lördag 11 februari 2017

Farlig mark - Ny thriller av Louis Sachar

Farlig mark
- Komplexa relationer i blivande modern klassiker


Louis Sachar
Farlig mark
Originaltitel: Fuzzy Mud
Översättning: Klara Lindell
ISBN: 9789132175794
B. Wahlströms

Woodridge Academy ligger vid en skog. Skogen är förbjudet område och avspärrad. En dag efter skolan kryper Marshall plötsligt under avspärrningen och hävdar att han kan en genväg hem. Tamaya är två år yngre och får inte gå hela den långa vägen hem själv, det är meningen att Marshall ska följa henne. Hon vet inte vad hon ska göra. Ska hon gå in i den förbjudna skogen? Eller ska hon gå den vanliga vägen hem, alldeles ensam? Inget alternativ verkar lockande, och till sist väljer Tamaya vad hon tror är det minst onda av två onda ting. Hon följer efter Marshall.

En genväg är en senväg

Det visar sig att Marshall inte alls kan någon genväg hem. Han går vilse i skogen. Tamaya tror att de är räddade när Chad, en kille i Marshalls klass, hittar dem, men det visar sig att han hotat att spöa Marshall efter skolan. Det var därför Marshall prompt ville in i den farliga förbjudna skogen! Det blir till sist Tamaya som försvarar den misshandlade Marshall, och vinner slaget, genom att kasta en handfull slemmig gyttja på Chad.

Nästa dag är Chad inte i skolan. Och Tamaya har fått envisa utslag på handen. 

Vem bryr sig?

Tamaya inser att ingen bryr sig om att Chad är borta från skolan. Han är strulig och jobbig och har redan blivit relegerad från flera andra skolor. Så han är borta från skolan en dag, än sen då? Marshall är till och med glad, för första gången sedan Chad började på skolan vågar någon välja honom till sitt basketlag. För första gången har han fått tillbaka sina vänner. Eftersom Marshall var Chads speciellt utvalda mobboffer har ingen vågat vara tillsammans med Marshall på hela tiden - ungefär som om Marshall hade något smittsamt. Att bli mobbad kan smitta. Chad var visserligen mobbaren, men alla i skolan var delaktiga i utfrysningen.

En inblick i skolans intriger

Man får följa olika perspektiv i historien och det är så exakt och trovärdigt skildrat, hur barn och tonåringar tänker. Man förstår Marshall och hans ilska, inte bara mot Chad, utan mot precis alla i skolan. Alla är med på att inte göra något, trots att alla märker hur Chad är och vad han gör.

Man förstår också Tamaya. Till skillnad från många på Woodridge Academy är hon inte rik, hon är smart, och hon går på skolan på grund av ett stipendium. Det gör att hon är van vid att sköta sig och hon är stolt över att vara duktig. Men det har också gjort henne osynlig. Alla känner igen det: Tyst, duktig flicka, behöver aldrig någon hjälp eller någon uppmärksamhet. De bråkiga och högljudda eleverna får t.ex. alla de coola presidenterna, Tamaya får en som blir över, som ingen vill ha. Fast hon räckte upp handen först.

När även Tamaya försvinner är det först ingen som märker det. Tystnad och skötsamhet lämnar inget stort hål efter sig.

Att göra det rätta, till varje pris

Tamaya har insett att ingen tänker bry sig om Chad. Men inte ens en mobbare ska överges ensam ute i den stora farliga skogen ... Tamaya ger sig själv ut på räddningsexpedition. Tamaya väljer att göra det rätta, istället för att göra det lätta.

Marshall följer strax efter. Om Tamaya vågar, måste han också våga. Han bryr sig egentligen inte om Chad, men han bryr sig om Tamaya.


Två barn i en stor farlig skog

En pojke och en flicka ensamma i den farliga skogen, där det lurar något hemskt. Nej, det här är inte Hans och Greta. Nej, det här är inte heller en fantasyroman à la Harry Potter där "the forbidden forest" var full av jättestora spindlar.
Fienden i "Farlig mark" är mycket, mycket liten. Närmare bestämt mikroskopiskt liten: konstgjorda encelliga organismer, slemsvampar, som är osynliga för blotta ögat.

Det där var ingen spoiler. Faran avslöjas faktiskt redan på sidan 16 i boken, innan någon gått in i skogen över huvud taget, så läsaren vet precis vad faran är. Insprängda mellan alla kapitel som berättar ur Tamayas eller Marshalls synvinkel, finns här också kapitel som är utdrag ur hemliga förhör i Förenta staternas senat, där man försöker komma till rätta med vad som egentligen har hänt och varför de farliga små slemsvamparna har försvunnit från ett vetenskapligt experiment där man försökte framsälla ett ersättningsmedel för bensin.

Spänningen trappas upp

Att veta mer än Tamaya och Marshall gör att spänningen trappas upp hela tiden, man tänker bara "rör inte den där gyttjan!" och så gör de det i alla fall ...
Det här är lika skickligt konstruerat som den bästa Hitchcock film, där betraktaren ser den tickande bomben under bordet, men personerna i filmen har ingen aning. Dessutom gör scenariot att vilken alldaglig konversation som helst blir superspännande, eftersom man väntar på att bomben ska brisera.

"Farlig mark" är till en del bioteknisk thriller, till en del ett drama om tre mycket olika individer, som alla förändras och utvecklas under berättelsens gång, och som mot alla odds blir vänner till sist. Louis Sachar är som bäst när han skildrar alla sociala intriger i skolan. Thrillerintrigen i skogen är spännande, men det är bara en bonus!

Louis Sachars mest kända bok är den moderna klassikern "Ett hål om dagen" som även den skildrar komplexa relationer mellan unga huvudrollsinnehavare.

När ändrades reglerna?

Ibland är det inte lätt att skilja på vän och fiende, motståndare och allierad. Och förhållandena skiftar snabbt!
Eller som Tamaya undrar: "När ändrades reglerna ? ... Sen när var det fel att göra rätt?"
När blev det något positivt att vara bråkig, stökig och elak och helt ute att vara snäll, duktig och hjälpsam?
Det här är frågor som de flesta läsare i bokens målgruppsålder brottas med och Louis Sachar skildrar skolans hyckleri med perfekt gehör. Det är lika lätt för svenska skolbarn att känna igen sig som amerikanska.

Läs även "Ett hål om dagen", nu utgiven som modern klassiker:


http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21397-litteratur-louis-sachar-ett-hal-om-dagen
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.