söndag 21 juni 2020

BOK: Innan molnen kommer av Mari Jungstedt - Fenomenal debut för en ny serie!





Författare: Mari Jungstedt
Titel: Innan molnen kommer
Serie: Málagasviten (del 1)
Antal sidor: 295
Ljudbok: Uppläsare Katarina Ewerlöf (tid: 7 timmar och 57 minuter).
ISBN: 9789100183257 
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsdag: 2020-06-01


En ny favoritserie har sett dagens ljus! Málagasviten av Mari Jungstedt!

Spänning, mys, magnifika middagar, makalösa miljöer, knivskarpa personporträtt, brännheta aktuella ämnen, starkt patos och samhällsengagemang ... och intressanta historia tillbakablickar. Allt finns i den här romanen, Innan molnen kommer, i exakt rätt proportioner!

Klockan klämtar för dig!

Bron Puente Nuevo vid bergsbyn Ronda i södra Spanien är känd bland annat från Ernest Hemingway klassikern Klockan klämtar för dig --- det är platsen från vilken Francoanhängare kastas ner mot en säker död ...

Inledningsvis befinner sig Florian Vega, en berömd och kontroversiell åklagare, vid bron och leker turistguide inför sina svenska vänner och sin svenska fru.

Innan midnatt kommer han att vara mördad. Dödad på samma sätt som Francoanhängarna i Hemingways klassiker ... knuffad och krossad mot marken.

Sökes: Svensk-spansk tolk

Många är misstänkta, och mordutredaren Hector Correa behöver hitta en bra tolk mellan svenska och spanska och vice versa. Alla tolkar verkar vara uppbokade på den pågående läkarkongressen ... Hector engagerar snabbt sin nya bekantskap (och danspartner) från flamencokursen, Lisa Hagel, lärare i svenska och spanska, nyinflyttad till Spanien, och dessutom tolkutbildad.

Tolkningen går som en dans. Men inte blir det tydligare vem som har mördat Florian Vega ...

Ytterligare fyra mord inträffar innan boken är slut och spänningen ligger tät hela boken igenom.

Mys i Spanien istället för "frys" i Åre

Den nya hjältinnan Lisa Hagel lever på många sätt en drömtillvaro. Hon har ett nytt litet hus i Spanien som ska renoveras och inredas, hon har blivit av med sin tråkige gamle make som bara ville ha en stuga i Åre (!) och hon träffar direkt en tjusig och charmig spanjor på flamencokursen ... Dessutom är Lisa duktig på sitt jobb och har härliga bästa väninnor.  Speciellt bästa vännen Annie, som är journalist och jobbar på ett svenskt magasin i Spanien, kommer att bli en tillgång i den här serien, när det gäller att leta upp misstänkta och vittenen och att hitta avgörande ledtrådar. Vänskapen med Annie har redan lett till att Lisa är på "rätt plats vid rätt tidpunkt" i den här romanen.

Det ljuva livet

Lisa och hennes vänner - och Lisa och Hector - går gärna ut och äter och dricker gott, spanjorerna förstår sig på det ljuva livet och sena öppettider - middag mellan nio och tolv på kvällen går utmärkt att få (mycket bra om man är uppe sent och arbetar på nya fall!) och alla umgås med alla över generationsgränserna. Spanien har drömklimat, god mat, vackra vyer och trevligt folk --- och shoppingen är oöverträffad, allt är fint, färskt, närodlat och säljs över disk efter generösa smakprover.

Fokus på spänning --- utan cliffhangers

En stor fördel med Innan molnen kommer är att alla huvudpersonerna är singlar (Lisa, Hector, Annie) --- det är alltså fullt fokus på mysteriet och spänningen och full fart framåt och inte en massa utfyllnad med att koka havregrynsgröt och städa och göra läxorna och leta efter borttappade vantar och allt det där andra som är standardutfyllnad i svenska deckare, som har blivit allt tråkigare och allt mer likriktade (och dessutom allt tjockare, utan att det är någon mening med all utfyllnad ...)

Mari Jungstedt struntar också i de cliffhangers som verkar ha blivit nästintill obligatoriska för svenska deckarförfattare i kapitelavslutningarna (det överanvänds nästintill parodiskt) --- istället avslutar Mari ofta sina kapitel med en meditativ utandning, en kontemplativ sammanfattning av vad som hänt i det senaste kapitlet, ofta sammanfattad till ett enda stycke eller en enda mening. Och givetvis vill man läsa vidare ändå.

Brännheta, aktuella ämnen

Perspektiven skiftar skickligt mellan Lisa och Hector och olika birollskaraktärer --- och en viktig bakgrundshistoria utspelar sig i början på 1970-talet --- under Francoregimen.

Övergreppen som skildras i boken är en brännande aktuell fråga. Ett tema som dök upp även i Mons Kallentofts senaste bok, Hör mig viska. Det är inte konstigt att Francotidens förtryck nu är på tapeten i den svenska samhällsmedvetna deckarvärlden --- för några år sedan startade de första rättegångarna i Spanien för att ge offren upprättelse.

Ett ljus tänds för Gotland

Fans av Mari Jungstedts Gotlandsserie (det finns nu 15 böcker i serien) kanske undrar var Gotland blev av och om Gotland finns med i den här boken? Jadå, Gotland finns med i form av ett par ljusstakar! Och Mari kommer att skriva mer på sin Gotlandsserie. Men just nu är det härligt att helt lovligt åka till Spanien i fantasin med den här boken ...

Saker förändras snabbt. Lisa Hagel sitter och funderar på varför planet till Spanien är så tomt, om det är Greta Thunberg effekten ... Numera är det väl snarare känt som Covid-19-effekten ...


Om författaren:

Mari Jungstedt, född 1962, är en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare med närmare sex miljoner sålda böcker bara i Sverige och med sina böcker utgivna i över 20 länder världen över. Hon arbetade som journalist, bland annat på Ekot och som nyhetsankare på SVT, innan hon började skriva kriminalromaner. Debuten kom 2003 med Den du inte ser, där kommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen för första gången presenterades. Sedan dess har hon skrivit ytterligare fjorton böcker i Gotlandsserien och två i Gran Canaria-serien. 2006–2007 spelades en serie på fyra långfilmer in på Gotland, baserat på hennes böcker. Innan molnen kommer är första boken i hennes nya serie, Málagasviten.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.