söndag 19 februari 2017

FILM: Pete's Dragon - Storslagen "live" remake av bortglömd Disneyfilm

Pete's Dragon är en mysig magisk film, med en gullig, grön, lurvig, hundliknande drake vid namn Elliot.

Regi: David Lowery
Titel: Pete's Dragon
Medverkande: Oakes Fegley, Robert Redford, Bryce Dallas Howard, Oona Laurence, Karl Urban, Wes Bentley m.fl
USA, 2016
Walt Disney Home Entertainment

Trenden tecknat blir live action film håller i sig!

Förr var det inne att göra tecknad film av saker som var "live". Tänk till exempel på Alice i Underlandet och Peter Pan som var stora teaterframgångar, och som sedan blev tecknad film. Eller tänk på Törnrosa som var en framgångsrik "live" balett, innan den blev en av Disneys bästa filmer någonsin.

Nu är det tvärtom: de tecknade filmerna bli "live" filmer. Som The Jungle Book, Beauty and the Beast, Peter Pan, Askungen ... 

Men egentligen: de filmer som redan är perfekta som tecknade filmer blir inte bättre som spelfilm. Askungen var bra, men den kom inte i närheten av den tecknade filmen. Och den nya The Jungle Book svängde inte alls lika mycket som originalet. Hur bra resultatet än blir, blir det inte lika bra som den tecknade klassikern. (Och Peter Pan har inte varit bra i en enda spelfilm.)''

Ny version av 1970-talsfilm

Är det inte bättre att ta de som inte gick så bra som tecknat ... som t.ex. Pete's Dragon. Peter och draken Elliot var ett halvtecknat äventyr 1977 (och inte speciellt bra eller framgångsrikt) - men med dagens CGI kan man verkligen få till en fin drake och ... ja. Historien är annorlunda nu, men det utspelar sig fortfarande på 1970-talet. Barnen är inte så förvånade över draken, som att det kommer musik ur en svart sak som snurrar runt runt, när man lägger en nål på den. Visst. Det är många i publiken som aldrig har sett en LP skiva. Musik är något som kommer från datorn och som man laddar ner när som helst, man kan inte förstå att det har använts en NÅL till att få fram musik ur en skiva!

Oakes Fegley övertygar som Pete - en vit Mowgli, med den lurviga Elliot som sin egen björnliknande drake.


Ensamt barn och fantastisk varelse finner varandra och förlorar varandra

Nu till själva historien: Ensamt barn blir vän med fantastisk varelse. De vuxna upptäcker den fantastiska varelsen. Barnet måste skydda och rädda varelsen, innan han till slut säger hej då. Barnet lär sig. Barnet växer med uppgiften. Barnet växer upp och är inte något barn längre. Slut på historien.

Pete's Dragon följer en väl inarbetad mall, men regissören David Lowery försöker hela tiden göra det bästa av mallen. Pete och Elliot går igenom en igenkännbar rutin.

Resultatet är en del E.T., en del The Jungle Book, en del Den oändliga historien, en del Snobben. Och lite Monsters Inc.

Den gulliga draken som den föräldralöse Pete hittar i skogen är som en blandning av det fluffiga blå monstret Sully och den hundliknande draken i Den oändliga historien - här är en gosig drake, som gjord för att bli reproducerad som mjukisdjur, utan några vassa fjäll.

Spielberg inspirerad av Pete och hans drake

Pojken Pete växer upp till en vit version av Mowgli i en skog i Amerika tillsammans med sin drakvän Elliot. Det är förresten inte underligt att historien påminner om E.T. många gånger för Stephen Spielberg var inspirerad av Pete's Dragon när han gjorde E.T. och pojken i E.T. heter Elliot - ett namn som Spielberg lånade från draken.

Det som är underligt är att vargarna i Pete's Dragon framställs som onda och hotfulla - som om de gör ett gästspel från den gamla Greta Garbo stumfilmen Gösta Berglings Saga. Pete's Dragon är ju en eko-vänlig miljöfilm som handlar om att rädda skogen med alla dess gulliga djur, och då kan man inte framställa vargarna som onda monster. Dessutom märker alla som ser Pete's Dragon parallellerna med The Jungle Book som kom ut som spelfilm tidigare under 2016 och i den blev ju Mowgli som bekant adopterad av goda vargar. Vargar har adopterat människor även i verkligheten - det har aldrig drakar eller apor (som i Tarzan). Vargar är det djur som är mest orättvist representerat i sagorna, så det är dags att ändra på det. Motverka vargskräcken.


Bryce Dallas Howard, Robert Redford, Oona Laurence - tre generationer introduceras för Elliott.


Pete's Dragon vinner med flera draklängder

Men. Det här är ändå den bästa Spielberg film som Stephen Spielberg inte gjort. Den slår SVJ med flera hästlängder - eller draklängder. Man bygger upp sagan, magin och spänningen steg för steg och det finns många bra skådespelare i rollerna. Som Oakes Fegley i huvudrollen som Pete. Robert Redford, en morfar som såg draken Elliott för länge, länge sedan och fortfarande berättar historier om det för alla barn som vill höra på. Karl Urban, som spelar en skogshuggare som vill fånga och exploatera draken för att bli rik. Bruce Dallas Howard som spelar en skogvaktare vars jobb är att skydda skogen mot onda avverkare - och att skydda alla skogens invånare. Inklusive Elliot.

Men den som verkligen måste rädda Elliot är så klart Pete. Det är hans uppgift att hjälpa Elliot att hitta sin familj - innan Pete går till sin egen människofamilj.

Wes Bentley och Karl Urban spelar ett par bröder som aldrig drar jämt.

Går det att bilda en alternativ familj?

Pete's Dragon sjunger till syvende och sist kärnfamiljens lov - utan att ifrågasätta någonting. Pete har ju trots allt varit lycklig i en alternativ icke-kärnfamilj i sex år. (Och de båda skogshuggarbröderna, spelade av Wes Bentley och Karl Urban, verkar inte ha varit någon lycklig kärnfamilj.)

Skulle Pete ha kunnat vara lika lycklig i drakfamiljen som i sin nya människofamilj? Eller lyckligare? Mot slutet av en visning av den tecknade The Jungle Book (när Mowgli följer efter en flicka till människobyn och lämnar Baloo kvar i djungeln) är det alltid några barn som suckar och säger om Mowgli: "Han skulle ha blivit en bra björn!".
Pete skulle ha blivit en bra drake. Budskapet om att man ska hålla sig till sin egen sort går inte fram till barnen. Tack och lov.

Som remake betraktat är Pete's Dragon förmodligen den bästa remaken någonsin. En lugn sagoton och genomgående bra skådespelarinsatser gör också den nya Pete's Dragon till en bra familjefilm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.