tisdag 28 februari 2017

Gryningsstjärna - uppföljaren till Middagsmörker

Gryningsstjärna
- Ny diskbänksfantasy med samiska rötter av Cederlund

Charlotte Cederlund
Gryningsstjärna
Serie: Idijärvi-trilogin (del 2)
ISBN: 9789172998858
Förlag: Opal

"Gryningsstjärna" tar vid där "Middagsmörker" slutade. Raija, morfarsmor, ska begravas och Áili plågas återigen av sorg och skuldkänslor. Läsaren vet att Raija dog för att rädda Áili. Morfar är inte på plats på begravningen och Áili får reda på att han varit med om en allvarlig olycka. Allt är tragiskt, mörkt och hemskt.

En stark vän är ett ljus i mörkret

Ljuset i mörkret är vännen Olivia, en stark kvinnlig karaktär i böckerna, och Olivias pappa. De har koll på samisk mytologi. De vet och kan förklara vad det innebär att vara noaidi. Áili måste skapa sig en ny familj för att pussla ihop sin identitet - hon är föräldralös och uppväxt i Skåne och det är mycket i "Norrland" som hon inte förstår.

Idijärvi präglas av kyla och mörker och kulturkrockar. Att vara Áili, att vara same, att vara noaidi. Det är mycket att ta in för huvudpersonen, som även är bokens jag-berättare.

Man begränsas av vad Áili vet och förstår, men det gör också att man helt och hållet får leva sig in i en persons liv och tankar. Áili kanske hade verkat malplacerad om man sett henne utifrån, men när man lär känna henne inifrån är det mer som faller på plats.

Den vanliga världen är också hotfull

Rådet vill ha Áilis hjälp för att göra en anderesa och för att rådfråga de gamla gudarna. Áili känner att hon måste ställa upp - hon har vissa krafter och då måste hon ge sitt allt för kollektivet. Men det finns en "vanlig värld" därute också, och den kan vara nog så hotfull. Áili är inte myndig än, hon har inga föräldrar, hennes morfar ligger på sjukhus och hotet om fosterfamilj (eller familjehem, som det egentligen heter) kommer från nitiska paragrafryttare. De förstår inte att Áili för första gången hittat en större familj och en större gemenskap, en som inte stavas kärnfamilj.

"Gryningsstjärna" är fängslande läsning som tar slut alldeles för fort och slutet är en riktig cliffhanger. Det är som bäddat för en spännande upplösning i del tre i serien!

Belinda Graham

Läs även:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.