torsdag 11 juni 2020

FILM: Birds of Prey - och den väldigt långa filmtiteln ...
Regi: Cathy Yan
Titel: Birds of Prey  and the fantabulous emancipation of one Harley Quinn
Medverkande: Margot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez, Chris Messina, Ella Jay Basco, Ali Wong, Ewan McGregor mfl
Land: USA, 2018
Distribution: Warner Bros.

Handling: Harley Quinn berättar den skruvade historien om Gothams narcissistiske superskurk Roman Sionis (Black Mask) och hans fanatiske medhjälpare Zsasz, som har satt ett pris på den unga flickan Cass huvud. I sökandet efter flickan stöter Harley ihop med The Birds of Prey ...

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD: Birds Eye View Mode: This fresh take on the film is loaded with Harley-ized looks, fun facts and Easter eggs, all viewed in a Birds-centric style. Also includes: Gag Reel • Birds of a Feather: How the Birds came to life • Sanity is Sooo Last Season: Diving into all things fashion • Wild Nerds: Meet Bruce the hyena • Grime and Crime: Get into the grit of production design • Romanesque: Who is Black Mask? • A Love, Skate Relationship

Extramaterial DVD: Birds of Prey: Birds of a Feather: How the Birds came to life

Aktuell: På DVD, BD och UHD den 15 juni 2020

Birds of Prey är en blandning av Den vilda jakten på stenen, Whip It och I, Tonya (huvudroll och regi Margot Robbie) ... men mest av allt är Birds of Prey grymt obehaglig på så många plan.

Skurken i filmen, Roman Sionis, hatar verkligen kvinnor. Black Canary (en svart sångerska) behandlas som livegen. En minderårig asiatisk flicka hängs upp och ner och får ansiktet avskuret.
Harley Quinn blir hotat med samma mynt --- om hon inte hittar en diamant. Som ligger i en annan asiatisk flickas mage som hotar att bli uppsprättad ... Men hemskaste scenerna är ...
1) När Roman hotar en gäst på hans nattklubb och säger åt henne att dansa på bordet och le och vara glad - trots att hon är livrädd - och ser till att hon får kläderna avskurna med kniv.
2) När Roman säger åt sina "affärskontakter" att göra slut på Ms. Quinn, flickan som ätit diamanten och de tre tjejerna i Birds of Prey ... med motiveringen att de är skyldiga honom det ... Männen som håller ihop har sett till att Roman inte åkt dit och han har sett till att de inte åkt dit ...

Roman Sionis är den här filmvärldens Harvey Weinstein. När Jokern och Quinn gör slut, bestämmer han sig för att döda Quinn --- eftersom hon är en "bitch" och eftersom hon nu inte har sällskap med en kille som kan skydda henne.

Påminner om verkliga historier i boken Fånga och döda --- bland annat när Weinstein hämnades på en skådespelerska, Oscarsvinnaren från Woody Allens Mighty Afrodite, EFTER att hon och Quentin Tarantino gjort slut ... för Weinstein bidade sin tid, han ville ju inte stöta sig med "sin stjärnregissör" på bolaget Miramax, nämligen Tarantino. Skådespelerskan fick inte ansiktet avskalat, men dock utraderat ... hela hennes karriär försvann och inte en roll dök upp. Också ett sätt att tappa ansiktet på.

Verklig ilska och verkliga oförrätter hänger i luften hela filmen igenom – och det går inte att inte mysrysa med en lättsam comic book movie när folk hotas och får spö och torteras --- eller när en liten italiensk flika i skoluniform ligger och kvävs under driver av avrättade familjemedlemmar (ännu en tragedi som Roman beordrat).

Margot Robbies Harley Quinn var enligt enhällig dom från både kritiker och publik  bäst i hela Suicide Squad (hon hade dock inte mycket konkurrens) och nu har det gått fyra år sedan händelserna i den filmen (vi befinner oss alltså i samma universum, medan Phoenix hyllade Joker förmodligen befinner sig i ett annat universum --- han var ju typ 50 år 1980 och skulle därmed vara 90 år nu ... alldeles för gammal för Ms. Quinn!).

Quinn berättar sitt livs historia, hur hon jobbade hårt och doktorerade och blev en framgångsrik psykiatriker --- men hon föll för sin patient Jokern, hoppade ner i en kemikalietunna och hittade på några av Jokerns roligaste jävelskap  och modigaste kupper utan att få cred för dem. Sedan tog det slut.

Nu är det dags för frigörelse. I en del scener ser filmen ut som SATC serien - massor av drinkar, droger, klubbar, tjejsnack, meningslösa ragg och dagen-efter-mackor (eller tacos).

Det blir inte direkt någon originstory för gruppen Birds of Prey --- de bildas under filmens sista minuter. Handlingen är  proppad med  benknäckande serietidningsvåld i slowmotion, och sedan kommer plötsligt gulliga tjejfilmsscener, som när Ms. Quinn och den diamantätande lilla ungen bondar framför TVn med skräpmat och tittar på tecknat.

Förra året vittnade skådespelerskan Rosie Perez i rättegången mot Harvey Weinstein, och när hon och andra Birds of Prey-skådespelare gjorde PR för filmen fick hon frågan hur det kändes. Bilderna av hur tårarna vällde över och hur Margot Robbie, Jurnee Smollett-Bell (Black Canary) och Ella Jay Basco (Cassandra Cain) höll henne i handen är mäktiga. Betydligt mäktigare än hela filmen. Men verklig ilska och verkliga oförrätter hänger i luften filmen igenom – och det går inte att inte mysrysa när Gotham Citys färskaste gudfader, storskurken Roman Sionis, får riktigt mycket stryk efter att just ha manat sina bröder och underhuggare till kamp mot Harley Quinn & co genom att säga att de är skyldiga honom en tjänst. Han har ju hållit dem om ryggen och sett till att de inte hamnat i fängelse.

När det gäller Huntress ... det var hon som som barn låg under högar av mördade familjemedlemmar. När hon dödar männen som sköt hennes familj, en efter en, med armborst, kommer de lätt undan --- de männen får aldrig lida lika mycket som alla deras offer som de torterat, våldtagit, skurit ansiktena av ... eller begravt under drivor av döda familjemedlemmar. 

Tävla och vinn!

Tre BD med massor av fint extramaterial om Birds of Prey lottas ut! OBS - filmen är "R rated" och absolut ingen barnfilm! (Även om Harley Quinn är barnens favorit i DC-serien Superhero High ...)
Svara på en fråga: Vem spelar Harley Quinn i filmen? före 22 juni.
Maila: bokpanda@gmail.com och märk mailet Birds of Prey!
Lycka till!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.