onsdag 22 februari 2017

FILM: Masterminds - En verklig heist har blivit snäll töntkomedi

Regi: Jared Hess
Medverkande: Zach Galifianakis, Owen Wilson, Kate McKinnon, Kristen Wiig, Jason Sudekis m.fl.
USA, 2016
Nordisk Film

Om du låg bakom ett av de största lyckade rånen i USA:s historia och fick veta att Zach Galifianakis ska spela dig i filmversionen av det verkliga rånet och att heist filmen ska bli en töntkomedi? Hur skulle du reagera? David Ghantt ställde sig i alla fall till förfogande som teknisk rådgivare vid filminspelningen. Men det är svårt att se att man tagit till sig något verkligt råd alls.

Avdelningen för filmer baserade på verkliga händelser utökas nu med en ny heistfilm - i det här facket med filmatiseringar av "sann historia" vi inte bara ska ta med en nypa salt, utan med en hel saltgruva..

Jared Hess har bara regisserat en handfull filmer och långfilmsdebuterade 2004 med Napoleon Dynamite.

Masterminds bygger mycket, mycket löst på historien om ett rån som ägde rum 1997. En osannolik historia som hade blivit en bra film, utan att man hade behövt överdriva och tramsa hela tiden. Sant: Ett värdetransportföretag rånades på 17,3 miljoner dollar - och rånet räknas fortfarande som ett av de största i USA:s historia. Killen bakom rånet heter David Ghantt - och han har varit teknisk rådgivare vid inspelningen av Hess' film.


Zach Galifianakis spelar David som jobbar på värdetransportföretaget Loomis Fargo. Han är kort och knubbig, standardmodellen för "skojig tönt" verkar det som, i en amerikansk komedi. Han ska snart gifta sig med white trash-bruden Jandice (Kate McKinnon) som är rejält elak - men Davids stora kärlek är en ny tjej på jobbet, Kelly (Kristen Wiig).


När Kelly får sparken flyttar hon hem till den kriminelle Steve (Owen Wilson) och hans sinnesslöa gäng. Steve tycker att de ska råna Loomis Fargo och Kelly lyckas övertala David att utföra rånet. David länsar kassavalvet efter arbetstid när stället är tomt. Med kalsongerna fulla med sedlar reser han till Mexiko, där han ska invänta Kelly. Dock har han råkat bli filmad när han länsade valvet, så FBI är ute efter honom. Dessutom har Steve lejt en egocentrisk och korkad lönnmördare (Jason Sudeikis) för att ta kål på David.


Tre fjärdedelar av det nya Ghostbusters teamet medverkar i filmen: Kate McKinnon, Kristen Wiig och Leslie Jones. Ingen av dem är speciellt roliga, men de manliga komikerna är ännu mindre roliga, förutom Jason Sudekis som sentimental yrkesmördare som varken har lust att döda David eller Kelly.


Masterminds är ingen ny Baksmällan eller Bridesmaids - den är mycket bättre än Napoleon Dynamite och bättre än de flesta "töntkomedier" i samma amerikanska komedifack, men filmen är absolut inte så bra som den skulle ha kunnat ha blivit. Filmen är slöseri på både en bra historia och på många talangfulla komiker.


Ett försondande drag är att humorn inte är elak - man driver inte med töntarna och man vet att de kommer att klara sig för komedin går före spänningen. Men det där är också en nackdel, för en film behöver spänning.
Som så kallad heistfilm eller kuppfilm är Masterminds aldrig rafflande. Ghantt drullar runt i Mexiko, rånargänget förköper sig på lågprismarknader, yrkesmördaren visar sig vara oväntat sentimental. Allt är så snällt och fånigt. Och till sist lite långtråkigt.


Det här är en historia som skulle ha kunnat bli spännande - med annan regissör och annat manus.
Med en annan början, en annan mitt och ett annan slut hade det kunnat bli bra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.