar)
3) förtjust i att dricka sprit redan till frukost och att svära som en borstbindare.
Språket i romanen är väldigt korthugget och kärvt och adjektiven är oftast svordomar, och Nancy var smart och charmig och dessutom välutbildad nog att kunna artikulera sig och motivera sig utan att skrika och svära åt alla hon någonsin träffade och talade med.

Tuffhet går i släkten ...

Nancys mamma uppfostrade sex barn själv, eftersom Nancys pappa stack innan hon fyllt två år och han hörde aldrig av sig igen. Två år är alldeles för ungt för att Nancy ska minnas honom, och romanen hävdar att hon minns honom och har honom som idol, och man lyfter aldrig fram hur stark och tuff mamman var som uppfostrade och försörjde sex barn själv ... dessutom precis efter att familjen kommit till ett nytt land (Australien).

Den första romanen om Nancy Wake ...

Det här är den första romanen om Nancy Wake, men det är inte den första boken om henne ... Den första biografin kom 1956 - Russell Braddons Nancy Wake: The Story of a Very Brave Woman (boken har aldrig varit out-of-print --- ett bevis på hur känd och populär Nancy Wake är i den engelskspråkiga världen).

Nancy Wake har också skrivit sina egna memoarier:  The White Mouse ("The autobiography of the woman the Gestapo called the White Mouse" publicerades 1985.

2001 publicerades australiensaren Peter FitzSimons Nancy Wake, A Biography of Our Greatest War Heroine - som direkt blev en bästsäljare.

Tysk hyllningbiografi om Nancys motstånd mot Gestapo

Det finns till och med en tysk hyllningsbiografi till Nancy Wake - 2011 kom Michael Jürgs biografi Codename Hélène: Churchills Geheimagentin Nancy Wake und ihr Kampf gegen die Gestapo in Frankreich.

Nancy Wakes vän och partner-in-crime Denis Rake har också skrivit sin egen självbiografi, Rake's progress.

Det finns också många böcker om den franska motståndsrörelsen, både i Marseille och i Auvergne.

Är man intresserad av att läsa mer om den här tiden och om Wake och Rake och den franska motståndsrörelsen så finns det alltså en diger läslista att avnjuta ...

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.