lördag 11 februari 2017

Snögubbens hemlighet - härlig sportlovsläsning för slukaråldern!

Snögubbens hemlighet
- Spännande sportlovsmysterium i Sälen!


Åsa Öhnell
Snögubbens hemlighet
Serie: Klarabelladeckarna (del 1)
ISBN: 9789187001468
Idus Förlag


Klara och Bella är bästa vänner. Bella blir medbjuden på familjens resa till Sälen och Klara ser fram emot en lugn och mysig vecka med sin familj och sin bästa vän. Men Bella har andra planer. Hon vill ha spänning! När Bella hör talas om ett rån av en bensinmack i närheten och hittar en mystisk karta i familjens stugas förråd, vädrar hon ett mysterium. Ett mysterium för Klarabella deckarna! Klaras planer på lugn och ro och mys med familjen är allvarligt hotade. Och snart är Klara även hotad till livet ... Det var inte så här hon hade tänkt sig en semestervecka i Sälen!

Villospår bland skidspåren

Titeln Snögubbens hemlighet gör att man tänker på något helt annat än det mysterium man faktiskt får. Men titeln är kanske en så kallad "red herring" för att man verkligen ska tänka på något annat? De båda tjejernas vänskap skildras trovärdigt, liksom Klaras familj och släkt. Klaras kusin och faster och farbror är också med på ett hörn, förutom Klaras storasyster och föräldrar. Det är trångt och mysigt i stugorna och många ska samsas om utrymmet.

Miljöskildringarna är extra roliga för alla som någon gång varit i Sälen eller kanske på en liknande skidsemester. Alla svåra ord och ordspråk förklaras ingående, boken är tryckt med stor stil och mycket lättläst för att vara för 9-12 års åldern. Den passar även för yngre läsare som vill ha lite spänning och alla läsare som inte vill ha så tjocka böcker eller så tätt med text.

Ett omaka par med olika semesterdrömmar
Mycket av bokens humor bygger på vilket omaka par Klara och Bella är. Bella vill ha spänning och Klara vill ha lugn och ro. Men boken tar också upp att man kan missa att få en bra vän om man stänger in sig i fördomar - Klara blir vän med Bella för att hon är fördomsfri. Rut gillar automatiskt inte Bella eftersom hon har rika föräldrar och ett fint efternamn och dömer henne på förhand, innan hon ens har träffat henne. Bella är inte det minsta snobbig och tillgjord, hon är kul, kavat och äventyrslysten. Klara är en bra motpol, boken skildras ur hennes synvinkel och det är en ödets ironi att det är Klara, som inte vill bli indragen i något skumt, som till syvende och sist lyckas lösa mysteriet.

Spännande snöiga äventyr

I vanliga fall i barn- och ungdomsdeckare brukar det handla om en kille och en tjej (tänk bara på LasseMaja duon eller Petrinitvillingarna) eller en hel grupp, vanligtvis bestående av två eller flera killar och en tjej eller en hund, som är med för att diversifiera.

Men här är fokus på två tjejer hela tiden. Fast Klaras familj har faktiskt en tax som heter Rune, man han blir inte inte indragen i mysteriet!

Snögubbens hemlighet är en lyckad och spännande barnboksdebut av Åsa Öhnell.

Dramatiska miljöskildringar, en fin vänskapsskildring, högt tempo och många snöiga äventyr gör detta till en favorit bland sportlovsböckerna!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.