torsdag 23 februari 2017

FILM: Jack Reacher - Inget är "Mission impossible" för Tom Cruises nye hjälte

Tom Cruise som Jack Reacher i filmen "Jack Reacher".


Regi: Christopher McQuarrie
Medverkande: Tom Cruise, Rosamund Pike, Robert Duvall, Richard Jenkins, Jai Courtney, David Oyelowo, Werner Herzog m.fl.
USA, 2013
Fox-Paramount

När lägger man minst märke till ett halmstrå? När lägger man minst märke till ett mord?
Svar: När halmstrået ligger i en höstack. Och när mordet klumpas ihop med några andra mord
.
Det är kontentan i "The ABC-murders" där Hercule Poirot kommer fram till att fyra mord begås för att dölja bara ett viktigt mord, ett som sker för ekonomisk vinnings skull. När "en hel hög mord" sker tror alla på en galen seriemördare som är i farten - inte att det är något kallt kalkylerande bakom. 
Här i "One Shooter" - eller "Jack Reacher", som filmen heter, presenteras samma idé. Ett mord för ekonomisk vinnings skull sker i filmens inledande minuter - men fyra människor till skjuts till döds. Så ingen ska komma på vad det onda företaget är ute efter. Men Jack Reacher kommer på det ändå - även om han är en helt annan typ av deckare än den runde lille belgiske detektiven.

Antihjälten Jack Reacher är 196 cm lång och väger dryga 115 kilo - han är huvudpersonen i en lång rad böcker författade av Lee Child. Reacher är en före detta militärpolis som hoppat av militärlivet och lever "off the grid". Men när en gammal vän - eller snarare en gammal fiende - från militärtiden behöver honom ställer han upp.

När Jack Reacher tar steget från böckernas värld till vita duken blir det Tom Cruise som fyller upp rollen - och han ser mycket längre ut än sina 170 cm. 
Boken "Prickskytten" (bok nummer nio i serien) blev "Jack Reacher"-film nummer ett. Man har fått vänta länge på en uppföljning, men nu är det perfekt läge att ladda upp med den första Jack Reacher filmen, innan det är dags att ta sig an "Never Go Back". 

I "Jack Reacher" möter vi en antihjälte som kan vara nog så osympatisk och som agentliknande huvudperson har han mer gemensamt med "smälta in i massan" Jason Bourne än med James Bond. Jack Reacher har inte ens någon flott bil - han lånar lite vad som helst av vem som helst, när han inte åker buss. (Tänk dig Bond på en buss. Det går liksom inte.)

Mycket i "Jack Reacher" verkar vara taget från en annan tid - bussarna kommer i tid, mobiltelefonerna ser stora och uråldriga ut (de har till och med "flip phones" och Jack Reacher kan när han behöver det hitta en mynttelefon.

Men medan många actionfilmer har långdragna och utdragna slagsmål med massor av koreografi och piruetter (och en känsla av att mycket av actionscenerna är tillfixade i datorn i efterhand) så ser alla actionscener i "Jack Reacher" helt äkta ut.

En analog hjälte i en digital tidsålder, en ensamvarg som kommer till undsättning i ett samhälle där alla uppmanas vara "sociala" och uppkopplade hela tiden. Reacher är cynisk och sarkastisk hela tiden och har inte mycket till övers för det moderna samhället. 

Christopher McQuarrie, manusförfattare till bland annat "De misstänkta" och "Valkyria", står här för manus och regi.

Kombinationen Cruise och McQuarrie gör att filmen höjer sig över medel i genren och är både mer tillgänglig och mindre överdriven - och när filmen är rolig är den det på ett naturligt sätt, som inte gör att fokus tas från spänningen.

Reacher är tuff men inte oövervinnelig, lite smartare än alla andra men inget supersnille (som dagens deckare har i överflöd) och att det är Tom Cruise som gör Reacher ger ett extra plus i kanten.

Parallellintrigen mellan advokatdottern och åklagarpappan är lite tunn och även om biljakten i en mullrande röd goding är cool så blir den i längsta laget.

Inte lika komplicerat som Jason Bourne-filmerna, inte så överdådigt som i "Mission: Impossible"-filmerna, men rakt igenom en välgjord historia som är mer deckare med actioninslag en ren actionfilm.

James Bond byts hela tiden ut mot yngre Bondar (Bönder?) - Daniel Craig ser redan sliten ut. Tom Cruise däremot satsar piggt på att gestalta en ny actionhjälte när han redan är 50+. Cruise verkar på så sätt tuffare än Reacher ...

Hoppas att Tom Cruise hinner med många fler filmer med Jack Reacher!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.