måndag 13 februari 2017

FILM/TV: Billions

Billions är en undersökning av förtjänsterna och farorna som finns i jakten den amerikanska drömmen, och har den Oscarsnominerade och Golden Globe-vinnande Paul Giamatti och Emmy och Golden Globe-vinnaren Damian Lewis i huvudrollerna.

Serien är ett djärvt, modernt drama som sammanför extrem förmögenhet, inflytande och korruption som personifierad av två mycket ambitiösa motsatser: den tuffe, blåblodige federale åklagaren Chuck Rhoades (Paul Giamatti) som har politiska kopplingar och den lysande, beräknande miljardären och hedgefondmäklaren Bobby ”Axe” Axelrod (Damian Lewis).

Billions utspelar sig i de machiavelliska intrigerna som uppstår i New Yorks politiska och ekonomiska landskap och väver samman en invecklad berättelse där rovdjurets jakt på bytet är ett högsoddsspel.

Billions är kort sagt en av de allra bästa TV-serierna just nu.

Det här håller House of Cards klass. Det här är inte ett skurk-och-hjälte drama, både sidorna har sina intressen att försvara. Det är snarare som schack på hög nivå.

Damian Lewis slog igenom i The Forsythe Saga i Storbrittannien, blev världsberömd i den Emmy vinnande rollen Brody, en amerikansk soldat med egen agenda i HBO serien Homeland --- och det är kul att se Lewis som en kille som kan bestämma sig. Brody var mycket, mycket velig i tre säsonger. Axe är en kille som bestämmer sig direkt. Se-vill ha-skaffa är hans mantra. Han tar inte alltid rätt beslut. Men han är alltid på hugget och alltid intressant. Frun spelas av svenska Malin Åkerman.

De båda huvudpersonerna finns i verkligheten - serien är baserad på ett verkligt fall. Men chefsåklagaren var amerikansk indier. Dock är Paul Giamatti så bra i rollen att det spelar ingen roll att han inte ser ut som den verklige killen! Det här är ju trots allt drama, och inget som gör anspråk på att ha dokumentärt innehåll.

Det verkliga fallet är dock intressant. Och finansvärlden påminner mycket om idrottsvärlden: alla vet att det finns doping, alla dopar sig och några blir prickade då och då, men snabbt är de tillbaka i spåret igen efter en stunds avstängning och så åker alla runt, runt, runt igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.