lördag 4 februari 2017

FILM: Mechanic: Resurrection - Jason Stathams senaste actionfilm

Jasons audition för Mission Impossible.

The Mechanic kom ut för ungefär fem år sedan... En film som inte gick så bra som väntat, men här är alltså uppföljaren, privat finansierad. The Mechanic var inte i närheten av Transporter. En franchise som till och med överlevt att Jason Statham inte längre vill vara med.

Den nya Mechanic filmen är som en serie av små ihopklippta delar av andra filmer. Jason Stathams rollfigur måste begå tre omöjliga mord och få dem att se ut som olyckor för att rädda Jessica Albas karaktär som undervisar stackars fattiga barn i Kambodja. Skurken och Jason-figuren var tydligen kompisar och fick samma utbildning som barnsoldater --- så alltså borde de vara jämnstarka eller hur? Vad behöver han Jason till?

Två skurkar mördas enligt order och Jason går runt med hela kitet från Mission Impossible på sig. Var får han alla grejor ifrån? Mission Impossible var i alla fall ett helt team ...

Men när tredje skurken ska mördas, spelad av Tommy Lee Jones, ändrar sig Jason, för man kan ju inte mörda en sådan stor strjänra. Han byter sida och de ger sig tillsammans på uppdragsgivaren istället.

Regissören Dennis Gansel hoppas att det nu ska bli en franchise. Nej tack. 

Hela upplägget är snott från en annan Jason Statham film, Killer Elite som gjordes samma år som den förra "Mechanic"-filmen. I den är Stathams karaktär en lönnmördare som dragit sig undan men tvingas utföra tre mord där dödsfallen ska se ut som olyckor. Fantasin har inga gränser.

Statham var bra i Guy Richies film Lock Stock and Two Smoking Barrels. Här är han usel och otrovärdig. Jessica Alba är mycket, mycket sämre. Dessutom märks det att allt är green screen - inga bra effekter heller. Vilket är märkligt i en storfilm. Märkligast är dock Michelle Yeohs karaktär - man har Yeoh med i en film utan att ens utnyttja hennes potential. Sorgligt.

Ett försök till franchise där det faktiskt inte finns så mycket mer att berätta. Den enda riktiga dödsstöten här är mot Stathams karriär.

Regi: Dennis Gansel
Titel: Mechanic: Ressurection
Medverkande: Jason Statham, Jessica Alba, Michelle Yeoh m.fl.
USA, 2016
Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.