söndag 26 februari 2017

Kemisten - En kvinnlig Jason Bourne


Stephenie Meyer

Kemisten
- En kvinnlig Jason Bourne presenteras av vampyrdrottningen Stephenie MeyerStephenie Meyer
Kemisten
Översättning: Hjalmar Manfred Svensson
ISBN: 9789100171339
Albert Bonniers Förlag


Säg Stephenie Meyer och de flesta kopplar direkt till den omdebatterade vampyrserien Twilight där den kvinnliga huvudpersonen ständigt räddades av den tjusige vampyren Edward (spelad av Robert Pattinson i filmserien) alternativt av den hunkige varulven Jacob (spelad av Taylor Lautner). Bella Swan hamnade ofta i den passiva rollen "damsel in distress". Hon var vanlig, blek och klumpig. Men Edward älskar henne så mycket att han till och med smyger sig in i hennes sovrum för att titta på henne när hon sover. Därav den svenska titeln på Twilight: Om jag kunde drömma.


Sover med gasmask på

I den nya Stephenie Meyer boken är det ingen bra idé för karlar att smyga sig in i huvudpersonens sovrum för att kolla in huvudpersonen när hon sover. Alex, känd som kemisten, sover nämligen med gasmask på och har ett antal dödliga fällor riggade i sovrummet. Eventuella inkräktare faller döda ner innan de ens har en chans att döda henne. Alex liknar sig själv vid en dödlig spindel i sitt välkonstruerade nät. Och som alla vet: de kvinnliga spindlarna är de giftigaste och farligaste.

Vem vill döda Alex?


Varför är folk ute efter Alex? Kort förklarat: Alex är en kvinnlig Jason Bourne. En före detta agent på flykt från sina tidigare arbetsgivare. Hon var i högsta hemlighet anställd av USA:s regering, expert inom ett område som få vet existerar och aktiv på en enhet nästan ingen vet finns. När enheten bestämmer sig för att Alex är ett hot ska hon elimineras. Men Alex har inga planer på att dö för att göra sina tidigare arbetsgivare till lags. Hon befinner sig på resande fot och byter ständigt identitet. Tills hon tröttnar på det. Hon inser att förföljarna är rädda för vad hon vet - är det inte på tiden att de blir rädda för henne? Alex bestämmer sig för att bli jägare istället för byte. Och hon har massor av dödligt farliga kunskaper att använda.


Läser spionlitteratur för att få bra idéerDet märks att Stephenie Meyer verkligen gillar thrillergenren och hon är bra på att spela på alla genrens traditionella strängar. En charmerande scen i boken är när Alex befinner sig i ett bibliotek för att läsa spionthrillers - för att snappa upp fler idéer om hur hon ska hålla sig levande när hennes före detta arbetsgivare jagar henne! Hon vet inte ens varför de jagar henne, men hon bestämmer sig för att ta reda på det. Fallet involverar biologisk krigföring och korruption som går upp till de allra högsta instanserna.


Överintelligent hund och livsfarliga smycken

Det här är första gången som Stephenie Meyer skriver en bästsäljare utan paranormala inslag - inga vampyrer och varulvar som i Twilight, inga utomjordingar som i The Host. Här finns inget övernaturligt alls - om man inte räknar en övernaturligt intelligent schäfer som räddar dagen mer än en gång.

Det här är en thriller med snabbt tempo och många blinkningar till klassiska scener inom thrillergenren och boken har en mystisk och dödligt farlig hjältinna som verkar gilla livsfarliga smycken. Flera dramatiska scener verkar vara skrivna med tanke på att det här skulle kunna bli en bra film. Det finns inte gott om kvinnliga agenter på bio. Här är en Jane Bond (eller snarare Jane Bourne) kombinerad med Q, eller i alla fall hans uppfinningsrikedom för dödliga fällor!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.