torsdag 2 februari 2017

FILM: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - bästsäljare i regi av Tim Burton

Eva Green som Miss Peregrine

 Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

- En lysande fantasifull film av Tim BurtonRegi: Tim Burton
Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Manus: Jane Goldman, Ransom Riggs
Medverkande: Eva Green, Asa Butterfield, Judi Dench, Allison Janney, Rupert Everett, Terence Stamp, Ella Purnell m.fl.
USA, 2016
Fox-Paramount

Ransom Riggs bästsäljartrio om Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, illustrerade med äkta viktorianska foton (som inspirerat Riggs till berättelsen), har alltid verkat som gjorda för Tim Burton att filmatisera. Nu finns äntligen Miss Peregrines hem för besynnerliga barn på DVD och BD, att avnjuta hur många gånger som helst!

Tim Burton är en gudabenådad regissör och en av de få regissörer idag som gör storfilmer som verkligen har ett eget auteur-uttryck. Några av hans allra bästa filmer är Big Fish, om en man som hela tiden berättar skrönor (som faktiskt visar sig vara sanna), och Big Eyes, om en man som ljuger konsekvent tills han själv tror på lögnen: att han är en berömd målare, trots att det är hans fru som gjort målningarna.

Fiktionens verkliga värld

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn har en hel del gemensamt med Big Fish och Big Eyes. Vad är sanning och vad är lögn? Vad är en skröna? Vad är sagolika omskrivningar för verklighetens hemskheter?

Hur talar man med barn om Förintelsen, om "the Holocaust"? Om hemska experiment utförda av onda personer, om barn som förföljs och dödas?

Jake är en liten parvel när hans farfar berättar om hemska osynliga monster kallade "Hollowgasts" som förföljer speciella barn. Därför måste de gömmas i speciella, säkra hus.

Farfar berättar om sina vänner, besynnerliga barn på en kanalö utanför Wales, och den underbara Miss Peregrine som är smart, stark och klok och som skyddar de besynnerliga barnen.


Vem kan se det osynliga?

Jake tror på allt vad hans farfar berättar. Men alla andra antar att det är omskrivningar för det Polen som han lämnade under kriget. "Det fanns monster under andra världskriget - men inte på det sätt som din farfar berättar," säger Jakes pappa sorgset.
Farfar Abe (utmärkt spelad av Terence Stamp) återkommer dock alltid till en särskild dag: fredagen den 3 september 1943.
Jake tror på farfar. Inte på alla andra vuxna. Jake växer upp till en ensam Floridatonåring med usel föräldrakontakt och hans bäste vän är fortfarande farfar. När farfar Abe hittas döende med ögonen urplockade och ger några märkliga sista ord till Jake, ser Jake ett monster som ingen annan kan se.

En magisk utflykt till Wales

Efter månader av terapi, hos en terapeut som Jake försöker övertyga att han är normal, bestämmer sig Jake för att åka till den  där lilla ön utanför Wales kust och leta rätt på Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Pappan följer med för att fågelskåda och dricka whiskey och uppmanar hela tiden sonen att uppföra sig normalt.
Men barnhemmet är sönderbombat. Det hände den 3 september 1943.
Men Miss Peregrine och de besynnerliga barnen hittar Jake och tar med sig honom till sin tid där hans speciella talang, hans besynnerlighet, avslöjas - att han kan se de osynliga monstren.

Speciella skolor för speciellt begåvade barn

Ransom Riggs böcker om den piprökande barnhemsföreståndaren Alma Peregrine och de speciellt begåvade barnen påminner om andra skolor för speciellt begåvade barn. T.ex. Harry Potters Hogwarts, där rektor Albus Dumbledore ska hålla barnen säkra och där monster bland annat dementorer stryker utanför skolans väggar och hotar att suga ut barnens själar. T.ex. Professor Xaviers skola för speciellt begåvade barn i X-men, skolan som sägs hålla unga mutanter säkra både från oförstående människor och de elaka mutanterna, men som verkar explodera eller brinna upp i nästan varenda film.

En stark kvinnlig beskyddare

Det positiva med Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är att beskyddaren här för ovanlighetens skull är en kvinna - Eva Green har spelat häxor och häxliknande varelser förr, men Miss Peregrine är en god person med övernaturliga förmågor. Hon är också mycket smart och skicklig på att skjuta med armborst och kan manipulera tiden och förvandla sig själv till en fågel - en "peregrine", alltså en pilgrimsfalk. En störtdykande pilgrimsfalk kan komma upp i en hastighet av 320 kilometer i timmen eller mer, vilket gör att pilgrimsfalken brukar räknas som världens snabbaste djur.

Men även här exploderar skolan. Det tycks vara oundvikligt att de stackars begåvade barnen blir hemlösa i vilken värld man än rör sig. Hogwarts strök också med i sista boken och filmen.

Utstötta barn med superkrafter

Barnen här är utstötta typer med superkrafter: flickan som svävar (och som kan manipulera luften), flickan som kan tända eld på saker, pojken med bin i magen, den osynlige pojken, den superstarka flickan och många fler. De lever i ett undantag från tiden, i en loop under samma dag: 3 september 1943. Precis innan barnhemmet bombas. Men monsterna kan hitta dem även där - de behöver Jake och de behöver lära sig att skydda sig själva, när Miss Peregrine blir kidnappad.

Tim Burton som bäst är ögongodis hela vägen -  påhittigt, drivet och visuellt slående utan att förlora sin själ. Intrigen påminner som sagt om Harry Potter världen: monster som livnär sig på barn, den gotiska miljön och det viktorianska kråkslottet i kanaldimman ... Men Tim Burton kan konsten att höja allt ännu ett steg. Som när ett sjunket fartyg lyfter från botten av havet och kommer ur vattnet. Tack vare flickan som kan manipulera luft.

Projicerar drömmar

Saknad efter någon man förlorade på 1940-talet (eller under någon annan tid) finns i verkligheten. Barnen har på sina sorger, kärlekar och drömmar - som man gärna vill se mer av.

Filmvisning för alla besynnerliga barn.
Den lille pojken Horace förkroppsligar den gamla föreställningen om filmmediet som projicerade drömmar och hans besynnerlighet är att han kan projicera sina drömmar på väggen, så att det blir som en filmvisning för barnen. Ibland drömmer han också vad som ska hända i framtiden.

Tim Burtons filmer är också som ett titthål in i drömmar och det märks att han älskar den scenen och att han älskat att göra den här filmen. En kärlek som märks och som strömmar ut mot åskådaren.

Suggestiva scener

Det är suggestivt när bombplanen flyger in över barnhemmet och Miss Peregrine stoppar regndropparna och bomben och vrider tillbaka tiden. En scen där flera skelett attackerar de onda Hollowgasts är uppenbart inspirerad av Ray Harryhausens effekter i Det gyllene skinnet från 1963 och är gjorda för att se gammeldags ut. Tim Burton i en liten cameo får ett skelett kastat på sig.

Filmens effekter är proffsiga och vackra - värdiga en drömfabrik.

Favoriter som återkommer

Det äldre gardet av skådespelare känns ofta igen från Tim Burtons tidigare filmer och Eva Green är underbar som Miss Peregrine. Men det är annars det yngre gardet som man är imponerad av, speciellt Asa Butterfield och Ella Purnell i en fjäderlätt vacker kärlekshistoria.

Filmen och boken har gemensamma drag, men Tim Burton har valt att vara "inspirerad av" istället för att filma handlingen sida efter sida, vilket gör att man kan få olika, men lika fantastiska, upplevelser av både boken och filmen.

Hela Miss Peregrine trilogin av Ransom Riggs finns på svenska, utgiven på Rabén & Sjögren förlag.
Nu även med filmomslag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.