måndag 8 juni 2020

BOK: Den otursförföljde Max Crumbly --- Marodörernas mästare av Rachel Renée Russell

Författare: Rachel Renée Russell
Titel: Den otursförföljde Max Crumbly - Marodörernas mästare
Serie: Den otursförföljde Max Crumbly (del 3)
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 253
Översättning: Torun Lidfeldt Bager
Originaltitel: Masters of Mischief
Illustrationer: Rachel Renée Russell och Nikki Russell
ISBN: 9789178932436
Utgivningsdatum: 2020-03-03
Förlag: Modernista

Förra boken slutade tvärt med en cliffhanger. Max Crumbly, som skriver och berättar i dagboksform (vare sig han sitter inlåst i ett skåp eller har hamnat i en sopcontainer) varnar att även denna bok kommer att sluta med en cliffhanger.

Förra boken var som Home Alone - fast i en skola - Max Crumbly och hans vän Erin (som Max är lite småkär i) lyckades gillra fällor för tre tjuvar som tänkte lägga beslag på skolans splitternya datorer.
I denna bok undkommer tjuvarna och Max och Erin gömmer sig för polisen som kommer för att utreda inbrottet i en sopcontainer. Eftersom Max och Erin inte har gjort något fel ... Varför ägnar de sig en så stor del av boken till att gömma sig och undanröja bevismaterial? De borde ju ha pekat ut var de fångat tjuvarna och inkasserat belöningen, precis som ungarna i Maltersergåtan!

Max och Erin tycks aldrig ha läst en deckare ... Max kastar till och med Erins skidskoprinsessa kostym eftersom det är bevismaterial och polisen får inte hitta den ... Helt ologiskt. Han borde åtminstone tvättat den och gett den tillbaka till Erin eftersom hon jobbat så hårt på sin kostym ... (Och varför har han den på sig? För att hans egna kläder blev smutsiga? Han är ju snart lika smutsig igen ...)

Det finns några kul skämt i boken annars, som att det är lätt att komma åt skolans splitternya datorer ... Men soporna är inlåsta! (Det är sant. Sopor är det mest inlåsta som finns nu för tiden ...)
Det finns också en kul scen där Brianna gör ett gästspel (känd lillasyster från Nikkis dagbok) och leker med Max lillebror Oliver, och de är kul tillsammans.

Missförstånden mellan Max pappa och grannen är också kul ... Pappa pratar om att gå på toa, och grannen om att köpa cupkakes "jag bara älskar hur det luktar ..." skitkul dialog! Bokstavligen!
Är man van vid Nikkis dagbok (av samma författare) så är detta inte lika bra (eller logiskt) men tanken bakom är väl att få pojkar att läsa/skriva/rita dagböcker ... och 80% av Nikkis fans är ju tjejer.
Nikki (Renées dotter) hjälper till att rita både Nikki och Max Crumbly serien och hon ritar fint ... Erin är Nikkis syster och hon finns med som karakrär i boken i barnform ... och visst är det kul med starka smarta tekniknördar ... som också råkar vara afroamerikanska tjejer ...


Om författaren: Rachel Renée Russell är bästsäljarförfattaren som toppat New York Times bestsellerlista med succéserien Nikkis dagbok och den nya, spännande serien Den otursförföljde Max Crumbly. Hennes böcker har tryckts i mer än trettiofem miljoner exemplar världen över och de har översatts till ett fyrtiotal språk. Hon tycker om att jobba med sina båda döttrar, Erin och Nikki, som hjälper till att skriva och illustrera hennes böcker. Rachels budskap är: »Bli den hjälte du alltid har beundrat!«

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.