måndag 1 juni 2020

FILM: StarWars: The Rise of Skywalker - Det är henne som allt handlar om

Rey i Star Wars: The Rise of Skywalker.

Regi: J.J. Abrams
Titel: Star Wars: The Rise of Skywalker 
Medverkande: Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Carrie Fisher m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: Walt Disney

Aktuell: På DVD och BD


“Det är ju henne som hela sagan handlar om!” Sagt av 11-årig biobesökare som försöker förklara för farsan vem Rey är och vad alla nio Star Wars filmer går ut på …

Efter J.C., Luke Skywalker, Neo, Frodo, Harry Potter och en lång, lång, lång rad av manliga hjältar som alla är “den utvalde” … äntligen en tjej! Och de små biobesökarna tycker att det är helt naturligt och vill ta selfies med Rey … Det är bara att konstatera att det finns … A New Hope!


NU finns den senaste filmen på DVD och BD!Att uppleva finalen på biograferna och alla extra aktiviteter var ju något alldeles speciellt. Filmstaden hade verkligen ansträngt sig och man kunde träffa karaktärerna från filmerna, få en exklusiv Star Wars bok och äta popcorn ur rebellernas eller ondingarnas specialdesignade plåtbaljor. (Vem kan äta så mycket popcorn?)

Men givetvis SKA man ha alla filmerna på DVD eller BD, och det hör till att se filmer på speciella Star Wars högtider (May the 4th är mest känd ...)

Det här är mest av allt barnfilm / familjefilm och filmen är gjort för nya generationer fans ...

Matinéäventyret är gjort som en skattjakt, eller "scavenger hunt" som leken heter på engelska ... Man ska hitta en grej (Ieller ledtråd) för att hitta nästa grej och nästa och nästa och nästa ... ända tills man är framme vid målet.

Rätt kul, med tanke på att Rey introducerades som en "scavenger" --- alltså "skattletare" ...

Som i all fantasy och sci-fi --- episka slag mellan goda och onda och så många karaktärer att ingen kan hålla reda på dem, och gigantiska exposioner samtidigt som det pågår dueller med svärd (eller dylikt).

Och som så ofta --- en Romeo & Julia liknande historia (som faktiskt får sin grand finale i ett gravvalv --- Shakespeares gamla scenografi återanvänds!). Så många gånger får man känslan av att Rey och Kylo Ren vill strunta i allt och bara checka in på ett rymdmotell tillsammans. Aldrig har väl någon kille någon gång i filmhistorien fått jobba så hårt för att pussa på en tjej ...

En återupplivad Palpatine ser ut som något ur en gammal Hammer Horror Film --- vilket inte barnen tänker på ... de är upptagna med att kolla in alla nya "leksaker" i bilderna.

Till och med gosedjuren Porgs återkommer i en kort scen.

Dock --- inget är så gulligt som robotar. Och BB-8 fixar en ny gullig robot-kompis som ser ut som Disney-Pixars lampa (den som studsar på en boll i loggan) ...

Kan ingen introducera lamp-roboten för Baby Yoda & Co i The Mandalorian? Vissa leksaker blir man inte trött på ...

Även om denna trilogi - eller nio-logi - nu lär vara över. Tills det är dags för en ny skattjakt ...

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.