fredag 24 februari 2017

Alva serien i nyutgåva!


Alva rymmer  - Nu Känd från TV
- Favorit i bokrepris, nu för första gången som TV-stjärna


Pernilla Gesén
Alva rymmer, Alva blir kär
Illustrationer: Christina Alvner
ISBN: 9789132178757
B. Wahlströms


Alva är både en gammal bokfavorit och en ny TV-stjärna. Böckerna om Alva har älskats av många läsare, och har sålts i över 145 000 exemplar. I januari 2017 började SVT visa TV-serien om Alva och samtidigt var det dags för B. Wahlströms att ge ut de två första böckerna om Alva som en dubbelvolym. Omslaget är det gamla klassiska omslaget till den första boken, där Alva får en ny vän, Alf, en oemotståndlig, gosedjursliknande hund som kommer att bli Alvas trogna följeslagare genom tolv böcker. Ett extra plus i kanten till nyutgåvan: man har inte ersatt det gamla omslaget med ett nytt TV-omslag (eller ändrat till nya TV-illustrationer i boken). Christina Alvners härliga och humoristiska illustrationer hör liksom till Alvas värld. 


Ett hundliv i två världar

Alva böckerna blir bara bättre och bättre, ju längre serien går (något som man inte kan säga om alla serier, de flesta blir bara mer och mer urvattnade) och fler och fler karaktärer introduceras. För Alva har två liv, ett med pappa i Västerås och ett med mamma i Stockholm. Hon har olika bästa vänner och olika familjer på de båda ställena. Det enda som är detsamma är den trogne vännen Alf - som flickans bästa vän ställer denna härliga hund upp i vått och torrt.

Alva serien börjar med att Alvas mamma och pappa bestämmer sig för att skiljas, vilket de berättar lagom till Alvas första skolavslutning! Alva blir arg. Hur ska hon nu kunna ha trevligt? Alva rymmer hemifrån och föräldrarna är så pass skuldmedvetna att Alva blir belönad med hunden Alf, utan att de påpekar att deras ekonomi är tillräckligt ansträngd som den är med två boenden och nya möbelinköp. Alva har två egna rum och hon är väldigt noga med att ingen får sitta på hennes stol vid köksbordet när hon inte är hemma. (Och givetvis inte när hon är hemma, för då sitter Alva där själv!)

Det lönar sig att veta vad man vill ha

Alva konstaterar krasst att det lönar sig att veta vad man vill ha. Och när man vet vad man vill ha så ska man se till att få det! Det är tur att Alva är så påhittig - detta konstaterar den lilla barnbokshjältinnan mer än en gång.  Böckerna följer med Alva genom hela lågstadiet. Alva är bestämd när hon ska ha en egen hund i den första boken. Alva är lika bestämd senare i bokserien, i Alva frågar chans, för hon ska ha en pojkvän och det ska bli Charlie. Och Alva vill gå på bio och pussas precis som en tonåring. Fastän Alva bara går i lågstadiet … Man har en känsla av att Charlie inte har något att säga till om (och Charlie verkar ha samma känsla).

Bokserien om Alva är något att rekommendera för den yngsta bokslukaråldern, även för de som inte brukar “sluka” så många böcker! 

Allvar och humor blandas

Pernilla Gesén tar sig an nog så allvarliga problem med en stor dos humor --- vilket också återspeglas i Christina Alvners träffsäkra illustrationer. Numera är det omöjligt att tänka sig Alva och hennes vänner utan Alvners humoristiska, kompletterande bilder. Det är helt enkelt sådan Alva är. Stora känslor, stort drama, stort allvar men även stora skratt! 

Alva är en härlig, kavat liten hjältinna som man gärna läser mer om!

En rolig metafiktiv detalj om Alva: Alva gillar att läsa böckerna om Nelly Rapp för att de är spännande och har så fina illustrationer - serien om Nelly Rapp och serien om Alva har samma illustratör!


Belinda Graham

Läs även: 

Om avslutningen av serien, Alvas bästa sommarlov:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/19982-litteratur-pernilla-gesen-alvas-basta-sommarlov


Om Alvas bokfavorit Nelly Rapp:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/17794-litteratur-martin-widmark-kapten-blaskaegg

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21365-litteratur-martin-widmark-nelly-rapp-och-de-sma-under-jorden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.