söndag 12 februari 2017

FILM: The Shallows - Lysande överlevnadsfilm med Blake Lively

Blake Lively i The Shallows.Regi: Jaume Collet-Serra


Titel: The Shallows

Medverkande: Blake Lively, Stephen Seagull, Óscar Jaenada, Brett Cullen m.fl.

USA, 2016

Universal Sony Pictures Home Entertainment


The Shallows är en film som gör att man vill skrika mot filmrutan "ser du inte hajen - se upp!" men som också medför att man blir mer och mer engagerad ju längre filmen går, mot sin vilja. Det här är en film som på ytan är enkel --- men den är allt annat än dum.

I film efter film har vi följt gubbar eller grabbar som ska överleva när civilisationens vägar korsas med naturens vägar. Moby Dick, Hajen, Buried, 127 timmar, The Revenant ...

Men här är det för en gångs skulle en tjej som ska överleva naturens grymma element, och Blake Livelys Nancy visar sig vara tuffare än Captain Ahab när det gäller att ta sig an den stora vita hajen. Båda leading ladies har stenhård vilja - den 180 cm långa vältränade surfaren Nancy, och den revirförsvarande vithajen. De kvinnliga hajarna är större än sina manliga motsvarigheter, tyngre, snabbare och farligare. The female is deadlier than the male, som Rudyard Kipling skrev.

I extramaterialet till filmen förklaras det att hajar vanligtvis angriper människor på grund av två anledningar: för att få mat eller för att försvara sitt revir. Eftersom vithajen i The Shallows har en val och tre döda människor att kalasa på (och kanske en mås) kan man bara anta att det här handlar om att försvara ett revir. Den borde ha tillräckligt med mat så det räcker och blir över, utan att förfölja vår hjältinna.

The Shallows är en one-woman-show. Blake Lively bär upp hela filmen själv och är en hjältinna man oförtrutet hejar på. Filmens final girl mot monstret.

Fast det finns också en fiskmås i en stor roll, Stephen Seagull - han har filmens näst största roll och spelas av en verklig, tam mås.

Hajen spelas av specialeffekter, men är den snyggaste och mest skräckinjagande hajen i filmhistorien, Jaws får ursäkta.

Det är också ett plus att hajen inte framställs som ond - hajen har sitt revir, människorna inkräktar, så är det bara. Hajen vill försvara sin val mot eventuella inkräktare.

En amazon i kamp för överlevnad.


Handlingen är snyggt uppbyggd, under 87 minuter har man inte tråkigt en sekund. Blake Lively genomgår ett antal kostymbyten - utan att kunna ta sig till stranden för att byta kläder! Snyggast är det när hon rivit av en ärm på våtdräkten och ser ut som en riktig amazon!

Regissören Collet-Serra är tillbaka tillsammans med fotografen Flavio Martínez Labiano och de två är inkapabla att leverera en enda tråkig eller ful bildruta. Allt är supersnyggt och laddat hela tiden.

Har Blake Livelys Nancy några förgrundsgestalter? Kanske Sandra Bullocks huvudperson i Gravity, som också handlade om en ensam kvinna som gör allt för att överleva. Också en briljant film som blev en publikfavorit. Vilket visar att överlevnadsfilmer inte behöver ha långhåriga gubbar som Leonardo di Caprios Revenant i huvudrollen.

Filmen är inspelad på plats på Lord Howe Island - som ligger två och en halv timme med flyg från Sydney i Australien. Förhoppningsvis kommer denna magiska ostörda sandstrand att få fortsätta att vara i fred, för efter den här filmen kommer väl alla att vilja åka dit. Fast mycket få kommer att vara sugna på att surfa direkt efter att de sett filmen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.