lördag 11 februari 2017

Tallskogens hemlighet - Små hundar i stor fara

Tallskogens hemlighet
- Små hundar i stor fara i samhällskritisk ungdomsdeckare

Författare: Åsa Öhnell
Titel: Tallskogens hemlighet
Serie: Klarabelladeckarna
ISBN: 978-91-7577-046-8
Förlag: Idus förlag


Klaras kompis Rut ber Klara att passa en hundvalp, en charmig liten chihuahua, vid namn Napoleon, som hennes städerskas dotter har köpt för 12.000 kronor. Men valpen blir sjuk, trots att Klara passade den så noga. Sedan, när hunden ska till veterinären, försvinner den!

Uppdrag: rädda Napoleon!

Rut ber Klara att lösa mysteriet, eftersom Klara är känd för att vara duktig på att lösa på mysterier. Klara förstår egentligen inte vad hon kan göra: för det första är det egentligen Klaras vän Bella som är intresserad av att lösa mysterier, för det andra, är det inte troligt att hunden finns kvar någonstans i Göteborgsområdet? Klara och Bella ska ju hälsa på hos Klaras släktingar i Laholm, och det är inte speciellt troligt att valpen finns där. Men Bella lyckas ta reda på att kenneln finns i närheten, och då kan de ju spana lite när de ändå är på semester. Efter en fruktansvärd upptäckt i skogen vid Mellbystrand börjar detta utveckla sig till ett riktig hemskt äventyr. Dessutom möter Klara och Bella en kamphund med lika otäckt utseende som sin husse på stranden ...
Hur hänger allt ihop? Klara och Bella får mycket att klura på i denna Klarabelladeckare, som utspelar sig i Laholm, Mellbystrand och Båstad. Men deras viktigaste uppdrag blir att hitta valpen!

Chihuahua: en populär och värdefull hundras

Det finns två olika typer av chihuahua: långhårig och korthårig, men om man räknar samman de båda raserna är chihuahua Sveriges populäraste hundras. Det är den fjärde populäraste hundrasen i hela världen. Den är också svindyr - vilket vi får lära oss i denna Klarabelladeckare - och redan i öppningskapitlet anar man att hundvalpar smugglas över gränsen in i Sverige, eftersom de är riktiga små guldklimpar. Inte värda sin vikt i guld kanske (de väger ju inte så mycket), men det finns länder där de är billigare än i Sverige och det går att tjäna en del på import. 

Hela gänget från den första Klarabelladeckaren, Snögubbens hemlighet, som utspelar sig under ett sportlov i Sälen, är tillbaka i Tallskogens hemlighet. Inte bara Klara och Bella utan hela Klaras familj och släkt. Klaras storasyster, kusin, faster och farbror sitter och minns våfflorna i Sälen, samtidigt som de mumsar våfflor på ett mysigt fik i Båstad.

Mycket mys och mumsig mat

Det är på det hela taget mycket mys i en Klarabella deckare och maten skildras ordentligt, vilket är ett extra plus. Barn gillar att veta vad som serveras. Inte bara barn förresten. Torgny Lindgren sa i en intervju att ingenting gör honom så förbannad som att läsa i en bok att "de åt middag" och inte få veta vad de fick för mat! Det är ju viktigt! 

Men på det hela taget är myset nedtonat i denna uppföljare. Jämfört med Snögubbens hemlighet är tonen mörkare och mycket mer står på spel. Inte bara hundvalparnas liv utan även Klaras och Bellas ...

Åsa Öhnell har skrivit en barn- och ungdomsdeckare som är rekommenderad för åldersgruppen 9-12, men mörkret i den här boken gör att den känns mer besläktad med bästsäljande deckare för vuxna än med "barndeckare", och Tallskogens hemlighet är på många sätt lika genomarbetad och genomtänkt, med ett angeläget tema. Vuxna människors snikenhet verkar inte ha några gränser ibland. Som när det gäller att smuggla sjuka hundvalpar över nationsgränserna.

Det enda som klingar lite falskt är att en person som uppenbarligen lider av extrem städmani har brev att ligga framme på en stol, så att Klara och Bella kan snoka och lätt hitta ledtrådar. Ingen har brev liggande framme på en stol när det kommer planerat besök in i köket. Även personer utan städdille städar faktiskt undan posten så att den finns på sin plats (och "sin plats" är inte den plats där eventuella gäster ska sitta).

Var ligger det en hund begraven?

Man blir verkligen engagerad i det här äventyret och hoppas på ett lyckligt slut, inte bara för den lille Napoleon utan för alla små hundvalpar, trots att man inser att ett sådant slut är orealistiskt.
Precis som när det gäller handel med utrotningshotade djur och djurdelar: man måste visa handelns baksida och grymhet för att få en publik engagerad. Om ingen köper smuggelgods så kommer handeln att upphöra. Och djuren kommer att må mycket bättre.

Miljöerna är som alltid i en Klarabella deckare mycket välskrivna och troget skildrade. Det är lätt att fantisera om att man är på plats i Sälen, Göteborg, Båstad, Laholm, Mellbystrand ... eller var nu Klara och Bella håller på med sina undersökningar.

Gränsen mellan idyll och mardröm är hårfin - och boken växlar snabbt mellan de två. Handlingen håller hela tiden ett högt tempo och driver läsaren att snabbt vända blad efter blad. 

Boken har stor stil och är relativt lättläst - eller, för att citera en deckarälskare: den är "alldeles lagom".
Alla böcker behöver inte vara stora och tunga. Vilket också stämmer på hundvalpar. Det är många gånger de minsta hundarna som är de charmigaste. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.