onsdag 8 februari 2017

Magisterium: Järnprovet - Kopparhandsken - Bronsnyckeln

Magisterium: Järnprovet - Kopparhandsken - Bronsnyckeln
- Som en mix av en amerikansk Harry Potter och Star Wars


Holly Black, Cassandra Clare
Järnprovet - Kopparhandsken - Bronsnyckeln
Serie: Magisterium
Översättning: Lottie Eriksson
Bonnier Carlsen


Allt fler författare tycks upptäcka att det är kul att inte skriva allt själv. Att man har roligare när man är två  (eller flera) som samarbetar. Holly Blacks och Cassandra Clares första författarsamarbete heter Magisterium.


En amerikansk Harry Potter-serie inleds

Har du längtat efter en ny Harry Potter-serie? Magisterium kanske kan bli svaret på dina böner. Två av Amerikas mest kända och framgångsrika författare har tillsammans skapat en serie om en utvald pojke som börjar i magikerskola för att lära sig behärska och utveckla sina magiska talanger. Han har två bästa vänner, en kille och en tjej, och tillsammans upplever trion många äventyr, medan de samtidigt försöker klara slutprov och undvika att bli dödade av ondskans makter.

Spiderwick och The Mortal Instruments

Holly Black och Cassandra Clare behöver ingen närmare presentation för de som kan sin amerikanska fantasyhistoria. De har båda två förnyat fantasygenren på olika sätt.

Holly Black står bland annat bakom den framgångsrika Spiderwick-serien och Cassandra Clare har skrivit The Mortal Instruments-serien. Båda deras verk har blivit filmatiserade och båda har valt att flytta fantasyn till sin egen hemmaplan: Amerika. The Mortal Instruments inleds till exempel i New York och är så kallad "urban fantasy" - man känner igen alla miljöer från vår vanliga verklighet, men magin sjuder under ytan.

De båda författarna bor faktiskt bara tio minuter från varandra, det är inte konstigt att de valt att slå sina påsar samman, eftersom de har liknande sätt att skriva och samma intressen. Båda är t.ex. stora fans av Star Wars och Harry Potter, vilket märks när man läser böckerna i serien Magisterium.

Som gjort för sträckläsning

Järnprovet - Kopparhandsken - Bronsnyckeln. Dessa tre böcker kan man redan nu lägga vantarna på och sträckläsa och komma in i en helt uppslukande fantasyvärld.
Men det kommer att bli fem böcker i serien: The Silver Mask kommer att ges ut  under september 2017 och avslutningen The Enemy of Death kommer 2018.

Huvudpersonen i serien heter Callum Hunt. I början av boken, då han bara är en bebis, dör alla runt honom, däribland hans mamma, i en massaker som i trollkarlsvärlden gått till historien som ”Ismassakern”. Det är Dödens fiende, en ond kaosmagier och Magisterium-seriens egen Lord Voldemort, som låg bakom den stora tragedin.

Callum växer upp med sin far, som efter massakern lovat sig själv att alltid hålla sin son borta från magi; han misstror trollkarlsvärlden och är rädd att hans enda barn ska råka illa ut. Men så fyller Callum tolv och blir kallad till inträdesprovet till Magisteriumet, magikerna skola placerad under jord och bortom människornas vetskap.

Ett misslyckat inträdesprov

Callum gör, på sin fars inrådan, allt för att misslyckas på inträdesproven, men han misslyckas på ett så spektakulärt sätt att det i alla fall slutar med att han blir antagen till skolan, som en av tre lärjungar till skolans äldste magiker, mäster Rufus.

Magisterium har ogenerat en hel del gemensamt med Harry Potter-serien. Väl på magikerskolan blir Callum vän med Aaron och Tamara, och liksom Harry, Ron och Hermione formar de snart en magikertrio tillsammans, på randen både till vuxenlivet och trollkarlsvärlden. Callum får även snart en nemesis på skolan och har liksom Harry Potter en profetia hängande över sitt huvud.

Men - det finns också en hel del skillnader. Magisterium-serien utspelar sig under jord, bortanför solljuset, i en karg natur full av stenar och mineraler, vilket innebär att många av de mysiga och dramatiska miljöer som man är bortskämd med i J.K. Rowlings böcker här uteblir. Det saknas berg och dalar, mytologiska kopplingar i form av naturväsen, trevliga trollkarlsbyar och lustiga små figurer.

Det saknas också en viss dynamik i karaktärernas relation till varandra i det att eleverna här befinner sig i små utvalda grupper, i en typ av ocharmig amerikansk elitism-anda. I Harry Potter går ju de duktigaste trollkarlsbarnen och de mest osäkra mugglarnybörjarna i samma klass.

På samma sätt saknar man också den så litterära internatskoletraditionen, där goda, detaljerat beskrivna middagar, fester, upptåg och ”hus” spelar en viktig roll. Allt som präglar Harry Potter-serien i så hög grad.

Tre personer är lite lite för att utgöra en hel klass. Ungefär som att författarna inte kunde bry sig om att hitta på fler personer.

Ironiska vändningar

Holly Black och Cassandra Clare spelar mycket på att alla vet hur “det brukar vara” i den genre de skriver, från Star Wars och Sagan om Ringen till Harry Potter och Game of Thrones. Men här finns också vändningar. Ofta ironiska och humoristiska, men även några allvarliga, som visar att allt är inte riktigt som det först verkar.

Det ska bli intressant att se hur Holly Black och Cassandra Clare går vidare med Magisterium-serien. Det har utlovats fem böcker, och ett nästan oroande antal hemligheter tycks redan ha avslöjats. Författarna lyckas faktiskt med bedriften att både driva med och överträffa flera fantasyklichéer.

Belinda Graham

Läs även The Mortal Instruments:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur/litteraturkritik/15053-litteratur-cassandra-clare-stad-av-skuggorTips: Järnprovet finns på årets bokrea!

Går t.ex. att förhandsboka på Bokus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.