lördag 13 juni 2020

FILM: Days of Thunder - Klassiker i nyutgåva - Top Gun med bilar och Tom Cruise och Nicole Kidman ...


Nicole Kidman och Tom Cruise i Days of Thunder (1990).Regi: Tony Scott
Titel: Days of Thunder Handling: Tom Cruise spelar racerföraren Cole Trickle, vars talang och ambitioner enbart överträffas av hans starka behov av att vinna. Cole tränas av teamledaren och bilbyggaren Harry Hogge för att tävla om Winston Cup i Daytona 500. En våldsam krasch sätter nästan stopp för Coles karriär och han måste vända sig till en vacker läkare för att återfå styrkan och modet som krävs för att tävla, vinna och leva.
Land: USA, 1990
Extramaterial: Filmmaker Focus: Days of Thunder

Aktuell: Ny på 4K UHD 2020


Varje lopp, med toppfarter runt 300 km/tim pressar förarna såväl sina bilar som sig själva till det yttersta. En del kallar det racing, andra kallar det dödligt vansinne ...

Våghalsen Cole Trickle (Tom Cruise) är ung och oerfaren men ovanligt tuff. Vid en bilfight med värste konkurrenten Russ Wheeler kraschar Cole och skadas. På sjukhuset blir han omhändertagen av den unga vackra läkaren Claire Lewicki (Nicole Kidman). Hon har möjligheten att stoppa hans fortsatta karriär ...

Om Cole vill komma tillbaka som racerförare i NASCAR-serien finns en lång väg att gå ... Efter olyckan börjar Cole bli rädd för att köra och på så vis får ersättaren som kör hans bil under rehabiliteringen en chans att ta över. Cole måste ta sig samman och visa vem som är bäst en gång för alla för att få tillbaka sina sponsorer och en plats i teamet...

Life imitates art: Tom Cruise och Nicole Kidman blev ett par inte bara i filmen utan även privat. Sedermera gifte de sig, adopterade två barn och skilde sig. En sann Hollywoodsaga!

Days of Thunder har en stark 1980-tals känsla (även om filmen kom 1990) och är ungefär som en version av Top Gun med hjul istället för vingar (vingarna vinner i längden). De båda filmerna har förresten samma regissör, Tony Scott.

Nicole Kidman har sedermera blivit en mycket finkulturell skådespelerska och Oscars-och-Golden-Globe-och-Emmy-vinnare.

Och Tom Cruise har fortsatt leverera blockbusters och högtflygande action. Nya filmer med Mission Impossible är utlovade, och så uppföljaren till Top Gun som kommer att gå upp på bio till julhelgen, om allt går som planerat. (Vilket det förmodligen inte gör ... filmschemat verkar späckat med filmer som flyttat på sig på grund av coronapandemin.)

Days of Thunder
har lagt patentet för många racingfilmer --- fast är inte så dramaseriös som Rush och Le Mans '66 --- och Days of Thunder  verkar också ha varit inspiration för DisneyPixars serie Cars.

Jamådenleva! 

I år firar Days of Thunder 30-års-jubileum med dunder och brak och jubileumsutgåva av filmen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.