torsdag 9 februari 2017

FILM: Bridget Jones - fortfarande helt hysteriskt roligMiranda och Bridget har drag av Patsy och Edina i Absolutely Fabulous!Regi: Sharon Maguire

Titel: Bridget Jones baby

Originaltitel: Bridget Jones's Baby

Medverkande: Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey, Sarah Solemani, Jim Broadbent, Gemma Jones m.fl.

UK, 2016

Universal Sony Home Entertainment
Bridget Jones baby blev 2016 års mest framgångsrika film i Nederländerna och Irland. I Storbritannien blev Bridget Jones baby mest framgångsrika film efter de riktiga "baby-filmerna" Hitta Doris och Djungelboken (det är fullt av djurbebisar i filmerna i alla fall). Det är bara att konstatera. Bridget Jones baby slog alla flådiga sluperhjälte! Och är inspelat med bara en bråkdel av budgeten.

Filmen spelade in $212.0 miljoner mot en budget på $35 miljoner. Det finns inte ens en superhjälte med i filmen (och inga CGI effekter).

En ganska vanlig tjej med ett ofta ganska vanligt liv i en vanlig stad som London kan alltså bli en franchise. Flämt!

Absolutely Fabulous!

Varenda gång en film med kvinnlig huvudrollsinnehavare går bra, verkar det förvåna marknaden. Bridget Jones har en hel del gemensamt med Absolutely Fabulous - Patsy och Edina har blivit äldre men deras vänskap är fortfarande lika stark (och de festar fortfarande vidare i Londons PR-cirkus).

Bridget Jones har också blivit äldre. 15 år äldre sedan första filmen, men här är också vänskapsförhållanden och Londons PR-cirkus mer eller mindre i fokus.Men Bridget Jones festar lite mindre nu, 15 år efter ettan Bridget Jones dagbok, och alla hennes vänner i det coola kompisgänget från originalfilmen är stadgade med man och barn. Till och med bästa gaykompisen har man och barn. Bridget Jones fyller alltså 43 och har ingen att festa med. Hon är den sista singeln i gänget och många kan identifiera sig med det - att vara "sisten ut" i gänget. Alla de andra har förvandlats till delar av "smug married couples."

Singel igen! Men Bridget spolar Celine Dion och sätter på rapmusik och skakar loss!

Till Glastonbury och leran i högklackat

Tack och lov finns det ett gäng nya roliga kompisar på TV-redaktionen där Bridget jobbar. Bridget och Miranda är helfestliga tillsammans - när de är som bäst (eller värst) är de som Patsy och Edina i Helt hysteriskt - Absolutely Fabulous!

Miranda drar iväg med Bridget på en överraskning - det visar sig vara Glastonbury musikfestival - för att Bridget ska få festa och ligga - men Bridget trodde överraskningen var ett spa, så hon är helt fel klädd för utflykten! och fastnar med sina högklackade snadaler i leran och blir räddad av Doctor McDreamy - alias Patrick Dempseys Jack Quant.

Sharon "Shazzer" Maguire är tillbaka som regissör

Bridget Jones är lika underhållande som i första filmen, ”Bridget Jones dagbok” från 2001.Glöm den erbarmliga tvåan i serien (som inte Sharon Maguire regisserade), det här är uppföljaren som ett an förtjänade.

Glöm också Helen Fieldings senaste bok Mad about the Boy där Bridget är änka med två barn efter mark Darcy.. Nya filmen har inget med nya boken att göra. Kritikerna sågade boken, fansen sågade boken: Bridget Jones hade inte mognat ett dugg trots att hon nu var 50 och inte 30 plus och dessutom hade Fielding den dåliga smaken att ha ihjäl kritikernas och fansens favoritkaraktär: Mr Darcy.

Man kan ana att manusförfattarna lätt driver med denna reaktion när åskådarna i inledningen av filmen fått följa med på en minnesstund - det visar sig att det är Daniel Cleaver (Hugh Grants karaktär) som dött. Mark Darcy kommer strax in i St Pauls Cathedral. och är i högsta grad levande!

Bridget kör vidare, vad som än händer


Med Emma Thompson som läkare, med syrlig humoristisk ton, och en av manusförfattarna (försrta gången hon skriver komedi, med den äran!), har Bridget fått tillbaka tonen och humorn som gjorde henne älskad.

Bridget gör bort sig på jobbet och Bridget gör bort sig i kärlekslivet. Men hon kör oförtrutet vidare!

Det är just i motsättningarna och det oförutsägbara som publiken gillar henne. Bridget Jones baby håller jämn nivå från start till mål.

Men filmen är faktiskt bäst när man slipper babyn och de två papporna (en intrig som tagen från Mamma Mia) som slåss om att vara bäst pappa. Filmen är bäst när det fokuseras på Bridget och hennes vänner och hennes knasiga jobb - satiren över moderna medier i Storbritannien kunde inte vara bättre. Glöm rikgiga nyheter - vad vi ska marknadsföra är ju katter som ser roliga ut, om ditt kulskåp kan vara farligt och om hela världen går under på tisdag!

Det där är zeitgeist!


Daniel Cleaver, Bridget Jones och  Mark Darcy - när det begav sig.
De är nu alla 15 år äldre och Daniel var inte med i  den nya filmen.


Alla roliga ting är tre

Bäst och roligast i filmen:
1) Emma Thompson som syrlig läkare, mycket torr humor.
2) Colin Firth - alias Mr Darcy - som träbock - det roliga är att han inte försöker vara rolig alls, och han blir därmed roligast i hela filmen. Det kan löna sig att ha icke-komedi-skådespelare med i en komedifilm.
Hans roll är förresten väldigt lik den i Mamma Mia ...
3) Daniel Cleavers minnesgudstjänst (Hugh Grants karaktär). Den är förresten i början av filmen och i slutet av filmen avslöjas det  att den kände playboyen hittats vid liv, ett helt år efter att hans plan störtat i djungeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.