lördag 18 februari 2017

Spetälskesjukhuset - En ny Camilla Lagerqvist

Spetälskesjukhuset 
- Tidsresor, romantik och mysterier i Järvsö

Camilla Lagerqvist
Spetälskesjukhuset
9789132166549
B. Wahlströms förlag

En ny Camilla Lagerqvist är en höjdpunkt i ungdomsboksutgivningen i Sverige. Hennes böcker är alltid så väl researchade, de utspelar sig någon gång "förr i tiden", man lär sig en hel del historia medan man läser (fast utan att märka det, och det är det roligaste sättet att lära sig på!) och allt känns så aktuellt. "Förr i tiden" ligger så nära "nu för tiden". Och vad folk drömmer om förändras inte så mycket, även om decennier går förbi.

"Sick-lit" utan sentimentalitet

Camilla Lagerqvists förra bok, Den vita döden, handlade om tbc-patienter på ett sanatorium, under 1930-talet, och är hennes allra bästa bok, i klass med Cirkusflickan, som kommit i nyutgåva. Dessutom gjorde några av personerna i Cirkusflickan en efterlängtad comeback som birollskaraktärer i Den vita döden. Det är också skönt att se någon skriva "sick-lit" utan att bli sentimental, det känns ibland som om marknaden översvämmas av sentimentala ungdomsböcker där huvudpersonerna ska vara tacksamma för att de blivit sjuka, för det lär dem att fånga dagen och älska varandra, bla, bla, bla. Förr eller senare exploderar jag om jag måste läsa fler sådana tramsiga sentimentala amerikanska böcker.

Vem är den mystiska Saga?

Camilla Lagerqvists nya bok handlar om spetälska. Elly, en modern tjej på semester i Järvsö, i dagens Sverige, träffar en tjej som heter Saga och som påstår att hon har spetälska och att hon bor i det gamla spetälskesjukhuset. Och hon är inte det minsta tacksam över sjukdomen, det har inte gett henne någon insikt om att fånga dagen. Hon är bara förbannad på sjukdomen och vill bli frisk.
Elly vill hjälpa till - och Saga är ju inte ett spöke, alltså måste hon vara en tidsresenär. Det går ju att röra vid henne!
Efter många förvecklingar, en kärlekshistoria i modern tid, och massor av penicillin lyckas Elly rädda livet på Saga. Hon blir till och med vän med hennes ättlingar, som lever i Hälsingland i dag.

Paradoxer med tidsresor

Paranormala inslag, magisk realism, fantasy ... jag gillar det mesta. Utom tidsresor som förstör den inre logiken i ett verk. Tidsresor förstörde hela Harry Potter och det fördömda barnet. Tidsresor har kommit in i allt fler moderna svenska ungdomsböcker, till exempel böcker som borde ha varit rena spökhistorierna, där slutet istället blir att allt fixar sig och alla är lyckliga och spöket lever ett långt och lyckligt liv (och blir aldrig ett spöke?). Nu är ju detta inte en spökhistoria. Men ändå.

Camilla Lagerqvist skriver så bra när hon skriver historiska ungdomsromaner. Personerna är så verkliga, engagerande och intressanta, det känns som om man befinner sig på plats "förr i tiden", Lagerqvist behöver verkligen inte ta till några billiga knep med spöken och/eller tidsresor som andra författare lätt frestas att ta till som genväg för att visa att vad som hände "förr i tiden" är aktuellt och angeläget än idag. Det är bara onödigt och ologiskt.

Den bortglömda historien

Den vita döden var den perfekta boken. Spetälskesjukhuset är det inte. Men det är intressant att läsa om Järvsö och Sveriges enda sjukhus för spetälska - det inrättades 1867 och var Sveriges sista och enda anstalt för spetälskesjuka fram till nedläggningen 1943. Det där är modern historia. Bortglömd historia. (Järvsö är idag mest känt för Lill-Babs). Det är också intressant att jämföra den här boken med den japanska filmen Under körsbärsträden (Sweet Bean) av Naomi Kawase, som tar upp att i Japan hölls folk med spetälska isolerade ända till 1990-talet. Det här är modern historia som i högsta grad är aktuell - och spetälska är fortfarande en fruktad sjukdom på andra ställen i världen än Sverige - även om sjukdomen fått ett nytt namn.

Läs även:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21394-litteratur-camilla-lagerqvist-den-vita-doden

http://tidningenkulturen.se/index.php/film/essaeer-om-film/22461-det-moderna-japan-granskas-av-naomi-kawase

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.